HTC HD 7: Windows Phone 7 la maximum [Review]
Noul sistem de operare mobil al Microsoft a ajuns foarte repede pe o multime de terminale, dar literalmente cea mai mare instalare Windows Phone 7 o gasim pe terminalul HTC HD 7, care prin format, design si ecranul imens de 4,3 inci nu poate sa nu aminteasca de HTC Desire HD, care devine un fel de omolog al acestuia pe platforma Android. HTC HD 7 pare, inca de la prima vedere un terminal deosebit de interesant si, daca apuci sa te joci cu el o vreme, impresia initiala se confirma. In ce fel, va voi povesti in cele ce urmeaza.
Primul lucru pe care il remarci este, ca la atatea alte dispozitive, designul. Care in cazul lui HD7 mi se pare reusit. Profilul suplu si forma bombata a capacului de pe verso il fac usor de tinut in mana, in pofida dimensiunilor, deloc mici dealtfel. Este chiar cu cativa mm mai subtire decat Desire HD si, chiar daca multora li se va parea prea mare, va asigur ca sta foarte bine in palma si poate fi manipulat chiar si cu o singura mana, dupa ce te obisnuiesti un pic cu dimensiunile. Nu vei putea accesa chiar toate functiile doar cu o mana, dar vei fi capabil sa faci mai multe decat te-ai astepta de la un telefon de asemenea dimensiuni.
Ca si in cazul lui Desire HD, ecranul WVGA de 4,3 inci domina peisajul, iar pe verso principala atractie o reprezinta camera de 5 Mp si clip-ul pe care il poti deschide pentru a aseza terminalul intr-o pozitie foarte comoda pentru vizionarea unui videoclip sau chiar si pentru ascultarea muzicii. Lateralele nu au decat un buton pentru volum sau zoom, daca ai camera pornita si un alt buton care functioneaza drept declansator pentru camera. In rest, in partea de jos ai un conector miniUSB si jack-ul pentru casti, iar pe latura de sus butonul de pornire/blocare, pozitionat pe partea dreapta.
Designul lui HD 7 este foarte asemanator cu cel al lui Desire HD, la o privire neatenta fiind foarte usor de confundat cele doua. La o privire atenta, insa, elementul metalic din partea superioara a lui Desire HD, care adaposteste LED-urile de stare si un difuzor, au disparut la HD 7, difuzorul fiind adapostit acum sub una dintre cele doua grile metalice ingropate in partea de sus si de jos a ecranului (evident, sub cea de sus). Aceasta zona este insa cea mai susceptibila la scame sau praf sau cine stie ce altceva se mai poate gasi intr-un buzunar de om, asa ca s-ar putea sa nu fie o solutie chiar optima, desi arata bine, nimic de zis.
Display-ul lui HD 7 este un Super LCD capacitiv touchscreen cu diagonala de 4,3 inci si rezolutia de 400 x 800 pixeli, capabil sa afiseze 16 milioane de culori, ceea ce -l face foarte potrivit pentru redarea video. Chiar daca nu are stralucirea si intensitatea negrului intalnite la un display AMOLED, imginile sunt afisate foarte precis si sunt clare, cu culori bine definite si echilibrate, si un negru suficient de intens pentru o vizionare de calitate, in conditii de contrast superior. Procesorul care propuleseaza intreaga masinarie este un Scorpion de 1 GHz, iar procesorul grafic este un Adreno 200, totul pe un cipset Qualcomm QSD8250. Memoria interna este de 8GB stocare, la care se adauga 512 MB ROM si 576 MB RAM. La asemenea specificatii este lesne de imaginat ca sistemul de operare ruleaza lin si fara nici un fel de problema, la fel si toate aplicatiile, fie ele preinstalate sau luate de pe HTC Hub sau magazinul de aplicatii Marketplace.
Pe un display atat de generos, desigur ca interfata are o multime de spatiu de manevra si acesta este unul dintre cele mai placute aspecte ale acestui smartphone. Iar interfata Windows Phone 7 poate imbraca multiple aspecte, de la minimalism extrem, in care pastrezi doar functiile de baza drept tiles pe ecranul home, pana la aducerea oricarui numar de aplicatii pe prima pagina, asa incat rareori vei mai face slide catre lista de aplicatii. Eu, unul prefer un aspect minimalist, iar interfata WP7 ma satisface din acest punct de vedere. Practic, in afara de placutele de pe prima pagina, singurul loc unde mai poti merge in acest telefon este lista de aplicatii, de unde poti lansa inclusiv setarile telefonului si totul este de un delicios minimalism, ceea ce realmente ma surprinde foarte placut la Microsoft, mai ales daca iau in calcul cum aratau de incarcate si obositoare sistemele lor de operare mobile precedente.
Este destul de intuitiv ca multe functii (inclusiv, spre exemplu, copy-paste, care a sosit si ea in cadrul unei actualizari) vor putea fi accesate nu din vreun buton „meniu”, care sa incarce interfata, ci tinand apasata cateva secunde placuta sau iconita aplicatiei, ceea ce mi se pare o solutie eleganta. Daca vii din lumea Android sau chiar si Symbian, s-ar putea sa te astepti la mult mai multe optiuni pentru diversele aplicatii, insa vei descoperi ca Microsoft a impus destul de multe limite pentru a nu incarca exagerat de mult interfata, chiar daca asta a inseamnat renuntarea la unele optiuni de personalizare existente in alte sisteme de operare. Interfata lui WP7 este exact ce ma asteptam si imi doream sa fie inca de cand am avut ocazia de a testa Zune HD si sunt convins ca marea majoritate a celor ce o vor descoperi in premiera se vor prinde foarte repede cum functioneaza si vor aprecia ergonomia si minimalismul ei.
Agenda telefonica este, asa cum era de asteptat de la un smartphone modern, strans legata de Facebook, de unde poate prelua o multime de detalii pentru contactele tale, insa ramane destul de aerisita ca aspect, fara a te priva insa de informatie. Interesanta este capacitatea de adaptare la context a functiei search, care va cauta in functie de ecranul in care te afli, ceea ce ofera o alternativa comoda la scrolling-ul printr-o lunga lista de contacte.
Mesageria beneficiaza poate cel mai mult de pe urma dimensiunilor generoase ale ecranului, pentru ca tastatura virtuala, fie in format portrait, dar mai ales in format landscape este foarte usor de folosit, avand butoane mari si comode. Chiar daca initial lipseau, functiile copy-paste completeaza acum fericit functionalitatea mesageriei, care este o adevarata placere de folosit pe acest telefon.
Functiile multimedia sunt o mare atractie a acestui telefon. Pe partea de muzica, softul Zune ofera o experienta excelenta, fiind foarte usor de folosit, intuitiv si aratos. Integrarea cu sistemul de operare este perfecta si redarea este de foarte buna calitate, beneficiind si de functiile Dolby Mobile si SRS Surround. Castile cu care vine la pachet telefonul sunt cel mult OK. Eu am ascultat cu casti Zune intra-auriculare, pe care vi le recomand, daca le gasiti pe undeva. Cat despre video, suportul nativ pentru diverse codec-uri nu este foarte avansat. Softul ruleaza fara probleme fisiere MP4 si, cum altfel, WMV, dar poate converti si alte formate la o rezolutie ideala pentru acest telefon, desi chestia asta va dura ceva vreme, in functie de performanta calculatorului de pe care le incarci. Dar odata rezolvate toate conversiile, redarea este exclelenta pe ecranul de 4,3 inci, care se va dovedi surprinzator de comod si neasteptat de mare pentru vizionarea unui film.
Camera de 5MP cu autofocus nu este iesita din comun, insa isi face treaba suficient de bine. Interfata este suficient de rapida si ofera multiple optiuni, precum diverse tipuri de cadre (portrait, landscape, sporturi, poze la plaja, poze cu iluminare in fundal, poze cu iluminare redusa sau macro-uri), efecte (scala de gri, negativ, sepia, solarizare) sau rezolutii (de la VGA la maximum 5MP). Declansatorul este pe alocuri imprecis, fiind foarte usor sa declansezi cand de fapt voiai sa faci si focus in prealabil, dar asta e cumva normal, avand in vedere ca este un buton minuscul. Butonul slider al volumului functioneaza pe post de controller pentru zoom in modul camera, asa ca operarea camerei este comoda si „hardware”, spre deosebire de camera lui Desire HD, la care totul se face pe ecran, cu butoane virtuale. Flash-ul LED este foarte stralucitor, atunci cand aveti nevoie de el, si in plus mai poate functiona si ca lanterna cu ajutorul aplicatiei Flashlight pe care o gasiti pe HTC Hub. Dar cum pozele spun cat o mie de cuvinte, nu mai insist pe acest capitol si aveti cateva sample-uri mai jos, alaturi de un filmulet.
Browserul acestui telefon este, desigur, o varianta mobila a lui Internet Explorer, care functioneaza foarte bine si si-a facut treaba foarte precis. Paginile web sunt afisate corect, iar zoom-ul functioneaza de minune, insa browserul nu suporta Flash si nici Silverlight, in rest experienta web fiind foarte OK. Clientul de mail este si el foarte OK si afiseaza mesaje in html, care arata foarte bine.
Cat despre aplicatii, cele cu care vine la pachet telefonul sunt destul de putine, iar HTC Hub nu contine prea multe in plus. Noul Marketplace, insa, este in plina expansiune si veti putea gasi fara probleme strictul necesar, dar nu veti intalni bogatia de aplicatii din App Store-ul lui Apple sau Market-ul lui Android. Ceea ce inseamna ca nici nu aveti ocazia de a da peste prea multe aplicatii tampite sau inutile, ceea ce pana la urma nu e un lucru rau. Insa magazinul evolueaza si cine stie ce va contine in viitor, la un moment dat. Per ansamblu, insa, fiind obisnuit cu Android-ul, nu am fost prea impresionat de multitudinea aplicatiilor disponibile pentru aceasta platforma, cu exceptia jocurilor, care sunt foarte bine reprezentate si sursa lor este una generoasa: portofoliul disponibil pentru Xbox.
Autonomia bateriei este destul de limitata, desi nu chiar ca in cazul lui Desire HD. In conditii medii de folosire, bateria a tinut ceva mai mult de o zi, insa daca te aventurezi in zona multimedia, careia este destul de greu sa-i rezisti, poti avea surpriza sa ai nevoie de incarcator mai repede decat te-ai astepta. In medie, asteapta-te la cam o zi autonomie si orice ore suplimentare vor fi binevenite, dar e bine sa ai la tine cam tot timpul macar cablul USB, cu ajutorul caruia poti alimenta telefonul de la orice calculator.
HTC HD 7 este un smartphone foarte bun, construit solid, intr-o nota delicios de minimalista, care insa nu diminueaza experienta generala pe care o ofera, comparativ cu smartphone-uri de pe alte platforme. Windows Mobile 7 este inca la inceput, dar in opinia mea a inceput foarte bine si are tot ce-i trebuie pentru a echipa un smartphone dezirabil. Impresia de austeritate generala pe care ai putea-o avea la primul contact cu platforma si, implicit, cu acest telefon, va fi destul de repede inlocuita de un sentiment de satietate, pe masura ce vei descoperi ca tot ce faceai pe alte telefoane inainte poti face si pe acesta, insa un pic altfel. HD7 este cel mai mare telefon echipat cu WM7 pe care l-am vazut vreodata si este un suport excelent pentru aceasta platforma software, oferind mult spatiu si una dintre cele mai comode experiente posibile pe un telefon. Va recomand acest telefon daca doriti o experienta deosebita, insa daca sunteti deja pe iOS sau Android ma cam indoiesc ca veti renunta in favoarea lui WP7, care mai are insa destul pana va atinge maturitatea.