Samsung, aparent, preinstaleaza Key Logger-e pe laptopurile noi

Samsung, aparent, preinstaleaza Key Logger-e pe laptopurile noi

In urma unei stiri care a aparut ieri pe Networkworld, stire care ulterior a fost preluata si de Engadget sau Ars Technica, Samsung a hotarat sa investigheze mult mai serios o sesizare de acum cateva saptamani.

Evenimentul povestit de un anume Mohamed Hassan, o persoana cu un vast volum de cunostinte in IT, cu multiple certificari (MSIA, CISSP si CISA) si fondatorul NetSec Consulting Corp. (o companie care se ocupa de consultanta in domeniul securitatii IT), descria faptul ca noile sale laptopuri Samsung R525 si R540 au venit cu aplicatii de tip KeyLogger instalate in folderul SL din C:\Windows.

StarLogger este numele aplicatiei respective care pornea automat, imediat dupa incarcarea sistemului de operare. In descrierea comerciala, StarLogger se ocupa cu inregistrarea fiecarei apasari de taste de pe un computer, indiferent daca respectivele caractere sunt introduse intr-o camp de parola de email, de exemplu.

Dupa ce a descoperit aplicatia respectiva pe sistemul sau, domnul Hassan a sunat la linia de suport Samsung pentru a obtine o justificare. Dupa ce a fost pasat de la un operator la altul si a trecut prin mai multe negari din partea angajatilor Samsung, in final a obtinut si o admitere de vinovatie.

Samsung si-a recunoscut greseala, justificand ca doreau sa monitorizeze performanta sistemelor si sa afle cum erau folosite. Din pacate, acumularea de astfel de informatii fara acordul utilizatorului reprezinta o grava violare a intimitatii in conformitate cu legislatia din aproape orice tara democratica, fapt care poate cauza mari probleme companiei.

La aproximativ o ora dupa preluarea stirii de catre engadget.com, Samsung a anuntat ca ia afirmatiile domnului Hassan foarte in serios si ca a initiat o ancheta interna pentru a lamuri problema. Raspunsul din partea oficialilor Samsung se incheie cu promisiunea ca vor reveni cu informati suplimentare cat mai curand. Pe cat de serios este subiectul, pe atat de serios il vom trata si noi si vom reveni cu informatii suplimentare in momentul in care vor aparea.

ESET, compania din spatele Smart Security 4, a preluat stirea, astfel problema legata de invadarea invadarea intimitatii de catre Samsung a devenit oficiala.

Citește și: