LG D2342P-PN – 23 de inci in 3D [REVIEW]
In timp ce producatori de televizoare si monitoare precum Sony si Samsung imping pe piata produse 3D bazate pe tehnologia stereoscopica, LG pare sa urmeze o cale complet diferita. Folosind ochelari polarizati pasivi, compania coreana promite o experienta mult mai placuta, gratie lipsei complete a efectului de flicker. Unul din monitoarele care beneficiaza de tehnologia Cinema 3D este si LG D2342P-PN, pe care am avut ocazia sa il folosesc de curand.
Acesta este un display de 23 de inci, destinat in principal PC-urilor, insa este compatibil si cu orice player Blu-Ray sau consola de jocuri care dispune de un conector HDMI. De fapt, cand vine vorba de conectivitate, D2342P-PN urmeaza traditia LG, oferind cam tot ce are nevoie un utilizator normal. Pe langa HDMI-ul pe care l-am mentionat deja, exista un jack audio pentru a reda sunetul pe care il primeste de la acesta, clasicul D-SUB si nelipsitul DVI-D.
Evident, incluse in pachet sunt cablurile necesare instalarii monitorului pe un PC, impreuna cu doua perechi de ochelari. Inainte sa va bucurati, este important de mentionat faptul ca o singura pereche poate fi purtata in mod normal, cea de-a doua fiind dedicata purtatorilor de ochelari de vedere. Aceasta poate fi atasata peste rama deja existenta a ochelarilor, oferind o experienta de vizionare mult mai relaxata. Fiind ochelari polarizati, acestia sunt foarte usori si de asemenea ieftini, in cazul in care vreti sa ii inlocuiti. Este posibil insa sa faceti asta la scurt timp dupa ce ajungeti cu televizorul acasa, intrucat rama din plastic pare a fi foarte fragila. Din fericire, ochelarii Cinema 3D sunt foarte ieftini, in comparatie cu solutiile altor producatori care folosesc tehnologia Active Shutter.
Instalarea este cat se poate de usoara, monitorul detectand automat mufa pe care primeste semnal video. Dupa asamblarea piciorului, care implica un singur surub, monitorul este gata de utilizare. Din pacate, pentru cei care prefera un monitor mai „inteligent” cand vine vorba despre setari, cel de fata nu este foarte dotat. Meniul ofera acces la o selectie destul de mica de optiuni cand vine vorba despre culorile redate. Putem alege intre trei feluri de redare implicite, care variaza de la culori reci la culori calde si optiunea de a seta manual culorile. O optiune de sRGB este inexistenta, asa ca cei care vor sa foloseasca acest monitor si pentru editare foto sau video ar putea sa strambe putin din nas.
Cu putina rabdare, acesta poate fi setat in parametri acceptabili si pentru astfel de utilizari, insa este clar ca avem de a face cu un produs destinat consumatorilor, nicidecum profesionistilor. Din pacate, e destul de greu de configurat, intrucat butoanele nu sunt tocmai marcate. Functiile acestora se pot vedea abia dupa ce unul dintre ele a fost apasat, iar navigarea prin meniu se face numai de sus in jos. Schimbarea setarilor se face cu ajutorul sagetilor stanga/dreapta, iar un optiunea de iesire este intotdeauna prezenta.
Fiind un monitor bazat pe tehnologia LED, ne putem astepta la un consum redus de energie, insa cei de la LG au inclus o functie foarte interesanta destinata celor care prefera produsele Green. Acesta dispune de modul de utilizare in regim Eco, in care putem vedea cu exactitate cata energie ati „salvat” folosind-ul.
In modul 2D clasic monitorul s-a comportat in parametri normali. Chiar daca nu dispune de cel mai „adanc” negru, cei care vor sa vizioneze filme si sa se joace pe D2342P-PN vor putea face aceste lucruri fara probleme. In cele aproape doua saptamani de utilizare nu am observat nedoritele efecte de ghosting sau backlight bleeding, iar experienta finala a fost una placuta.
Atractia acestui monitor este insa functia 3D, care poate fi activata din meniul sau simplist dar greu de folosit. Pentru a testa acest mod de functionare, am apelat la consolele Xbox 360 si PlayStation 3 legate prin HDMI la monitor, impreuna cu o selectie de jocuri destul de impresionanta. Pentru a va face o mica idee, voi da exemple cateva titluri mai populare pe care le-am testat: Call of Duty: Black Ops, MotorStorm Apocalypse, Killzone 3, Mortal Kombat, Uncharted 3, Batman: Arkham City, Gears of War 3 si Resistance 3. Motivul pentru care nu am putut testa aceasta functie pe PC a fost lipsa harwdare-ului corespunzator, intrucat aplicatia TriDef 3D cu care vine necesita o placa video AMD Radeon din generatiile 5000 sau 6000.
Pe PlayStation 3, configurarea a fost extrem de simpla, consola detectand automat faptul ca avem de a face cu un monitor 3D. Dupa alegerea marimii acestuia, am putut sari direct in jocuri, insa rezultatele au fost impartite. Este important de mentionat faptul ca jocurile pe care le-am mentionat sunt in general realizate cu gandul la monitoare mari, pe care le folosesti de la o distanta de aproximativ 2 metri. Ei bine, pe un monitor de 23 de inci, distanta de un metru este probabil distanta maxima la care te poti simti bine, in unele cazuri fiind indicat sa stai chiar mai aproape de atat pentru a putea observa toate detaliile jocurilor.
D2342P-PN poate afisa in 3D in trei moduri, in functie de necesitatile fiecarui joc. Cele care ofera suport numai pentru tehnologia stereoscopica vor necesita activarea modului „Line Interlaced”. De asemenea, optiunile Side-by-Side și Top-Bottom sunt de asemenea disponibile. Pe PlayStation 3, majoritatea jocurilor pot fi rulate pe acest monitor in modul Line Interlaced, cu rezultate impartite in functie de joc. Unele dintre ele, cum este Call of Duty: Black Ops au reusit sa ma uimeasca si chiar sa ma faca sa ma joc o buna parte din joc folosind modul 3D. In acelasi timp,Killzone 3 m-a facut sa vad dublu pe mai toate setarile, indiferent de intensitatea efectului. Problema provine din modul implementarii 3D-ului in aceste jocuri, cat si optimizarea acestui efect pentru monitoarele stereoscopice.
Pentru a afisa imagini in 3D, tehnologia Cinema 3D alterneaza liniile orizontale pentru a crea doua imagini distincte (cate una pentru fiecare ochi). Efectul nu este inferior, insa calitatea imaginii poate avea de suferit. In jocuri se poate observa sub forma de „artefacte” orizontale care pot de multe ori sa deranjeze utilizatorul. Acest efect a fost evident in aproape toate titlurile testate, asa ca daca vreti o imagine 100% clara, probabil acest monitor nu vi se adreseaza.
Setarile pe care le putem face in cazul tehnologiei 3D stereoscopice nu sunt echivalente cu Cinema 3D, iar unele jocuri nu pot fi setate in niciun fel pentru a putea fi afisate intr-un mod placut pe acest monitor. Este posibil sa fie de vina si distanta de vizionare scazuta, necesara utilizarii unui display atat de mic, insa gasirea titlurilor care chiar functioneaza corect se face prin incercare.
Pe Xbox 360, lucrurile nu au stat chiar atat de diferit. Singura problema reala a fost faptul ca nu exista optiunea de a seta marimea adevarata a monitorului pe 23 de inci. Astfel se poate alege intre 22 si 24, fiecare oferind rezultate apropiate. Aici, cel mai important joc pe care l-am testat a fost Gears of War 3. Singura optiune de afisare pe care am avut-o la dispozitie a fost modul Side-by-Side, care randeaza doua imagini si le pune una langa cealalta. Monitorul stie sa suprapuna aceste imagini si sa le afiseze intr-un mod in care sa putem vedea totul corect. Din pacate, selectia de jocuri care ofera suport pentru acest mod de afisare pentru Xbox 360 este semnificativ mai mica.
Trebuie sa recunosc: nu sunt un fan al tehnologiei 3D, insa o pot aprecia in momentul in care aceasta este implementata bine. Monitorul D2342P-PN reuseste astfel sa fie destul de bun pentru utilizatorul de rand. Acesta este in principal un monitor de PC capabil, care nu va dezamagi in utilizarea normala. Afisarea in 3D este insa functia sa secundara, care nu reuseste sa se ridice la standardele impuse de alte monitoare de pe piata. Nu este vina celor de la LG sau tehnologiei Cinema 3D, ci mai degraba problemele vin din pricina marimii sale. Pentru a beneficia din plin de 3D este nevoie de un display de dimensiuni sensibil mai mari, de care sa te poti indeparta aproximativ 2-3 metri. Pe un ton mai pozitiv insa, avem de a face cu un monitor 3D la un pret mai mic decat al concurentei si cu ochelari mult mai ieftini. Probabil clientul ideal pentru acest monitor este utilizatorul de PC care doreste din cand in cand sa se mai joace si in 3D.
[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/LG D2342P-PN/]