Optogan schimba perspectiva prin care privim lumea
Ecologia si Economia de resurse merg impreuna pe calea deschisa acum ceva vreme cand s-a constatat ca folosim prea multe resurse in mod exagerat. Criza ne-a impins la economie din aproape toate punctele de vedere, masina, casa, mod de viata. Ce nu cunoastem noi muritorii de rand este ca politica unei companii in situatii de criza, vorbim despre companii inteligente este sa investeasca, mai mult pentru cercetare si dezvoltare decat pe lansari de produse. De asemenea branding-ul este foarte important in aceasta perioada mai dificila. Nu acesta este subiectul acestui mic articol insa, ci economia de energie. Cum se poate realiza acest lucru atat pentru consumatorul de rand cat si pentru organizatii de stat sau companii private? Foarte simplu, prin gasirea unei surse de iluminare mai economica. Sigur, acest lucru nu se poate realiza nici el fara o investitie, si la fel ca si hrana de tip eco acest segment este putin mai costisitor. Avantajele sunt insa altele, demonstrate sau nu. Nici nu vom discuta despre becurile economice, acelea de tip neon sau spirala, ce functioneaza pe acelasi principiu ci de cele cu LED (Light Emitting Diode). Orice telefon mobil, laptop, sau gadget electronic detine astfel de LED-uri din doua motive principale, consumul foarte redus de energie si cantitatea de caldura degajata foarte redusa. Putin mai recent acest concept a fost introdus si in domeniul iluminarii. Chiar daca becurile clasice cu incandescenta sunt teoretic interzise, insa se vand foarte bine si in magazine datorita costului redus al acestora, iar becurile economice inca isi pastreaza pretul de 10-20 de lei pe bucata, adevarata inovatie nu sta in acestea ci in diodele LED.
Optogan este o companie ce actioneaza in domeniul iluminarii ecologice LED. Fondată în anul 2004 de o echipă de oameni de ştiinţă ruşi de la prestigiosul institut Loffe, din Sankt Petersburg, compania Optogan dezvoltă şi produce LED-uri de înaltă luminozitate pentru aplicaţii de iluminat. Cu un centru de cercetare şi dezvoltare în Helsinki, o linie pilot de fabricaţie în Germania, la Dortmund, Optogan îşi dezvoltă în prezent cea mai mare unitate de producţie de LED-uri din Europa de Est la Sankt Petersburg, în Rusia. Investitorii financiari şi acţionarii Optogan includ nume ca Onexim Group, OAO RIC şi Corporaţia Rusă de nanotehnologii.
Trecand peste numele cercetatorilor si investitorilor rusi, Ove Sorensen, Senior Director Sales & Business Development a declarat ca „Piaţa produselor de iluminare SSL are un potenţial extrem de important în următorii ani, având în vedere eforturile depuse de Uniunea Europeană pentru reducerea, cu aproximativ 80%, a consumului de energie. Produsele de iluminare LED au un potenţial de afaceri de 25-30 milioane de euro până la finalul anului 2012 în zona balcanică şi ne aşteptăm ca România să fie o ţară cheie pentru dezvoltarea acestui segment în regiune”
Produsele Optogan vor fi distribuite în România, Grecia şi Bulgaria de compania KDF Energy, lider local în domeniul tranzacţionării emisiilor de gaze cu efect de seră. „Am bugetat o investiţie de 1,5 milioane de euro în următoarele 12 luni pentru dezvoltarea canalelor de distribuţie pentru produselor Optogan la nivel regional. România face parte, din primul val al extinderii companiei Optogan în zona Europei de Est”, a declarat George Brăiloiu, proprietarul KDF Energy.
In concluzie ce doresc cei de la Octogan este sa obtina o piata in Romania pentru a a vea cale directa intre centrul de cercetare din Helsinki si orasul de unde acestia provin, St. Petersburg.
O lampa cu LED este o lampa ce foloseste Diode Emitatoare de lumina ca si sursa a luminii. Avand in vedere ca in unele cazuri lumina emisa de aceste diode este destul de mica a fost necesara gasirea unor solutii pentru marirea intensitatii acesteia. Una dintre solutii folosita este cea a adaugarii mai multor LED-uri pentru a mari puterea totala a lampii. O alta solutie care s-a transformat intr-o necesitate a fost folosirea unui sistem optic si reflectorizant pentru a spori intensitatea luminii. In ultimii doi ani insa tehnologia si-a spus si ea cuvantul, noile diode LED putand emite aproximativ 7500 lumeni de la o sursa de curent de 100W. Este aproximativ de 7 ori mai mare intensitatea acestei lumini decat cea a unui bec cu incandescenta cu acelasi consum. Pentru aplicatii industriale se poate alege o astfel de varianta insa pentru uz casnic puterea acestora a fost redusa la valori de 9W, 11W, 13W cu o intensitate de aproximativ 800-900 lumeni.
Spre deosebire de becurile incandescente LED-ul poate suporta un numar nelimitat de porniri sau opriri, nu este afectat de circuite mai slabe de tensiune, in principiu si datorita consumului foarte mic, poate fi folosit impreuna cu intrerupatoare cu potentiometru, pentru reglarea intensitatii si au o durata de viata mult mai mare ce poate ajunge si la 100.000 de ore de functionare. Vorbim aici de becurile LED performante. Cele care incep sa se regaseasca pe rafturile magazinelor au o durata de viata de 30000-35000 ore, suficient pentru a il tine deschis 6 ore pe zi timp de 10-12 ani.
Un alt avantaj al becurilor LED este caldura foarte mica degajata. Astfel in comparatie cu un birou cu iluminare standard, unul ce foloseste iluminare LED, pe timp de vara ar avea nevoie mai putin de aerul conditionat. De asemenea aplicatii ale acestui avantaj se regasesc in comert pentru spatii de depozitare, vitrine frigorifice in supermarket, care vor folosi si mai putina energie pentru a raci produsele respective si nu va exista risul deteriorarii produselor alimentare din cauza caldurii. Vorbim despre calcule ce nu intereseaza pe omul de rand.
Avantajele noastre ca si utilizator comun sunt cele enumerate putin mai sus. E drept investitia este pe masura. Un astfel de bec are un pret de aproximativ 20-25 Euro, asta inseamna poate putin peste 100 de Lei. Cu banii astia am putea cumpara poate 100 de becuri normale. Acestea vor trebui bineinteles schimbate la cateva luni sau un an, depinde de modul de folosire si de reteaua electrica. Sau putem merge pe variantele economice putin mai ieftine, cele neon, acele becuri spiralate cu un pret intre 10-20 lei. Dezavantajul acestora este insa lumina pulsanta care nu este suportata de multi dintre consumatori.
Am facut un test practic. Am incercat sa economisesc cat mai multa energie, nefolosind o lumina decat atunci cand aveam nevoie de ea, si incercand sa inchid becurile de fiecare data cand treceam dintr-o camera in alta. Dupa o saptamana eram deja stresat si verificam daca am inchis luminile tot timpul. Uzura si-a spus si ea cuvantul. Dupa atata butonat la intrerupatoare am schimbat deja 2 becuri. Factura de curent aproximativa a fost de 100 de lei. Saptamana respectiva, si-a spus cuvantul, o economie de 4 lei, aproximativ. Trebuie retinut ca stilul de viata este constant iar acasa nu folosesc decat laptopul pentru lucru. Asta inseamna cumulat aproximativ 16 lei pe luna daca inmultim cu 4.
Acum exact o luna am schimbat becul de la lampa cu unul LED de 8W, becul din dormitor, baie si sufragerie cu unul de 13W. La bucatarie am prea putina treaba ca sa merite momentan investitia. Folosind becul de 8W de la lampa aproape in fiecare seara, si pe celealte doar cand era nevoie, la sfarsit de luna am realizat o economie extraordinara. Factura totala de curent a fost de 55 Lei. Acestea sunt cifre aproximative care pot diferi foarte mult de consumul fiecarui utilizator. Ce vreau sa spun este ca cu o investitie de 100 de lei in medie pentru fiecare bec LED am reusit deja intr-o luna sa amortizez aproape jumatate din valoare unuia. Asta inseamna ca in 8 luni de zile voi amortiza costurile celor 4 becuri cumparate. Va las pe voi sa decideti, merita sau nu?