11 mai 2011 | 13:36

Nikon D5100, micul asistent foto digital [REVIEW]

ACTUALITATE
Nikon D5100, micul asistent foto digital [REVIEW]

Nikon D5100

Nu stiu altii cum sunt cand vine vorba de pasiuni, dar banuiesc aceeasi dorinta de a intalni un amestec de placere, provocare, dar si ajutor – ajutor in mentinerea entuziasmului, pentru ca este un sentiment care vrei sa te insoteasca o vreme cat mai indelungata. Bineinteles ca ma refer la o situatie cat se poate de concreta: la pasiunea pentru fotografie. E o pasiune destul de comuna, as zice, la indemana multora, chiar tot mai multi parca vor sa descopere ori doar sa admire frumusetile pamantului vazute prin vizorul unei camere foto. Si, la drept vorbind, cum e o pasiune destul de accesibila, cand tehnologia ofera un ajutor tot mai consistent, nu?
Nikon D5100Ei da, aici voiam sa ajung. La o noua camera foto, Nikon D5100, pe care am cunoscut-o odata cu lansarea in Romania, in Delta Dunarii, si care a fost construita parca special pentru novicii entuziasti ai fotografiei. Bine, cu “parca” am fost putin rautacioasa, recunosc, pentru ca aparatul chiar este dedicat incepatorilor in ale DSLR-ului. Insa e greu de crezut ca un mulaj atat de bun pe nevoile si dorintele unui debutant poate fi atins.

Nu este aparatul-minune, ca orice lucru facut de mana omului, adica perfectibil, are si el defectele sale, prin care voi trece la timpul potrivit. Insa are o calitate chiar demna de luat in considerare: este foarte prietenos.

Nikon D5100

Daca ne referim la design, nu e nici mare, nici mic. Este mic comparativ cu mastodontii profesionali, dar ce june fotograf ar vrea sa se piarda in miliardele de butoane si functii inainte chiar de a le intelege? In opinia mea, marimea este perfecta pentru a iti transmite acel sentiment al unui DSLR, insa unul cu care ai ocazia sa interactionezi bine. Poate mana unui barbat ar parea putin mai incomod de manevrat, dar fara sa ridice probleme. Si pur si simplu nu are cum sa nu-ti placa amestecul de linii taiate cu suprafete curbate, line.

Nikon D5100Butoanele nu sunt nici foarte numeroase, sa te ameteasca, dar suficiente incat sa intelegi ca tii in mana un aparat foto de la care poti incepe sa ai pretentii. Si sunt amplasate astfel incat sa te poti folosi de ele conform scopului de moment, ceea ce este cel mai important. Daca va intereseaza locul acestei camere in cadrul gamei Nikon, aflati ca este succesoarea modelului D5000 si a fost conceputa ca un model entry-level mai avansat.

Nikon D5100

Display-ul este rotativ, poate putin cam greoi in miscare, insa asta poate fi doar o parere personala, si suporta utilizari din unghiuri diverse. Se deschide lateral, ceea ce mult mai convenabil decat in jos, ca in cazul D5000. Iar daca incepeti sa imortalizati universul din fata vizorului si de la inaltimea unui trepied, cu atat mai mult veti aprecia sensul de deschidere a ecranului. Posibilitatea de a il roti (la 180 de grade intr-un sens si la 90 de grade in celalalt), nu cred ca mai este cazul sa subliniez, este foarte folositoare la surprinderea subiectului din pozitii incomode – de la nivelul solului ori in fotografierea/filmarea de sus. Imaginile inregistrate sau in curs de a fi surprinse se vad bine si e firesc, pentru ca ecranul este un LCD de 3 inci (7,5 cm), cu rezolutie de aproximativ 921.000 de puncte, acelasi ca si la D7000.

Nikon D5100

De altfel, D5100 este foarte apropiat modelului D7000 in materie de calitate. Si nu ma refer doar la display, ci si la procesor, la senzor – CMOS de 16,2 MP. Iar constructorii lauda noul model ca fiind cu 50% mai rapid decat D5000. Acum, nu stiu sa va spun daca au intr-adevar dreptate, insa, avand in vedere ca nu le-am cronometrat in actiune si nici nu intentionez sa o fac vreodata, le voi da dreptate din oficiu la acest capitol. Un lucru este cert vizavi de modelul anterior: D51000 este ceva mai usor, chiar mai micut, insa mai capabil. Nivelul ISO, ca in cazul D7000, porneste de la 100 si ajunge la 6400, ceea ce inseamna dublu fata de D5000.
Nikon D5100Referitor la ISO, ar trebui sa fiti atenti la un aspect pe care camera nu il are in setarile de baza, desi este un model pentru incepatori. Neavand experienta si, prin urmare, nici ochiul format pentru a intelege direct anumite date, fotografii debutanti sunt in general interesati sa vada, sa verifice si sa inteleaga informatiile de fotografiere. Asadar, daca doriti sa verificati parametrii imaginii, ar fi bine sa va setati de la inceput acest lucru, de la Menu – Playback Menu – Playback Display Options – RGB histogram/Shooting Data sau ce vreti sa mai apara in momentul in care va uitati la o imagine si apasati partea de sus a rotitei de langa ecran. Insa nu uitati ca la setare sa apasati si Done dupa ce selectati informatiile pe care le doriti afisate.

Nikon D5100

Si, pentru ca tot sunem la sectiunea setari, urmand pasii Menu – Custom Setting Menu – Controls – Asign Fn Button puteti asocia butonului Fn, din stanga obiectivului cum tineti camera in mana, functia de reglare a nivelului ISO. Astfel va puteti juca, invata, exersa foarte bine, folosind modul Manual, cele trei mecanisme de baza ale fotografiei – diafragma, timpul de expunere si sensibilitatea la lumina (ISO), precum si Balansul de cularare (white balance – WB), pe care il puteti accesa mai rapid prin Info.

Dar sa trecem mai departe, sa vedem ce mai stie camera D5100. Foarte utile, mai ales ca sunt bine gandite, sunt modurile de scena, 16 la numar: Portret, Peisaj, Copil, Sport, Prim-plan, Portret de noapte, Peisaj de noapte, Petrecere/interior, Plaja/zapada, Asfintit, Inserare/zori, Portret animal de casa, Lumanari, Flori, Culori de toamna, Alimente. Din toate acestea, este aproape imposibil sa nu se potriveasca un mod cu… aproximativ orice tip de fotografie la care va ganditi. Iar daca sunteti, intr-adevar, dornici de a invata mai mult, puteti “fura” din cunostintele aparatului, verificand histograma si informatiile de imagine, odata fotografia facuta. Inca ceva: modurile de scena sunt disponibile si cand folositi Live view (Lv), ceea ce e de si mai mare ajutor, mai ales la inceput, cand vreti sa alegeti cel mai bun mod.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Nikon D5100 review/|height={450px}]

Frumos este ca va puteti si juca intens, folosind Efectele, in functie de gusturile fiecaruia. Exista efect de silueta, cand subiectul apare in umbra in prim-plan (contra jour), pe un fundal luminos, exista efect de vedere de noapte (night vision), de intunecare (Low), de stralucire (High) in fine, sunt destule. Avem atat filtru de efect, cat si filtru care sa ajute la realizarea imaginii cat mai fidele, cele de culoare. Desi nu sunt chiar in target din acest punct punct de vedere, pentru ca, recunosc, nu imi place sa folosesc efectele unui aparat foto, daca ar fi sa am unul preferat, acesta ar fi efectul de selectare a culorii (Selective color), urmat poate de cel de miniaturizare. E chiar simpatic, iar cu Selective color va puteti juca in moduri diverse, avand si toate sansele ca, in functie de atentie si simtul estetic, sa iasa un rezultat de invidiat.

Ei, dar n-am spus nimic de posibilitatile de filmare. Bine, nici nu e prea mult de povestit, ce-i drept. Camera isi face treaba in mod decent, iar de filme va veti bucura cu siguranta, pentru ca le veti avea in format Full HD. Acum, nici voi nu veti fi foarte pretentiosi, presupun. Daca o viteza de 30 de cadre pe secunda va satisface, atunci totul va fi in regula. De asemenea, pentru reglarea diafragmei, trebuie sa iesiti din modul Live view. Si veti observa un lucru cam bizar, as zice, cu care eu nu m-am obisnuit: daca apasati butonul de Inregistrare, de langa declansator, se intampla… nimic, daca nu sunteti in modul Live view. Exact, butonul are efect doar daca acest mod este pornit. Cum spuneam, eu nu m-am obisnuit, pentru ca mereu aveam tendinta de a-l apasa. Poate nu am folosit aparatul suficient… Glumesc, desigur.

Nikon D5100

Oricum, per ansamblu, aparatul mi se pare foarte potrivit incepatorilor, insa nu orice fel de incepatori, ci mai degraba celor care au o pasiune pentru fotografie si au realmente ambitia de a invata sa lucreze cu un DSLR. Aparatul este ca un mic profesor digital, acesta a fost sentimentul meu, suficient de explicit pentru a nu-i “pierde” pe cei lipsiti de experienta, dar satisfacator de complex pentru a le hrani curiozitatea si ambitia. Pentru cei care au deja o experienta cu DSLR-urile, D5100 isi arata limitele, bineinteles, insa inainte de asta isi poate face treaba in mod onorabil, chiar si cand e vorba de cerinte mai pretentioase. Totul este sa ajungeti si la pretul de 3.500 lei. Ceva cam mare, e adevarat, si ma indoiesc sa vedem o reducere considerabila la acest model.

In continuare, o galerie de imagini realizate cu Nikon D5100. Pachetul pe care l-am primit eu de la organizatorii Skin pentru testare continea un obiectiv de kit 18-55 mm VR, impreuna cu un card de memorie Lexar SDHC 8GB, Clasa 6, 100x (arhisuficient pentru cateva zile de vacanta) si o geanta Lowepro, rezistenta, compartimentata, ce-i drept, dar putin cam prea fixa pentru aparat. Precizez si faptul ca bateria, de tip Li-ion EN-EL14, are o autonomie buna, cu o singura incarcare rezistand o zi intreaga de fotografiat si filmat.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Nikon D5100 – Delta Dunarii/|height={450px}]

Si specificatiile complete ale Nikon D5100:

Senzor imagine

Senzor CMOS cu 16,2 milioane pixeli efectivi

Sistem de reducere a prafului

Sistem de curatare a senzorului de imagine, sistem de control al fluxului de aer

Format fisier

NEF (RAW): 14 biti, comprimat; JPEG: fin, normal sau de baza; NEF + JPEG

Vizor

Pentaoglinda cu acoperire a cadrului de 95% si marire de 0,78x

Monitor

LCD TFT de 7,5 cm, aprox. 921.000 puncte (VGA), cu unghi variabil si unghi de vizualizare de 170°, acoperire a cadrului de aprox. 100%

Viteza declansator

1/4000 pana la 30 s in pasi de cate 1/3 EV sau 1/2 EV, bulb, durata (este necesar un dispozitiv optional de actionare la distanta fara fir ML-L3)

Mod actionare

4,0 cadre pe secunda

Focalizare automata

Modul senzor de focalizare automata Nikon Multi-CAM 1000 cu detectie faza TTL, 11 puncte de focalizare

Mod zona AF

AF punct unic, AF zona dinamica, AF zona auto, Urmarire 3D (11 puncte)

Servomecanism obiectiv

Focalizare automata (AF): AF cu un singur servomecanism (AF-S); AF cu servomecanism continuu (AF-C); Focalizare manuala (MF)

Masurare expunere

Masurare expunere TTL utilizand un senzor RGB cu 420 pixeli

Metoda de masurare

Matrice, central evaluativ, punct

Mod expunere

Auto, Auto fara blit, moduri scena: Portret, Peisaj, Copil, Sport, Prim-plan, Portret de noapte, Peisaj de noapte, Petrecere/interior, Plaja/zapada, Asfintit, Inserare/zori, Portret animal de casa, Lumanari, Inflorire, Culori de toamna, Alimente;
programat auto (P), automat cu prioritate declanșator (S), automat cu prioritate diafragma (A), manual (M)

Efecte speciale

Schita color, Culoare selectiva, Efect miniaturizare, Vedere de noapte, Silueta, Cheie inalta, Cheie joasa

Sistem Picture Control

Standard, Neutru, Intens, Monocrom, Portret, Peisaj

Compensare expunere

-5 la +5 EV in pași de 1/3 sau 1/2 EV

Sensibilitate ISO

ISO 100 – 6400, Hi1, Hi2 (echivalent 25.600) in pasi de 1/3 EV

Blit incorporat

Blit automat cu ridicare; P, S, A, M: Ridicare manuala cu declansare buton, Numar ghid: aprox 13 m

Balans de alb

Automat, incandescent, fluorescent (7 tipuri), lumina soarelui, blit, innorat, umbra, presetare manuala, toate mai putin presetare manuala cu reglare fina

Servomecanism obiectiv cu vizualizare in timp real

Focalizare automata (AF): AF cu un singur servomecanism (AF-S); AF cu servomecanism complet (AF-F); Focalizare manuala (MF)

Mod zona AF cu vizualizare in timp real

AF prioritate fata, AF zona extinsa, AF zona normala, AF cu urmarire subiect

Focalizare automata vizualizare in timp real

AF cu detectare de contrast oriunde in cadru (aparatul foto selecteaza punctul de focalizare automat atunci cand este selectat AF prioritate chip sau AF urmarire subiect)

Selectare automata scena

Disponibil in modurile Auto si Auto fara blit

Masurare film

Masurare expunere TTL utilizand senzorul de imagine principal

Dimensiune cadru (pixeli) si cadenta cadre

1920 × 1080, 30p/25p/24p, H ridicat/normal; 1280 × 720, 30p/25p/24p, H ridicat/normal; 640 × 424, 30p/25p, H ridicat/normal

Format fisier si compresie

MOV; Codificare video avansata H.264/MPEG-4

Dispozitiv inregistrare audio

Microfon monoaural incorporat sau microfon stereo (optional NIKON ME-1); sensibilitatea poate fi ajustata

Redare

Redare cadru complet sau miniatura (4, 9 sau 72 imagini sau calendar) cu marire redare, redare filme, prezentare diapozitive, afisare histograma, zone luminate puternic, rotire automata a imaginii si comentariu imagine (pana la 36 de caractere)

Conectivitate

USB de mare viteza; Iesire video: NTSC, PAL; iesire HDMI: Conector HDMI cu mini pini tip C; Terminal accesoriu: Cablu la distanta MC-DC2 (disponibil separat), dispozitiv GPS GP-1 (disponibil separat); Intrare audio: Mufa stereo mini-pin (diametru 3,5 mm)

Limbi disponibile

Araba, Chineza (Simplificata si traditionala), Ceha, Daneza, Olandeza, Engleza, Finlandeza, Franceza, Germana, Indoneziana, Italiana, Japoneza, Coreeana, Norvegiana, Poloneza, Portugheza, Rusa, Spaniola, Suedeza, Tailandeza, Turca

Acumulator

Un acumulator reincarcabil Li-ion EN-EL14

Adaptor CA

Adaptor CA EH-5a/5b; necesita conector de alimentare EP-5A (disponibil separat)

Dimensiuni (latime x inaltime x diagonala)

Aprox. 128 × 97 × 79 mm

Greutate

aprox. 560 g cu acumulator si card de memorie

Accesorii furnizate

Acumulator Li-Ion reincarcabil EN-EL14 , Incarcator acumulator MH-24, Capac ocular DK-5, Capac cauciuc pentru ocular DK-20, Cablu USB UC-E6, Cablu audio-video EG-CP14, Curea aparat foto AN-DC3, Capac corp BF-1B, Capac cupla accesorii BS-1, CD View NX2