Sony Ericsson Xperia Arc – Un smartphone cu pretentii [REVIEW]
Este oare posibil ca ultima versiune de Android pentru smartphone-uri reunit cu un design foarte slim si performante mai ridicate sa salveze asteptarile lui Sony Ericsson? Am testat o serie de dispozitive ale companiei in ultima vreme si, sa fiu sincer, nu am fost prea incantat de acestea. Cred ca cel mai mult m-a deranjat interfata grafica proprie, implementata mai slab decat la alti producatori si care la variantele de smartphone cu performante mai reduse mi-a dat dureri constante de cap, asteptand raspunsul la una din comenzile date sau pur si simplu sa reporneasca dupa ce i-am scos bateria. Ei bine, nu vreau sa incep cu stangul relatia cu Sony Ericsson Xperia Arc, insa din pacate aceasta este afectata de experientele din trecut.
Prima impresie este destul de placuta. Sunt mai degraba un fan al constructiilor mai robuste realizate preferabil din alte materiale decat plasticul, totusi exista o multime de componente sensibile pe langa ecranul imens cu o rezolutie pe masura. Materialul standard din care este realizat este plastic, telefonul fiind insa protejat de o margine din metal care ii ofera si ceva rigiditate pe langa un plus de design. Am uitat sa va spun, am avut la test varianta argintie, iar din cate stiu eu telefonul e disponibil si in culoarea neagra.
Design
Designul este destul de interesant. Telefonul are o grosime la mijloc de doar 8,7 mm, iar in partea de sus si cea de jos atinge 10 mm grosime. Forma arcuita il face mai usor si mai confortabil de tinut in mana. Fara indoiala toti care au tinut in mana acest telefon au mentionat acest lucru.
Display-ul are o diagonala de 4,2 inci, sincer nu am crezut pana nu l-am masurat, avand in vedere ca este mult mai ingust decate alte dispozitive cu aceasi diagonala, cu o rezolutie de 480×854 pixeli. Ecranul de tip SuperLCD se comporta extrem de bine in lumina soarelui, lucru la care din nou nu m-am asteptat, si ofera o claritate deosebita a culorilor. Bravia Engine, o tehnologie Sony care imbunatateste contrastul si culorile continutului video, nu isi arata aici potentialul maxim mai ales din cauza ecranului. Atat continutul multimedia, cat si meniul telefonului profita suficient de mult de pe urma Super LCD-ului.
In partea de jos exista trei butoane de tip hardware, back home si menu, usor de apasat, intuitive si destul de bine iluminate. Din cauza faptului ca producatorul a insistat asupra unei carcase foarte subtiri si inguste, apasarea acestora poate fi putin incomoda tinand cont si de pozitionarea foarte joasa a lor, depinde acum de cat de lungi ai degetele.
Senzorul pentru camera foto este pozitionat foarte aproape de marginea de sus a telefonului, de asemenea blitz-ul LED. Atentie deci cand doriti sa faceti fotografii sau sa filmati, obturarea accidentala a obiectivului cu degetul este destul de comuna. Marginea cromata ofera un plus de design si este singurul element de rezistenta al carcasei, fiind realizata din metal. Pozitionarea mufei de casti mi-a dat ceva batai de cap. Este pe laterala din stanga sus si doar daca detii o pereche de casti cu mufa la 90 grade poti sa il bagi si intr-un buzunar fara sa fie extrem de incomod. Imi pare rau, Sony Ericsson, dar aici nu prea ati nimerit-o.
Interfata si Functionalitate
La capitolul interfata si functionalitate nu pot sa spun ca exista schimbari majore ale interfetei personalizate UX, asa cum o numeste producatorul, acea interfata care m-a adus la capatul puterilor pe Xperia X10 Mini Pro. A fost inclus elementul Timescape, de altfel singurul care face legatura intre interfata si sistemul de operare, de altfel mesajele de notificare apar ceva mai repede decat la modelele mai vechi. Daca tot vorbim despre sistem de operare, Android-ul 2.3 deja prezent pe terminal pare sa se inteleaga destul de bine cu hardware-ul puternic si nu cred ca va fi nevoie de un update rapid, cum va fi nevoie de exemplu in cazul tabletei Evolio Neura. Chiar daca din punct de vedere grafic Android 2.3 nu aduce multe elemente noi, acesta este mult mai familiarizat cu conceptul de copy-paste si cu multitasking–ul, lucruri care ar fi si mai utile pe o tableta. 🙂
Bine, am inteles, gata cu ironia, si sa trecem la chestiuni mai serioase. Procesorul este un Qualcomm Snapdragon MSM8255, generatia a doua chiar, folosit la terminale precum HTC Desire HD. Adreno 205 este de asemenea cel mai rapid chipset grafic la ora actuala insa totusi am observat ceva intarzieri si blocaje ale telefonului, vina presupun ca si-o asuma interfata UX, pardon faimoasa interfata UX. Aceste „mici”blocaje pot aparea aproape in orice situatie, pana acum nu am patit-o insa cand scriam mesaje sau e-mail-uri de pe acesta. M-am trezit insa cu un terminat complet inghetat in momentul in care chiar am avut nevoie de Google Maps. A mers dupa un restart.
Apropo, daca va ganditi ca un restart al terminalului va face minuni, probabil aveti dreptate, va recomand insa acest lucru ca si ultima solutie posibila. Durata de pornire atinge chiar si 4 minute, si aceasta doar pana puteti accesa meniul telefonului, modulele GPS si WiFi pornesc ceva mai greu decat atat.
Legat de mesaje sau e-mail-uri, nu prea am avut de ce sa ma plang, ecranul este mare, raspunde bine la comenzi, iar odata ce te obisnuiesti putin cu el poate fi un adevarat ajutor, chiar folosit si in mod portret.
Conectivitate si Internet
Uite un capitol pe care se poate insista foarte mult, insa nu am sa o fac. Motivul este destul de simplu: daca vrei sa accesezi internetul pentru ore intregi, fa-o pe computer sau pe laptop. Niciodata experienta de navigare nu va fi atat de buna pe un telefon incat sa te poti multumi cu aceasta. In alta ordine de idei, am folosit pe Xperia Arc browser-ul integrat pentru a obtine o experienta cat mai buna. Celelalte browsere ca Mozilla sau Opera au fiecare optiuni care mai de care mai complexe, si de asemenea ajung sa pape mai multe resurse decat ti-ai dori. Navigarea cu browser-ul stock este foarte rapida, afiseaza corect paginile atat pe varianta de mobil cat si pe varianta desktop, afiseaza continutul flash fara nici un fel de probleme, depinde acum de conexiunea ta de net cat de repede il va incarca.
Un foarte bun prieten era extrem de incantat ca se poate juca Farmerama direct de pe Xperia Arc. Jocul are ceva cerinte de internet si in primul rand de procesare avand in vedere ca este bazat in mare parte pe Flash si este online.
Avem aici modul WiFi, 3G HSDPA si HSUPA, A-GPS, aproximativ toata conectica de care avem nevoie. Trebuie sa mentionez ca testarea pe 3G s-a facut folosind o cartela RDS PrePaid pentru a nu a avea problema limitarii traficului dupa primii x sute de MB. Astfel am ascultat muzica online, vizionat videoclipuri YouTube la rezolutia nativa a ecranului fara nici o intarziere, ba chiar am ajuns sa il folosesc ca si Hotspot (apropo din obisnuinta am si uitat pe unde am ratacit modemul de RDS).
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/XperiaARC/|width=480]
Camera foto si video
Multi dintre utilizatori sunt foarte interesati de acest subiect, le dau si dreptate la cat de performante sunt acum camerele din telefoanele mobile nu mai este nevoie sa mai carati dupa dvs al doilea dispozitiv cu aceeasi functie, asta doar daca doriti sa realizati imagini cu adevarat clare si frumoase. Daca va multumiti insa cu problema generala a camereleor foto si video miniaturizate, ghosting-ul, imposibilitatea de a filma la lumina slaba si artefactele si distorsiunile, precum si aberatiile cromatice ale unei imagini preluate in acest fel, si scopul principal al imaginilor este sa fie urcate pe Twitter, Facebook, Hi5, sau orice alte conturi de social media, atunci nu mai cititi acest paragraf.
Player Video si Audio
Calitatea sunetului este buna, nu foarte buna, ci buna, insa nu folosind difuzorul telefonului (sincer se auzea mai bine si vechiul Motorola V360) sau castile incluse in pachet, ci cu o pereche de casti mari, Beats by Dre. Problema care intervine aici este din nou pozitia aiurea a mufei audio. Galeria de imagini este bine structurata si poate fi predefinita in cate moduri doriti, cel mai interesant este modul cu thumbnail-uri ale imaginilor.
Performanta
Nu, domnilor, nu performanta in teste, chiar nu ma intereseaza acest aspect, ci performanta pentru scopul principal al dispozitivului – convorbirea. Trebuie sa recunosc ca Xperia Arc se aude foarte bine, interlocutorul ma aude la fel de bine, unul din motive fiind si cel de-al doilea microfon de pe spatele telefonului care functioneaza pe post de noise cancelling. Vocea este clara si nedistorsionata chiar si in cazul nivelului redus de semnal. De asemenea, cel de-al doilea microfon functioneaza foarte bine cand telefonul este pus pe speaker.
Autonomia insa m-a dezamagit. Aproximativ 14-16 ore folosit doar pentru convorbiri, 8-9 ore si cu ceva navigare pe internet, iar daca activez si optiunea de tethering pentru a imparti conexiunea cu un alt smartphone sau eventual un laptop… recomand un incarcator de masina, de casa, de birou si eventual unul solar daca sunteti un utilizator intensiv de continut multimedia si internet ca mine. Bine macar ca o parte din acestea vin in pachetul telefonului.
Acestea fiind spuse, Xperia Arc primeste nota…. cea din dreapta review-ului, motivul fiind ca promitea foarte mult si a ajuns sa dezamageasca la lucrurile esentiale.