Nintendo la E3 2011: Mario, Zelda si Wii U

Nintendo la E3 2011: Mario, Zelda si Wii U

Conferinta de la E3 a celor de la Nintendo a fost probabil cea mai asteptata dintre toate. Se stia de cateva luni faptul ca noua consola intitulata intern drept „Project Cafe” va fi dezvaluita aici, insa si 3DS [review]-ul avea nevoie de atentie, intrucat a fost lansat cu o librarie de jocuri… limitata.

Astfel, Nintendo a dat startul acestei intruniri cu Legend of Zelda, una din cele mai indragite si de succes serii din catalogul companiei. Anul acesta se implinesc 25 de ani de la debutul eroului Link si al printesei Zelda de pe NES, iar japonezii de la Nintendo nu vor sa lase acest eveniment sa treaca neobservat. Un trailer care a inclus gameplay din toate jocurile din serie de pana in prezent a rulat pe display-urile conferintei, in timp ce o orchestra numita „The Legend of Zelda Orchestra” a cantat diverse melodii celebre de pe coloanele sonore ale acestor jocuri.

Shigeru Miyamoto, „taticul” seriilor importante ale companiei a intrat pe scena si a avut cate ceva de spus despre aceasta serie. Astfel, eShop-ul de pe Nintendo 3DS va primi primul titlu clasic din seria Legend of Zelda nuimit „Link’s Awakeing„. De asemenea, The Legend of Zelda: Ocarina of Time se va lansa in curand pe 3DS, iar primii care vor inregistra jocul pe Club Nintendo vor primi gratuit soundtrack-ul jocului. Nici utilizatorii de Nintendo DSi nu au fost neglijati, acestia primind Zelda: Four Swords gratuit prin DSiWare, un joc multiplayer pentru pana la patru jucatori. Desigur, The Legend of Zelda: SkyWard Sword vine pe Wii spre sfarsitul acestui an, si odata cu acesta va fi lansat si un nou WiiMote Auriu cu brandingul Zelda.

Atentia s-a indreptat apoi spre platforma 3DS, fiind prezentate nu mai putin de patru titluri first party importante care vor veni pe aceasta platforma inainte de sfarsitul acestui an. Acestea sunt Mario Kart, care introduce noi powerup-uri precum un deltaplan si posibilitatea de a conduce pe sub apa; Luigi’s Mansion 2, care va include noi conace de vizitat si de salvat de investatia cu fantome; Star Fox 64 3D, care pe langa suportul pentru afisarea 3D a primit si o functie de video chat prin intermediul camerei de pe partea din fata a consolei si Super Mario 3D. Acesta este primul joc din seria de platformere care va ajunge pe noua consola portabila de la Nintendo si arata fenomenal.

Gameplay-ul folosit in jocurile tridimensionale din serie, precum Super Mario 64 sau Super Mario Galaxy este pastrat si in acest titlu, secventele de gameplay prezentate amintindu-mi mai mult de Mario Galaxy in termeni de structura si creativitate. Nici grafica nu este rea, fiind foarte apropiata de ce ne ofera Wii-ul la momentul actual. Clasicul Tanooki Suit din Super Mario Bros. 3 se intoarce si abia astept sa pun mana pe acest titlu.

Un alt titlu interesant care se va lansa anul acesta pe 3DS este Kid Icarus: Uprising, care a fost prezentat ceva mai pe indelete la conferinta Nintendo. Jocul va avea o poveste „adevarata” si se va indeparta de jocurile de genul Mario, unde povestea este acolo mai mult pentru a justifica gameplay-ul. Ei bine, in Kid Icarus vom avansa in joc mai mult pentru poveste, desi nici gameplay-ul nu pare a fi de lepadat. Vor exista lupte in aer sau la sol, iar surpriza adevarata a fost includerea unui mod multiplayer. Acesta va oferi competitii multiplayer pe echipe si pare sa ofere un gameplay interesant.

Nintendo nu a ratat ocazia de a se lauda cu noul update de software pentru Nintendo 3DS care adauga doua functii foarte importante: eShop-ul (amintit mai devreme) si un browser de internet. Personal nu stiam de lansarea acestuia si mi-am facut update-ul pe loc, in timpul conferintei. Astfel am putut intra in posesia a doua jocuri gratuite: Pokedex 3D si Excitebike. Daca Pokedex-ul nu ma atrage atat de mult, Excitebike este unul din jocurile mele preferate de pe NES. Acesta ofera aceeasi experienta pe care o cunoastem cu totii, insa a fost refacut in 3D, pastrand totusi aspectul old-school 8-bit. Love it!

Astfel am ajuns si la atractia principala, care a fost evident, noua consola cunoscuta pana in acest moment drept Project Cafe sau Wii 2. Ei bine, numele final al sau s-a dovedit a fi Wii U, un nume la fel de ciudat ca si originalul Wii. Accentul acestei console a cazut si de aceasta data pe controller, acesta fiind practic o tableta cu butoane pe margini.

Noul gamepad include un touchscreen multitouch de 6.2 toli, alaturi de care au fost distribuite clasicele butoane pe care ne asteptam sa le gasim pe un gamepad. D-padul Nintendo sta frumos undeva in partea stanga, iar butoanele ABXY in partea dreapta. Deasupra acestora se gaseste cate un „Circle Pad„, adica stick-uri analogice foarte asemanatoare cu cel de pe Nintendo 3DS. Pe partea de sus se gasesc butoanele L si R, iar sub ele cate un butoan cu rol de trigger: ZL si ZR. Din cate am inteles de la cei care au fost prezenti, gamepad-ul este foarte usor si confortabil.

Nintendo WiiU, WiiUFoarte interesant este modul in care acesta poate fi folosit. Cea mai evidenta functie este streamingul imaginii de pe consola direct pe display-ul controllerului, in timp real, fara nici un fel de lag. Si mai interesant este faptul ca poate fi folosit asemeni unui display secundar pe care se pot gasi alte functii ale jocului, asemeni unui display de DS sau 3DS.

Nintendo WiiU, WiiUFaptul ca include o camera ii poate oferi posibilitatea de a interactiona cu WiiMote-ul sau poate fi folosit chiar si pentru chat video. Acest gamepad nu se va vinde separat de consola, iar jocurile care vor include multiplayer, vor fi realizate in asa fel incat sa necesite mai multe WiiMote-uri si un singur gamepad de Wii U. De altfel, noua consola este complet compatibila cu toate controllerele oficiale de Wii, de la WiiMote la Classic si Pro Controller, sau chiar WiiFit.

Online-ul pare a fi ceva in care cei de la Nintendo vor sa investeasca mai mult, insa mai multe detalii in afara de existenta un browser de internet nu au oferit. Pentru a demonstra cat de interesati sunt de publicul hardcore pentru noua consola, jocuri precum Darksiders 2, Ghost Recon: Online, Dirt, Assassin’s Creed, Tekken si Metro: Last Light vor veni si pe Wii U, pe langa clasicele jocuri first party. De altfel, un nou Super Smash Bros. a fost anuntat pentru Wii U si 3Ds, care promite gameplay cross platform intre cele doua console.


Evident, consola va afisa continut video in High Definition, o premiera pentru cei de la Nintendo. Demonstratiile prezente la conferinta includeau o secventa de lupta intre Link din Legend of Zelda si un paianjen folosind capabilitatile consolei. Rezultatul era foarte aratos, insa Nintendo nu au promis sau confirmat developmentul unui astfel de joc.

Nintendo promite lansare noului Wii U candva in 2012, intrucat anul acesta mai sunt de lansat jocuri importante precum Zelda: SkyWard Sword pe Wii, iar Nintendo 3DS va primi o atentie sporita. Din pacate nu am primit un pret pentru noul Wii U, ceea ce poate sugera ca acesta ar putea fi lansat la un pret foarte ridicat.


Citește și: