20 mai 2011 | 01:47

LG 55LW650S: TV 3D cat ai clipi… sau mai bine nu! [REVIEW]

TEHNOLOGIE
LG 55LW650S: TV 3D cat ai clipi... sau mai bine nu! [REVIEW]

LG LW650S, LG 55LW650S

Chiar daca au trecut deja cativa ani de cand se insista pe avantajele tehnologiei 3D, costurile foarte mari ale unui televizor, dar si lipsa continutului 3D, inca nu justifica investitia intr-un TV, de cele mai multe ori cu un pret dublu fata de altul cu aceeasi diagonala.  Ideea era perfect valabila pana in momentul in care LG a decis ca poate, totusi, sa schimbe situatia cu o tehnologie nu neaparat noua, dar imbunatatita si perfectionata suficient de mult incat sa poata fi patentata. Indiferent de meritele tehnologice ale metodei de afisare a continutului 3D adoptate de LG in linia sa de 3DTV-uri lansate in acest an, evolutia la capitolul performanta este evidenta fata de ceea ce vedeam anul trecut. Sa fie oare aceasta inca o dovada ca nu trebuia sa va grabiti, poate, spre achizitia unui TV 3D anul trecut?

LG LW650S, LG 55LW650S

Fie ca urmare a faptului ca incearca sa se diferentieze fata de concurenta, fie ca au sesizat ca actualele modalitati de redare a continutul 3D nu sunt suficient de performante, LG a brevetat un nou standard Cinema 3D. Prezent si in acest model cu diagonala de 55 inci, LW650S, Cinema 3D a stat la baza obtinerii unor certificari foarte atractive. 55LW650S este primul televizon 3D din lumea flicker free. Marea problema a tehnologiilor prezente pe piata, in ceea ce priveste 3D-ul, inclusiv Nvidia 3D, dar si una dintre principalele cauze pentru ameteala sau durereri de cap cand vizitionati continut 3D, este data de flicker.

Daca pana acum o rata de reimprospatare de minim 120 Hz era necesara pentru a trimite cadre cu o frecventa de 60 Hz catre fiecare ochi, moment in care lentilele ochelarilor „clipeau” sincron cu aceeasi frecventa  pentru a permite creierului „sa pupe” imaginile si sa creeze iluzia de 3D, LG a imbratisat alt algoritm. Plecand de la ideea de 3D pasiv, fara flicker, noile panouri imbratiseaza in fiecare secunda o linie din cadrul aferent ochiului drept si una pentru ochiul stang. Particularitatea acestei idei este polarizarea respectivelor linii, in asa fel incat ochelarii polarizati, cu filtre complementare pentru continutul aferent fiecarui ochi, poate diferentia si, mai important decat atat, poate reconstrui o imagine completa pentru fiecare ochi.

LG LW650S, LG 55LW650SAvantajele acestei abordari sunt numeroase – in primul rand unghiuri mult mai mari de vizibilitate, in al doilea rand o imagine fara tremurat sau efect de clipire. Cel mai mare avantaj este insa costul implementarii. O pereche de ochelari 3D activi inca se achizitioneaza cu aproximativ 100 euro. In cazul solutiei Cinema 3D de la LG, pe langa faptul ca aveti inclusi in pachetul initial al TV-ului 5 perechi de ochelari, costul unor perechi suplimentare este de aproximativ 50, daca nu de 100 de ori mai mic. Ca sa nu mai mentionam ca sunt mult mai usori si mai rezistenti la socuri.

Legat de minusuri, acestea sunt inerente oricarei tehnologii, iar Cinema 3D nu este ocolita de acest paradox. Ca urmare, tinand cont ca pe verticala liniile sunt impartite in doua pentru ochiul drept si stang, din pacate rezolutia finala a continutului afisat este de 1920 x 540, undeva intre HD Ready si Full HD. Totusi, avand in vedere ca volumul de informatie afisata oricum este foarte mare, aceasta nu este o problema majora, mai ales daca optati pentru o distanta de vizionare de aproximativ 2 metri.

Revenind la ce are de oferit noul LG 55LW650S, compania a creat un produs cu un design clasic si compact,  daca putem folosi acesti termeni in asociere cu un panou de 139 centimetri. Beneficiind de aceeasi rama de culoare neagra acrilica cu care ne-am obisnuit si imbogatita cu cativa milimetri de plastic transparent pe margine, noul TV are niste linii de design interesante. Fara sa iasa neaparat in evidenta, cand este inchis, acesta se integreaza foarte bine in orice mediu.

LG 55LW650S, LG LW650S

La capitolul conectica, exceptand mufele component, scart, ethernet sau video complex, toate cele patru porturi HDMI sunt pozitionate la indemana pe partea stanga a panoului. Langa aceastea din urma, gasiti si 2 porturi USB 2.0 gandite atat pentru a gazdui un hard disk sau pen drive USB cu continut multimedia, cat si pentru a diversifica conectica 3D TV-ului cu un Stick Wireless USB.

Referitor la redarea continutului multimedia trebuie mentionat ca, indiferent daca am conectat un hard disk de 500 GB sau 1500 GB formatat NTFS, timpul de indexare al intregului continut a fost minim, iar timpul de pornire al oricarui clip, chiar si unul Full HD de 12 GB, a fost de maxim 3-4 secunde. Singurul handicap la acest capitol de formate suportate este sunetul in format DTS. Daca aveti un MKV cu imagine in format H264 si sunet DTS, veti primi un mesaj de eroare, dupa care filmul va continua sa ruleze fara ca voi sa auziti ceva…

LG 55LW650S, LG LW650SDe asemenea, nu putem face abstractie de faptul ca acum orice dispozitiv inteligent vine cu o interfata prietenoasa si librarie de aplicatii, iar noul LG nu putea sa nu se incadreze in acest trend. Accesand butonul home de pe tastatura, marcat cu o culoare albastra, puteti continua sa va vizionati programul preferat intr-o fereastra, insa, cu ajutorul unei interfete intuitive, in acelasi timp puteti cauta aplicatii, va puteti juca unele jocuri simple sau puteti cauta un clip pe YouTube. Pe langa faptul ca este deja prezent suportul pentru Facebook, in curand LG promite sa ajunga la cateva mii de aplicatii in al sau LG App Store.

Un avantaj major fata de alte TV cu acces internet este posibilitatea utilizarii unei telecomenzi inteligente pentru a interactiona cu continutul de pe ecran.  Sub numele de Magic Motion, puteti cumpara separat o telecomanda de forma unei baghete, ale carei miscari se translateaza pe ecran asemanator telecomenzii de Nintendo Wii. Daca la navigatul prin meniuri s-ar putea sa preferati tastele directionale de pe o tastatura clasica, cand vine vorba de navigat pe internet aceasta telecomanda are o functionalitate si un timp de raspuns extrem de asemanator cu un mouse pe un PC. Legat de serviciul Video on Demand, cu ajutorul unui cont veti putea face streaming de continut video de calitate contra cost. Aceasta functie nu era insa functionala la momentul testului.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/LG LW650S review/]

In definitiv, s-ar putea ca LG sa fi luat o decizie foarte buna in ceea ce priveste noua abordare a continutului 3D. Mai mult, daca bugetul va permite, adica vreo 9.000 de lei, 55LW650S s-ar putea sa fie exact piesa de rezistenta care va lipsea pentru o revizionare a Avatar cu prietenii. Atata timp cat calitatea imaginii 2D si 3D, cat si a continutului convertit din 2 dimensiuni in 3 este foarte buna, aceasta solutie are toate sansele de a justifica trecerea de la un LCD sau plasma la un LED, daca nu din alt motiv, macar din prisma faptului ca va jucati un joc 3D pe PS3.

Daca nu sunteti nici acum convins ca acesta este viitorul, din pacate companiile producatoare vor insista foarte mult pe aceasta tehnologie si, ca de fiecare data, daca o suma suficient de mare este investita intr-un trend, sansele acestuia de a nu fi imbratisat de public sunt foarte mici.

Rezolutie nativa/ Tehnologie:

FULL HD 1920 x 1080 / IPS LED Plus Cinema 3D

Protocoale suportate:

Smart TV, Smart Share, LG Apps, Live TV, HbbTV

Formate suportate:

DivX HD, MKV, AVI, MP3, AC3, AAC, MP3

Tehnologie reproducere miscare:

True Motion 200 Hz

Conectica:

4 x HDMI 1.4a(CEC, 3D, ARC), Component, Composite, Optical, Stereo RCA, SCART, Ethernet, 2 x USB (FAT-NTFS)

Optional:

Telecomanda Magic Motion, Stick Wireless