Roccat Kave: Un Surround promitator [REVIEW]
As dori sa incep prin a spune ca nu sunt un fanatic in ceea ce priveste segmentul de periferice PC, insa exista anumite produse cu care imi face placere sa ma joc ceva vreme, poate pentru a-l gasi pe acela care mi se potriveste. Am cautat o pereche de casti pe care sa le folosesc acasa, o pereche de casti de dimensiuni mai mari pentru a imi acoperi urechile si a-mi oferi un sunet cald, placut, dar si puternic si dinamic. Inca nu am gasit… insa am mai caut :). Suna poate putin dezamagitor, stiu, insa recunosc ca de multe ori pot fi destul de exigent, mai ales cu ceea ce imi doresc, asa cum probabil suntem cei mai multi.
Oricum, am pus mana pe o pereche de casti foarte interesante de la Roccat, Kave mai exact, o pereche de casti destinate in primul rand gamerilor.
Roccat este celebra pentru produsele sale de calitate pe care le pune la dispozitia gamerilor – mausuri, tastaturi, mouse-pad-uri precum si casti specializate pentru acest segment. Kave reprezinta unul din modelele de varf ale producatorului si am fost destul de entuziasmat de faptul ca aceste casti detin un sistem de surround real.
Dotari:
– Sistem Surround 5.1 cu difuzoarele aliniate la un unghi de 12 grade
– Microfon rotativ sau complet demontabil
– Control de volum pentru toate nivelele
– Profile de sunet – pentru jocuri si filme
– Balamale din aluminiu pentru o utilizare intensa
– Cupe confortabile cu izolare fonica
– Modul vibratii pentru o experienta de gaming cat mai realista
– Usor de carat
Specificatii: Pentru cei mai tehnici dintre voi, am atasat urmatorul tabel in care veti gasi toate specificatiile tehnice ale acestei perechi de casti.
[table id=75 /]
Produsul vine ambalat foarte bine intr-o cutie de dimensiuni impresionante. Sincer, dupa spusele colegului meu care mi le-a adus ar fi trebuit sa fie de dimensiunea unei cutii de mouse, insa cutia poate adaposti chiar si o placa grafica sau o placa de baza. Designul este special creat pentru a atrage privirea posibilului cumparator, iar pachetul contine pe langa setul de casti si o serie de CD-uri cu software pentru acestea.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/roccat kave cutie/|width=480]
Castile acopera integral urechile si se aseaza pe cap destul de comod. Materialul si calitatea finisajelor este foarte bun, ba pot sa spun ca sunt lucrate foarte atent, mai ales ca producatorul specifica si coaserea manuala a materialului ce izoleaza cupele. In ciuda faptului ca sunt foarte mari, au robustete si rezistenta, dar si o greutate care pe mine sincer nu ma avantajeaza. Sunt genul de casti pe care le simti pe cap, nu prea ai sansa sa uiti de ele, desi sunt foarte comode.
Va voi mai delecta cu o galerie foto de data aceasta a produsului pentru ca dupa aceasta sa explicam putin constructia castilor:
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Roccat Kave/|width=480]
Prima imagine reprezinta sistemul de reglare al castilor pentru partea din dreapta, se poate observa existenta metalului in constructia acestora. Microfonul este complet ajustabil sau se poate demonta pentru cei care nu il folosesc sau il vor considera incomod. Partea care vine pe cap este construita sub forma unor pernute care distribuie in mod egal greutatea castilor pe capul utilizatorului. Solutia a fost aleasa si din cauza greutatii ceva mai ridicate. Partea interioara a castii este bine definita si se pot observa in imagine atentia pe care Roccat a oferit-o detaliilor.
Controlul de volum este de tip analogic, inca un lucru apreciat de multi utilizatori si review-eri, si detine niveluri separate pentru fiecare set de difuzoare, asa cum se intampla in cazul sistemelor 5.1, precum si preset-ul pentru jocuri sau filme care este selectabil tot de pe acesta. Modulul de volum se alimenteaza direct de la USB-ul computerului, scapandu-ne astfel de chinul cu bateriile interschimbabile cum se intampla la alte modele, cele cu noise cancelling activ in special.
Testarea propriu-zisa este destul de dificila si tine mai mult de preferintele de sunet ale fiecarui utilizator in parte si, de asemenea, de nivelul de bass si inalte pe care fiecare le doreste. Pentru a fi cat mai obiectiv, am invitat doi prieteni sa isi spuna parerea despre acest produs din toate punctele de vedere, pareri pe care vi le voi prezenta in continuare. Am rulat o serie de melodii de toate genurile, cateva secvente de film BluRay precum si doua jocuri si i-am rugat sa fie cat mai obiectivi.
Amicul nr. 1 a precizat ca in cazul filmelor si al celor doua jocuri, Crysis 2 si Call of Duty World At War, sunetul este incredibil de puternic si clar, fiind chiar impresionat de multitudinea de informatii audio care pot exista intr-un joc sau chiar si intr-un film, el fiind utilizator de boxe stereo in marea parte a timpului. De asemenea, basul este puternic si curat, fara interferente, iar sunetele medii sau inalte trebuie reglate undeva pe la nivelul mediu pentru a fi cat mai corect reproduse si pentru a nu suprasolicita urechea. Avand in vedere ca exista cate 3 difuzoare pentru fiecare ureche, prectic avem foarte aproape un sistem complet 5.1, iar multitudinea de informatii sonore pot deveni obositoare. Atentie deci la volumul si durata folosirii, pentru ca dupa cateva ore este posibil sa va ridicati de la birou la fel de obosit ca si cand ati fi muncit o zi intreaga pe santier.
Amicul nr. 2 este un jucator impatimit de shootere si jocuri de aventura si un mai putin pasionat de filme decat primul. Acesta a fost de acord cu afirmatia de mai sus, ca pot fi foarte obositoare, insa a tinut sa precizeze ca setul de Razer Barracuda pe care le foloseste zi de zi paleste uneori in fata acestora. Este de retinut ca Barracuda sunt un alt set de gaming 5.1, ceva mai ridicat din punct de vedere al pretului fata de Roccat Kave. La capitolul filme avem aceeasi parere, sunt ideale pentru filmele de actiune sau aventura care se folosesc, bineinteles, de toate posibilitatile de sunet surround.
Parerea mea este ca Roccat Kave reprezinta un set de casti destinat mai mult segmentului de gaming si celui al cinefililor impatimiti, mai degraba decat pentru auditia de muzica. In jocuri mi s-au parut putin grele, insa suficient de comode pentru a nu fi nevoit sa le schimb pozitia prea des. Controlul de volum este foarte bun pentru toate nivelurile, insa ma intreb daca dupa un an de utilizare daca nu voi fi nevoit sa il curat pentru a functiona la standardele impuse.
Din punct de vedere al jocurilor, am fost uimit pentru ca, la fel ca si primul amic, am folosit pana acum boxe stereo sau 2.1 si nu m-am bucurat de standardul 5.1 prea mult. In ceea ce priveste filmele, as prefera un astfel de set pentru a le viziona mai ales pe timp de seara sau noapte, cand volumul unui sistem 5.1 ar putea fi destul de deranjant pentru vecini.
Din punct de vedere al auditiei muzicale nici unul dintre noi nu a fost de parere ca acestea sunt solutia potrivita. Sa va spun si de ce: in primul rand pentru ca majoritatea melodiilor disponibile sunt in format stereo, iar aici intervine placa de sunet pentru a le converti in 5.1, lucru care nu este tocmai recomandat; in al doilea rand auditia muzicala de calitatea se realizeaza pe casti stereo sau de preferat pe boxe. Nu am ce sa le reprosez, se aud foarte bine, poate chiar prea bine, insa nu le recomand strict pentru muzica.
Avand in vedere ca discutam despre un producator relativ nou pe piata perifericelor, Roccat Kave sunt unele dintre cele mai bune casti de gaming pe care am avut ocazia sa pun mana. Producatorul a facut exact ce trebuia pentru intrarea sa in acest domeniu, anume sa ii faca pe vechii moguli ai acestui segment sa fie mai atenti la produsele lor. Mi-a placut foarte mult si am apreciat faptul ca microfonul se poate detasa complet si faptul ca acestea se conecteaza prin mufe analog la placa de sunet a utilizatorului. Ce ne facem insa daca jocul sau filmul este rulat pe un laptop, care, dupa cum bine stim, nu ofera o conectica audio atat de buna? Conectorul USB folosit doar pentru alimentarea controlerului de volum ar fi putut sa includa si o placa de sunet externa, chiar daca aceasta ar fi insemnat cresterea pretului castilor. Roccat insa este de parere ca gamingul adevarat tine tot de desktop si aici nu pot decat sa ii dau dreptate.