Reteaua de comunicatii cu LED-uri e urmatorul pas

Reteaua de comunicatii cu LED-uri e urmatorul pas

led_wifi

Chiar daca reteaua ethernet inca este una dintre cele mai rapide metode de transmitere a datelor, urmata indeaproape de reteaua wireless IEEE 802.11N, se pare ca alternativele nu sunt departe.

 

Dupa ce anul trecut un grup de cercetatori chinezi a reusit sa transmita date cu o viteza de 2 Mbps folosind doar un LED albastru care clipea incredibil de repede, in acest an niste cercetatori nemti de la Heinrich Hertz Institute au dus conceptul mult mai departe, confirma Slashgear, via Engadget.

E vorba de retea fara fir cu ajutorul becului (light bulb networking). Daca folosind un singur LED alb un grup de cercetatori nemti au atins 500 Mbps, in aceste zile folosind o combinatie de leduri albe, verzi, albastre si rosii aceeasi echipa a atins fabuloasa viteza de 800 Mbps. In cazul in care cineva tine evidenta, aceasta cifra ar fi cea mai apropiata viteza inregistrata vreodata pentru o retea de uz casnic fata de Gigabit Ethernet.

Chiar daca aceasta tehnologie are un handicap major – raza de acoperire, cel mai mare avantaj este oferit de lipsa radiatiilor. Faptul ca zone precum spitale sau baze militare sunt depedente de retele care nu prezinta interferente aparaturii existente transforma tehnologia dezvoltata in Germania intr-un avans teribil pe termen lung.

Nu mai ramane decat ca cineva sa dea drumul noului standard.

Citește și:
Etichete: