04 oct. 2011 | 14:02

LG Optimus Pad V-900 – Honeycomb 3D [REVIEW]

ACTUALITATE
LG Optimus Pad V-900 - Honeycomb 3D [REVIEW]

Tabletele sunt probabil singurele dispozitive care nu au fost atinse de nebunia 3D… pana acum. LG a decis ca noua lor tableta V-900 sa fie prima care include intr-un fel sau altul aceasta tehnologie. Astfel, aceasta a primit numele de Optimus Pad 3D, insa nimic mai mult.

Compania coreana a prezentat aceata tableta ca primul device de acest fel care poate inregistra material video in 3D. Acest lucru inseamna exact ceea ce credeti. Optimus Pad 3D nu include si un display capabil sa afiseze materialul inregistrat in mod stereoscopic. Care a fost solutia la care LG a apelat? Vechea tehnologie anaglyph. Din moment ce aceasta necesita ochelari, producatorii au fost destul de draguti sa includa in pachetul tabletei Optimus Pad 3D o astfel de pereche de ochelari si s-au gandit chiar si la rezistenta lor, realizandu-i din plastic si nu din carton.

In cutia tabletei (care arata destul de bine) se gasesc pe langa noua tableta si ochelarii Red/Cyan, inca doua accesorii destul de interesante pe care de obicei nu le gasim in pachetele device-urilor similare. In primul rand, avem un convertor de la micro-USB la USB normal, cu ajutorul caruia pot fi conectate stick-uri USB, Hard Disk-uri protabile sau camere foto si video direct la tableta. Un alt accesoriu care mi-a atras atentia a fost cablul mini-HDMI, care faciliteaza afisarea continutului direct pe un televizor. Avand in vedere ca Optimus Pad 3D este o tableta a carei atractie principala este functia de inregistrare in 3D Stereoscopic, mufa HDMI este compatibila cu versiunea 1.4 a standardului si poate afisa materialul video capturat direct pe un televizor compatibil. Desigur ca inclus in pachet mai este si cablul micro-USB pentru conectare la un PC, insa incarcarea se face exclusiv de la priza, printr-un adaptor separat.

Cand vine vorba de specificatii tehnice, LG Optimus Pad 3D vine cu o serie de dotari standard deja pentru tabletele cu Android. Avem de a face evident cu un procesor Nvidia Tegra 2 si cu 1 GB RAM, plus o memorie interna de 32 GB. Ce are noua tableta diferit insa, este display-ul de 8,9 inci, cu rezolutia de 1280×768. Combinatia de display mai mic decat in cazul altor tablete si rezolutia wide inalta ofera rezultate impresionante cand vine vorba de calitatea imaginii afisate. Din pacate aceata nu ajuta prea mult la navigarea pe internet. Fiind vorba despre un device cu 3D in coada, nu putem sa nu amintim si despre capabilitatile sale 3D. Aici vorbim strict despre cele doua camere de 5 megapixeli de pe spatele tabletei, care pot filma in 3D sau 2D. Pentru apeluri video pe internet, LG a inclus si o camera de 1,3 megapixeli pe partea din fata, insa pozitionarea sa este foarte ciudata: coltul din stanga in partea de sus a dispozitivului.

Desi este mai mica decat tabletele standard cu Android Honeycomb, Optimus Pad 3D se simte bine la atingere. Se vede ca LG a dorit sa realizeze o tableta premium, folosind un plastic de calitate in constructia acesteia. Ce mi-a placut foarte mult este rama metalica din jurul display-ului, care asigura utilizatorul ca noua tableta nu este atat de fragila. Un strat de sticla Corning protejeaza display-ul, iar logo-ul Google gravat pe o bucata de metal decoreaza spatele device-ului. Desi este ciudat pentru o tableta sa aiba capace pe partea din spate, in partea din dreapta a spatelui noului Optimus Pad 3D putem inlatura o bucata de plastic pentru a dezvalui doua lacase importante. Este vorba despre slot-ul microSD, care poate adauga pana la 32 GB spatiu de stocare in plus, si un slot pentru SIM-uri obisnuite pentru acces la internet prin 3G.

Faptul ca LG a ales sa foloseasca versiunea vanilla de Android Honeycomb m-a bucurat foarte tare, intrucat m-am saturat pana peste cap de tot felul de skin-urile stangace pe care producatorii de telefoane si tablete le aplica peste interfata clasica a sistemului de operare de la Google. Din fericire, nu avem de a face cu o oferta “barebone”, intrucat exista cateva programele preinstalate de LG.

Acestea sunt 3D Video Player si 3D Camcoder , dedicate exclusiv functiilor acestei tablete pe care LG le lauda. Restul de iconite din meniu si de pe homescreen sunt obisnuitele scurtaturi catre aplicatia de YouTube, browser sau Gmail, fara alte brizbrizuri inutile. Din pacate, Adobe Flash nu este inclus in acest umil pachet de aplicatii, instalarea sa fiind necesara separat, accesand Android Market.

Cu toate ca nu are specificatii tehnice diferite si ruleaza pe acelasi sistem de operare ca si Asus Eee Pad Transformer, LG Optimus Pad 3D nu reuseste sa ofere aceleasi performante ca acesta. In cazul redarii de continut HD in 720p de pe YouTube din browser, tableta s-a chinuit groaznic sa mentina un framerate decent pe partea video, in timp ce sunetul se auzea normal, fara intrerupere. Folosind aplicatia interna de YouTube, singura metoda de a viziona videoclipuri  la o calitate acceptabila in fullscreen la viteza normala a fost HQ (High Quality), setare echivalenta cu 480p.

Hai sa nu mai lungim povestile si sa discutam despre functia care justifica existenta acestei tablete si care se gaseste in numele sau: inregistrarea de material 3D. Din pacate, nu sunt atat de multe de zis despre acest aspect al Optimus Pad 3D. Cei care vor sa foloseasca aceasta functie vor trebui sa o acceseze numai din aplicatia 3D Camcoder, iar inregistrarea se face doar in rezolutia 720p. Rezultatele pot varia in functie de lumina, insa rezultatele cele mai bune sunt evident cele filmate afara pe timp de zi (de preferat intr-o zi insorita). Fiind lipsita de un display 3D, tableta afiseaza imaginile tridimensionale folosind un filtru anaglyph, iar cel care filmeaza trebuie sa poarte ochelarii din plastic inclusi in pachet pentru a distinge ceva pe ecran. Din pacate, cei care au utilizat o astfel de pereche de ochelari probabil stiu ca perceptia culorilor este aproape inexistenta. Pentru a vedea cu adevarat continutul filmat in 3D Stereoscopi inregistrat pe Optimus Pad 3D, este musai nevoie de un display 3D. Chiar si LG Optimus 3D [review] cu rezolutia sa slaba si ecranul sau intunecat poate afisa clipurile mai bine decat tableta de fata.

Chiar daca nu poti reda clipurile inregistrate in 3D decat prin aplicatia dedicata 3D Video Player. Acesta poate afisa clipurile in modul anaglyph, side-by-side 2D sau 2D folosind material de la o singura camera. Folosind aplicatia normala de camera si player-ul standard din Android, tableta poate sa inregistreze material video 2D in FullHD, rezultatele fiind asemanatoare cu cele inregistrate in 3D.

Cam aici se incheie functiile tridimensionale ale tabletei, si aici voi incheia si acest review. Desi este una din tabletele cele mai reusite din punct de vedere al constructiei sale, avem de a face cu un dispozitiv construit in jurul unei functii care nu este atat de bine implementata. Faptul ciudat este ca desi are hardware-ul necesar, nu poate tine piept altor tablete de pe piata cand vine vorba de performanta, iar display-ul este sensibil mai mic decat al solutiilor Asus, Acer sau Samsung.

Este trist faptul ca o tableta al carui nume atrage atentia prin “3D”, reuseste sa fie o solutie foarte slaba pentru afisarea acestui gen de continut. Singurul avantaj al acestei tablete fata de altele de acest gen este faptul ca poate sa filmeze in 3D, insa nu sunt sigur ca investitia de bani este justificata. Doar daca vreti sa aveti si o tableta si o camera 3D decenta ar merita sa cumparati un LG Optimus Pad 3D. In cazul in care vreti o simpla tableta cu Honeycomb, va puteti indrepta catre multitudinea de alternative mai performante, mai ieftine si 100% 2D de pe piata.