Inca un pas in viitorul 3D fara ochelari: Fraunhofer STAN
Chiar daca nu vi se pare extrem de atractiv ansamblul de camere de mai sus, cei de la Fraunhofer se pare ca au gandit o chestie extrem de interesanta in ceea ce priveste viitorul continutului 3D fara ochelari.
Sub numele de STAN – Stereoscopic Analyzer, echipa de dezvoltare din spatele proiectului, in urma unei analize atente a pietei, si-a dat seama ca 3D-ul fara ochelari nu genereaza o experienta atractiva din cauza lipsei de informatie care ar trebui integrate in clipul sau filmul respectiv.
Practic, din cauza faptului ca pentru 3D sunt suficiente 2 lentile pentru a inregistra informatia de adancime, de cele mai multe ori iluzia de 3D, in cazul unui TV sau notebook fara ochelari, se pierde in momentul in care misti capul. Nu de alta, dar nu iti poate oferi si o alta perspectiva asupra aceluiasi continut pentru ati genera o experienta mai interactiva.
In alta ordine de idei, mai multe camere pe care sa le poti sincroniza si sa filmeze simultan genereaza costuri exagerate. STAN, in schimb, foloseste un ansamblu de 4 camere interconectate care surprind in orice moment unghiuri diferite ale unui eveniment. In acelasi timp, continutul comun de pe cele 4 camere este detectat si in timp real agregat pentru a generea continutul video 3D.
In definitiv, utilizarea simultana a 4 camere se reflecta in mai multe unghiuri de vizionare si mai multa informatie de adancime. Nu mai ramane decat proiectul celor de la Fraunhofer sa fie bagat in seama de un studio de productie sau un post de televiziune.