Nokia E7 – Communicator la a 3-a generatie, pentru antreprenorul din tine [REVIEW]
Continuand o traditie lansata in urma cu 15 ani, Nokia a decis ca este timpul pentru o noua versiune de Communicator. In 1996 se lansa Nokia 9000, un titan cu tastatura QWERTY glisanta, in 2007 a fost lansat Nokia E90, un dispozitiv construit pe acelasi principiu precum Nokia 9000, dar mult mai compact si mai rapid pentru vremurile respective. Acum, in 2011, compania ia din nou in serios sectorul business al cumparatorilor de smartphone-uri si incearca sa impresioneze cu cel mai nou Communicator, Nokia E7.
Odata cu incheierea parteneriatului strategic cu Microsoft, viitorul sistemului de operare Symbian a fost pus sub semnul intrebarii. Totusi, chiar si in aceste conditii, inginerii de la Nokia au vrut sa arate ca asta nu inseamna ca nu se mai lucreaza la evolutia unuia dintre primele sisteme de operare pentru telefoane capabile de mai mult decat un singur apel telefonic.
Nokia E7 este un terminal foarte asemanator de la distanta cu modelul N8, insa de aproape multe lucruri s-au schimbat. Chiar daca exteriorul de aluminiu ne-ar convinge ca trasaturile de baza sunt aceleasi, s-a incercat cu E7 realizarea unui design compact, parca dintr-o bucata, solid, care sa ascunda insa cu brio o tastatura glisanta QWERTY. Aceasta, la randul ei, reuseste sa fie compacta, dar nu inghesuita, iar, dupa o perioada de timp de acomodare, chiar perfecta pentru sesiunile prelungite de trimis SMS-uri sau chiar emailuri.
La capitolul design, pe partea superioara avem un port microUSB (pentru alimentare si conexiune cu PC-ul), un buton de power, accesibil doar cu unghia, un port miniHDMI acoperit cu un capacel marcat omonim si o mufa de casti de 3,5 mm incarcata si cu functionalitate handsfree, nu doar iesire audio. Trebuie mentionat ca E7 vine in cutie cu adaptor miniHDMI catre HDMI, pe langa un handsfree cu casti stereo, identic cu cele de la N8.
Daca va incanta functionalitatea USB host, e inclus si un microUSB la USB, cu ajutorul caruia orice utilizator are posibilitatea de a-si accesa fisierele de pe un stick, de exemplu, direct din telefon. Portul miniHDMI este ideal pentru prezentari sau vizionari de continut HD in familie, pe un televizor mai mic sau mai mare, oglindind fara probleme continutul ecranului telefonului pe orice panou conectat. Totul este extrem de usor, nu trebuie sa intrati in nici un meniu, nu trebuie modificati nici un parametru, doar sa conectati un cablu si totul merge din prima. Tinand cont ca interfata HDMI ne-a obisnuit sa transfere atat imagine, cat si sunet, E7 nu este o exceptie, un controller certificat Dolby Digital Plus fiind perfect pentru aceasta sarcina. Pe partea din stanga a terminalului, extrem de accesibil plasat, este un singur switch cu arc cu ajutorul caruia blocati sau deblocati telefonul sau tastatura, in functie de situatie.
Un aspect foarte important de retinut este ca, in momentul in care primiti un apel, sa nu apasati pe switch-ul de pe lateral, deoarece touchscreen-ul va fi dezactivat. Chiar daca aparent nu s-a intamplat nimic si ecranul ramane aprins, nu veti mai putea prelua apelul pana nu veti apasa din nou pe respectivul switch. Pe partea dreapta, pe langa butonul de acces rapid la aplicatia de captura foto/video, mai aveti un switch cu arc asemanator celui de blocare al terminalului care insa, de aceasta data, are functia de modificare a volumului. Tot pe partea dreapta gasiti locasul pentru cartela SIM. Din pacate la capitolul minusuri nu mai exista posibilitatea mariri capacitatii de stocare cu un card MicroSD, astfel sunteti obligati sa va rezumati la cei 16GB de date.
Camera, chiar daca este de 8 megapixeli, iar cu ajutorul celor doua LED-uri pentru blitz face niste poze foarte bune in conditi de iluminare nu foarte bune, vine cu un minus major, lipsa functiei de focus manual sau tap to focus cu care ne-au obisnuit toate terminalele de generatie recenta. Vorbim insa de un telefon inteligent business, ca urmare acesta are sanse sa nu fie un defect foarte mare. In definitiv, compenseaza pe partea de filmare, clipurile HD 720p fiind suficient de impresionante pentru a inlocui o camera video cand sunteti luat prin surprindere de o anumita situatie. Daca urmariti clipurile pe telefon, transferate de pe PC sau filmate cu terminalul, merita sa retineti ca difuzoarele integrate fac o treaba buna cand vine vorba de spatii nu foarte galagioase.
La un smartphone actual, extrem de important si definitoriu, de fapt, pentru succesul dispozitivului este ecranul. In cazul E7 s-a apelat la un ecran OLED cu Nokia Clear Black Display, care din pacate nu incastreaza un numar impresionant de pixeli. Intr-o lume in care cele mai multe terminale au 800 x 480 de pixeli, iar iPhone 4 [review] are 960 x 640, Nokia E7 vine cu doar 640 x 360. Oricum, si in aceste conditii sistemul de operare Symbian profita la maxim de aceasta rezolutie, toate meniurile fiind clare, negrul perfect negru, iar culorile in permanenta luminoase, impresioante si… foarte, foarte multe. In ceea ce priveste protectia, daca multe dintre terminalele actuale isi pierd din stralucire din cauza zgarieturilor, E7 este unul din cele care au imbratisat Gorilla Glass pentru un grad sporit de protectie.
La interior, dispozitivul vine cu un procesor ARM 11 la 680 MHz ajutat foarte mult de un GPU Broadcom BCM2727. Chiar daca nu este o combinatie foarte impresionanta, este perfecta pentru redarea de continut HD chiar si cand e vorba de popularele fisiere MKV HD 720p sau ocazionalul gaming. Nu lipseste nici suma de senzori extrem de necesari in zilele noastre.
O dovada clara de actualitate a configuratiei lui E7 sunt accelerometrul, senzorul de proximitate si GPS-ul care sa te duca oriunde ai nevoie. Daca tot este acolo, GPS-ul este folosit si pentru determinarea locatiei in care este facuta fiecare fotografie sau film, pentru ca in secunda urmatoare informatia respectiva sa fie asociata materialului capturat.
Software-ul este cea mai recenta si probabil una din ultimele iteratii ale Symbian, imbogatit cu cateva elemente business. Chiar daca nu este extrem de rapid precum un terminal cu Android sau iOS de generatie recenta, cand vine vorba de navigarea prin meniuri, noul Symbian este mult mai stabil decat ne-am obisnuit sa credem ca poate fi un Nokia. Simti ca te asculta, ca aplicatiile se deschid aproape in timp real si ca nu trebuie sa aplici mai multe atingeri ecranului pentru a fi sigur ca lucrurile se desfasoara cum ti-ai propus.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Nokia E7 review/|height={400px}]
Pe partea de aplicatii avem o suita QuickOffice cu functionalitate completa, indiferent daca vorbim de creare, editare sau vizualizare de documente. Nu lipseste nici arhivatorul/dezarhivatorul extrem de popular ZIP sau Viewer-ul de PDF-uri de la Adobe, intr-o varianta apropiata fata de ce are de oferit Adobe Reader pe PC. Daca securitatea este unul din punctele forte ale unui telefon business , de aceasta functionalitate se ocupa o varianta de F-Secure creata special pentru Symbian. Cu ajutorul acestuia puteti bloca sau sterge intregul continut al terminalului de la distanta prin SMS sau puteti configura sa fiti anuntat, printr-un mesaj scurt catre un numar de telefon predefinit de voi, in momentul in care cineva scoate cartela din telefon si o inlocuieste.
Desi traim intr-o lume guvernata de procesoare dual core si ecrane imense cand vine vorba de smartphone-uri actuale , Nokia E7 impresioneaza prin calitatea evidenta a constructiei si performanta care definesc noul terminal al companiei finlandeze ca un urmas demn de atributul Communicator. Mai ramane sa fiti pasionat de terminale Nokia si sa credeti ca, indiferent de evolutiile tumultoase de la conducerea companiei si de traiectoriile pe care le ia Nokia la capitolul dezvoltare, E7 este la fel de actual si de promitator pe termen lung precum precedentele modele. Daca E90 si Nokia 9000 au reprezentat telefoane cu o influenta majora la momentul lansarii, E7 are toate sansele sa metina viu interesul proprietarilor de Nokia. Din pacate, e greu de spus, daca nu imposibil, daca acest dispozitiv contine reteta pentru a aduce noi adepti in bratele Symbian.