27 oct. 2011 | 14:35

iPhone-ul devine si detector de radiatii

ACTUALITATE
iPhone-ul devine si detector de radiatii

Wikisensor, detector de radiatii

Ai motive sa crezi ca traiesti intr-un mediu bombardat de prea multe radiatii? Pentru a te convinge daca esti sau nu in pericol, ai nevoie de una bucata iPhone 4, una bucata banda izolatoare neagra si una bucata aplicatie WikiSensor, pe care o gasesti in App Store.

Se pun intr-o oala si se lasa la foc mic, ar spune un posesor de Samsung Galaxy…

Noi va spunem cum le puteti folosi pentru a citi nivelul de radiatii din mediul inconjurator. Senzorul CMOS al camerelor foto de pe smartphone-urile zilelor noastre, poate detecta nu doar lumina, dar si unde de frecvente inalte specifice surselor radioactive. Cu ajutorul unei benzi cat mai inchise la culoare se pot acoperi lentilele camerei, astfel incat aceasta sa detecteze doar undele gamma sau radiatiile X. Dupa instalarea si rularea aplicatiei, telefonul va numara de cate ori aceste unde ajung la senzorul camerei, calculand astfel o valoare exprimata in microsieverti pe ora.

Bineinteles, masuratoarea este una aproximativa, dar te avertizeaza in cazul in care detecteaza un numar prea mare de unitati de masura pe ora, moment in care nivelul radiatilor poate deveni periculos.

La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

– CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

Inscrie-ti aplicatia!

Echipa din spatele aplicatiei are de gand sa utilizeze datele stranse de la mai multi utilizatori pentru a crea o harta a nivelului de radiatii in diferite zone. Printre aplicatiile ce ar urma sa fie dezvoltate, se numara detectoare pentru: undele Wi-Fi, undele releelor, campurile magnetice, cutremurele, emisiile de gaze, razele UVA/UVB, nivelul de oxigen si temperatura.

Cred ca mai avem ceva de asteptat pana vom putea sa ne bucuram de cat mai multe astfel de detectoare mobile, iar asta pentru ca momentan aplicatia WikiSensor este calibrata exclusiv pentru iPhone 4 si poate fi descarcata din App Store pentru „doar” 99 de dolari.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Wikisensor/]

Sursa: Gizmag