Internetul – Drept al omului

Internetul – Drept al omului

Ne-am obisnuit sa accesam internetul de oriunde cu o viteza din ce in ce mai mare, insa abia saptamana aceasta organizatia Natiunile Unite a declarat accesul la internet un drept al tuturor oamenilor.

Din acest moment taierea accesului la internet devine o incalcare a legii internationale. Chiar daca pare neasteptat problema a inceput cu un numar de situatii intalnite in Franta si Anglia, unde, ca o masura de pedepsire pentru incalcarea legii copyright-ului (adica piraterie) mai multor utilizatori le-a fost taiat accesul la internet.

Considerata ca fiind o masura mult mai drastica decat fapta comisa, respectivele state au fost acuzate de incalcarea articolului 19, paragragul 3 din Acordul International pentru Drepturile Civile si Politice.  Pentru a preveni astfel de situatii si in alte state a fost numit un ,,Rapporteur Special” care supravegheaza situatia la nivel global mai ales in tarile cu o situatie politica tensionata. Ca o prima masura, autoritatea respectiva obliga toate statele sa se abtina de la adoptarea legilor pentru protejarea dreptului de proprietate intelectuala care pot avea ca repercursiuni taiarea accesului la internet.

Aceasta problema a devenit cu atat mai arzatoare cu cat in Siria, datorita tensiunilor guvernamentale, arbitrar, a fost taiat accesul la internet a doua treimi din populatia tarii.

Sursa: Wired

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: