09 sept. 2011 | 13:34

HTC Flyer – O tableta cu picioarele pe pamant [REVIEW]

ACTUALITATE
HTC Flyer - O tableta cu picioarele pe pamant [REVIEW]

Tablete, tablete, tablete! Acesta este viitorul spun unii. Altii sunt atat de indrazneti sa mentioneze ca acest dispozitiv va inlocui in curand acel indragit netbook, iar altii si mai indrazneti (dar mai putin credibili) spun ca tableta a devenit o parte importanta din viata lor si o folosesc aproape exclusiv pentru e-mail, browsing, sau alte activitati de business. Hai sa fim seriosi de ce sa te chinui sa scrii un mail pe tableta cand dispui si de un laptop sau un computer langa tine la birou, chiar nu iti place tastatura fizica ale acestor doua dispozitive? Ei bine eu sunt de acord doar cu primul segment de utilizatori. Acest produs este intr-adevar o parte importanta din viitorul tehnologiei de IT, mai ales ca o mare parte din companii mizeaza pe acest segment. Totusi, si acum sa nu ma catalogati va rog ca un fan Apple pentru ca nu sunt, discutia ramane ca la inceput: iPad si restul lumii! Pana si cautarile de produse hardware de la noi de pe site atesta acest lucru, cuvintele Apple sau iPhone 4 sau iPad fiind printre primele in fiecare zi.

Referitor acum la „restul lumii”, am pus pana acum mana pe destul de multe tablete, care mai de care un „iPad Killer” insa nici una nu se apropie mai mult de nevoile utilizatorilor ca HTC Flyer. Toate incearca sa copieze iPad-ul in cat mai multe aspecte (mai ales cel al performantei), insa putini se gandesc la nevoile utilizatorului de rand. Luati de exemplu noul Galaxy Tab 10.1 care e un fel de „iPad cu Android”, sau ultimul model de tableta al producatorului prezentata la IFA, cea de 7.7 inci care a fost si retrasa de pe piata in urma procesului cu Apple. HTC FLyer iese putin din anonimat, putin mai mult chiar, prin sistemul de operare folosit, dimensiunile acesteia si configuratia. Aceasta este dotata cu un procesor single core de 1.5 GHz, un ecran cu o diagonala de 7 si rezolutia de 1024×600 pixeli si vine cu Android 2.3 Gingerbread. Trei caracteristici prin care se diferentiaza foarte mult de piata actuala. Cei de la HTC au regandit de asemenea si interfata HTC Sense pentru a se integra mult mai bine cu aceasta diagonala.

Pentru ce avem nevoie neaparat de un procesor dual -core? Exista atat de multe aplicatii care beneficiaza de avantajul clar al acestui cip? pentru ce ne luptam sa detina un cip grafic Tegra? Daca ne uitam putin in Market-ul Android nu cred ca sunt mai mult de 10-20 de jocuri care cer un cip grafic atat de bun, echivalent cu un nVidia 9400. Din aceasta cauza consider ca HTC Flyer este putin mai realist decat celelalte produse de acest gen.

HTC Flyer – IMPRESII SI DESIGN

Prima impresie asupra acestui produs a fost destul de buna. La fel si a doua, si a treia impresie. In primul rand dimensiunea de 7 inci iti permite sa tii aceasta tableta intr-o singura mana mult mai usor decat tii un device asemanator de 10 inci. Greutatea mai redusa este un aspect de asemenea deloc de neglijat. Mi-a placut foarte mult repetarea butoanelor de Home, Meniu si Setari si pe orizontala, dar si camera pentru conferinte care este asezata pe marginea orizontala a tabletei asa cum mi se pare mie firesc (o conferinta video se face pe un ecran landscape). Flyer este o tableta robusta, solida, creata din aluminiu. Nu m-au incantat in mod deosebit cele doua capace de pe spatele acesteia care au putin joc, destul de enervant de altfel in timpul utilizarii. As fi preferat sistemul celor de la Apple pentru introducerea SIM-ului pentru 3G sau a cardului de memorie suplimentar. Capacitatea nativa de stocare a acestei tablete este de 32 GB dar poate fi marita cu ajutorul unui card microSD. Modulul 3G suporta orice fel de SIM de date, avand in vedere ca produsul primit de noi la teste se vinde retail prin evoMAG. Probabil vanzarea acestuia in viitor intr-un magazin Vodafone, Orange sau Cosmote va implica blocarea SIM-ului pe reteaua respectiva si legarea produsului de un abonament de date.

Din punct de vedere al designului mai pot aprecia un al element destul de interesant si chiar util. Ecranul tabletei este perfect plan insa marginile de plastic din partea de sus si din partea de jos sunt putin curbate inspre exterior. Acest aspect ofera protectie atunci cand este asezata cu ecranul in jos, si ma face sa ma intreb cum alti producatori nu au adoptat un design similar, fiind atat destul de simplu de realizat. Avand in vedere ca protectia ecranului este destul de importanta, cei de la HTC au inclus in pachet si o husa din imitatie de piele, de culoare alba, care sa se ocupe de acest aspect. Din nou pot sa spun ca lucrurile mici conteaza. Mufa de incarcare este situata in partea de jos a tabletei, insa nu vorbim despre o intrare microUSB ci de un port proprietar HTC, care este folosit si pentru transferul de date cu PC-ul. Din pacate insa, incarcarea tabletei se face tot la priza. Eu inca astept tableta care se incarca direct prin USB la computer. Ar fi mai convenabil sa imi ocup inca un port USB decat sa adun zece prelungitoare langa mine pentru fiecare dispozitiv pe care il folosesc. Panoul tactil este de tip capacitiv, cu o suprafata lucioasa (colectoare de amprente cum ii spune mai nou) si raspunde foarte bine la comenzi. In partea de sus dreapta exista butonul pentru pornire/oprire/standby, la fel ca la orice smartphone HTC iar pe latereala dreapta avem butonul de volum. Acestea reprezinta singurele butoane hardware de care dispune tableta. Galeria urmatoare de imagini cred ca ilustreaza mai bine ce am descris mai devreme.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/HTCFlyer/|width=480]

HTC Flyer – SPECIFICATII SI FUNCTIONARE

Cred ca cel mai bine specificatiile le puteti observa in tabelul de mai jos. Exista cateva elemente interesante pe care le-am mentionat mai devreme cum ar fi procesorul single-core de 1.5 GHz ce s-a dovedit a fi foarte rapid pentru orice activitate efectuata pe tableta.

[table id=93 /]

Am vazut ca stie sa filmeze la 720p, stie sa capteze imagini la 5 Megapixeli, are modul 3G si GPS si un procesor pe masura. Ce ii lipseste? Pai sincer nu am observat ceva in special. Asta nu o face cea mai buna tableta insa daca putem naviga pe internet, folosi un sistem de harti online, filma, fotografia si reda aproape orice continut multimedia pe aceasta nu vad de ce nu am spune ca are de toate.  Imaginile de pe tableta pot fi afisate si pe un TV HD, insa numai in 720p, iar producatorul nu se fereste sa specifice destul de clar acest lucru. Acum sa ne gandim putin, daca ne salvam filme pe tableta, o facem pentru a le vedea probabil cand calatorim direct pe ecranul acesteia nu? Spuneti-mi cati dintre voi ati folosit in mod curent aceasta functie de transfer pe TV, mai ales in situatia in care cablul care faciliteaza aceasta conexiune nu este inclus in cutia produsului? Pe langa asta, mai este si scump.

Experienta de utilizare este mai mult decat placuta. Dupa cum mentionam mai devreme interfata Sense UI a primit ceva mici imbunatatiri cum ar fi efectele 3D (asemanatoare cu cele de pe HTC Sensation) si o functionalitate mai buna pentru ecrane mari. Tastatura este suficient de mare, poate putin prea mare in modul landscape pentru a scrie cu usurinta, insa in modul portret este perfecta. Timpul de raspuns la deschiderea aplicatiilor si tab-urilor este foarte mic, aproape insesizabil. Daca stau sa ma gandesc, efectul de intarziere intalnit la alte produse nu este prezent deloc in acest device, nici macar in cazul senzorului de rotatie pe care a trebui sa il dezactivez in anumite cazuri pentru ca era chiar prea sensibil. Navigarea pe internet este o placere, mai ales ca poate fi realizata foarte usor cu o singura mana. Astfel stand in picioare poti cauta diverse obiective sau consulta harta pentru a vedea daca te apropii de destinatie fara sa iti fie teama ca o vei scapa din mana. Si partea de sunet este destul de buna, aici facand referire atat la boxele stereo de pe spatele acesteia cat si in cazul folosirii castilor. Sunetul este placut si clar, iar autonomia bateriei permite o zi completa de folosire chiar si in cele mai dificile conditii.

Situatia se schimba insa atunci cand pornim modulul de WiFi si il setam pe hotspot, pentru a imparti internetul catre alte dispozitive, bateria ramanand fara energie in numai cateva ore. La fel sa intampla si in cazul la vizionarii clipurilor prin conexiunea 3G. In aproximativ 4 ore am reusit sa ii consum toata bateria vizionand clipuri pe YouTube. Da, stiu, 4 ore de stat pe internet de pe tableta pare mult insa a fost ca o mana cereasca atunci cand nu am avut curent electric mai mult de jumatate de zi.

In incheiere as preciza ca diagonala de 7 inci mi se pare mai rezonabila si dealtfel suficienta pentru utilizarea zilnica. Chiar si asa insa, sper ca nu va ganditi sa inlocuiti restul dispozitivelor mobile cu o tableta. Este suficient de usoara (420 grame) pentru a nu fi o povara in bagajul fiecaruia, acumulatorul rezista o zi pentru utilizare normala, si nu in ultimul rand detine o memorie de 32 GB ce se poate extinde pana la 64 GB. Cand vine vorba de pret, avem de a face cu o alta caracteristica interesanta. Acesta este putin cam piperat, avand in vedere ca varianta de 16 GB doar cu WiFi este in jur de 2000 Lei pe cand cea de 32 GB cu 3G este aproape 3000 Lei. Ambele preturi sunt fara abonament de date si provin de la evoMAG Ce parere aveti? HTC Flyer sau iPad 2 ?