09 iun. 2011 | 12:30

Hannspad SN10T1 – Tablet cu specificatii impresionante la pret de buget [REVIEW][+VIDEO]

ACTUALITATE
Hannspad SN10T1 – Tablet cu specificatii impresionante la pret de buget [REVIEW][+VIDEO]

De cand a aparut iPad-ul am devenit interesat de tablete, asteptand momentul oportun pentru a-mi achizitiona un astfel de device. Am avut cateva contacte scurte cu astfel de dispozitive in trecut, insa, dupa ce am pus mana pe solutia celor de la Apple, nici unul nu a mai reusit sa ma impresioneze. Desi am o anumita afinitate pentru produsele acestei companii (utilizator de iPhone de peste trei ani), trebuie sa recunosc faptul ca, uneori, pretul acestora nu este tocmai accesibil. Astfel intervine nevoia de solutii alternative, cum ar fi Hannspad SN10T1, o tableta bazata pe sistemul de operare Android, pe care noi am imprumutat-o de la evoMAGpentru acest review.

Dupa cum probabil ati vazut si in clipul de unboxing, Hannspad de la Hannspree nu este un produs premium. Este destinat utilizatorilor care isi doresc o tableta ieftina si fara pretentii, care poate sa indeplineasca toate functiile unui dispozitiv ce ruleaza Android. Pachetul Hannspad-ului este destul de generic si include, pe langa tableta in sine, un incarcator de priza, un cablu mini-USB si manualele de utilizare. Design-ul acestui gadget este simplist, incearcand sa nu se departeze prea mult de ideea preconceputa de tableta, pe care o au deja in minte posibilii clienti.

Aspectul nu dezamageste, chiar daca nu inoveaza deloc, pastrand forma dreptunghiulara cu display widescreen de 10 toli a altor terminale similare bazate pe Android.  Din punct de vedere hardware, avem de-a face cu un dispozitiv puternic, „motorizat” de un procesor ARM Cortex A9 Dual-core la 1GHz. Procesarea grafica este realizata prin intermediul unui cip NVIDIA Tegra 2, iar cei 512MB RAM sunt suficienti pentru a rula mai multe aplicatii in acelasi timp. Pentru stocarea de date, Hannspad dispune de 16GB de memorie interna.

In partea stanga gasim mufa mini-USB prin care putem conecta Hannspad-ul la un PC, o mufa mini-HDMI, un jack de casti, un slot mini SDHC si mufa de alimentare. Primul lucru pe care trebuie sa il faci cand intri in posesia unui Hannspad este sa il conectezi la o priza (singura metoda prin care poate fi incarcat), tableta fiind livrata fara nici un strop de energie. Mai mult, includerea unei mufe mini-HDMI mi s-a parut ciudata, fiind singurul device cu un astfel de conector „exotic” pe care am avut ocazia sa-l incerc. Din pacate, in lipsa unui cablu compatibil cu mufa mini-HDMI, nu am putut sa testez functia de iesire video a acestei tablete.

Partea de sus a Hannspad-ului include trei butoane fizice: Volume Up, Volume Down si Power. Pe partea din fata se gasesc, in dreapta, trei butoane tactile, iar in stanga, jos, trei LED-uri. Butoanele sunt standard pentru device-urile cu Android: Home, Menu si Back, iar LED-urile indica starea tabletei (daca este pornita, daca se incarca sau daca este conectata la o retea Wireless). Ca tot veni vorba de conectivitate, Hannspad ofera compatibilitate cu retele WiFi b,g si n si se poate conecta la device-uri ce folosesc standardul Bluetooth 2.1. Din pacate, nu avem  acces la un slot pentru SIM-uri 3G, ceea ce inseamna ca internetul pe aceasta tableta poate fi accesat doar in locuri in care exista o retea wireless.

O ultima precizare in legatura cu hardware-ul propriu-zis al Hannspad-ului: display-ul se murdareste repede. La numai cateva minute de la desigilarea pachetului ecranul este plin de amprente, acest lucru fiind cauzat de calitatea plasticului folosit, care nu este tratat cu solutie oleofobica. Oricum, este unul din cele mai usor de murdarit touchscreen-uri pe care am avut ocazia sa le incerc.

Hannspree a ales sa realizeze o tableta bazata pe versiunea 2.2 a sistemului de operare Android. O alegere ciudata, avand in vedere ca, din punctul de vedere al specificatiilor hardware,  produsul  este comparabil cu alte device-uri similare, iar versiunea Android 3.0 Honeycomb este destinata exclusiv tabletelor. Am aflat la scurt timp si motivul pentru o astfel de decizie: display-ul, care ruleaza in rezolutia 1024×600, prea mica pentru standardul impus de Android 3.0. De altfel, display-ul pare sa fie elementul hardware care dezavantajeaza cel mai mult Hannspad-ul. Fata de alte tablete, acesta este de o calitate vizibil mai scazuta, unghiurile de vizualizare optima fiind foarte reduse. Este curios cum un device realizat in jurul unui ecran tactil se dovedeste a fi atat de slab calitativ tocmai in ceea ce priveste componenta sa principala.

Mare mi-a fost mirarea atunci cand, dupa ce am pornit prima data Hannspad-ul, am observat o interfata grafica straina, diferita de cea oferita de sistemul de operare Android clasic. Hanspree a apelat la interfata  custom TapUI de la Tap n Tap, care este optimizata pentru forma unei tablete. Aceasta dispune de numai trei pagini, dintre care doar doua pot dispune de widget-uri. Daca va asteptati la widget-urile normale pentru Android, veti fi din nou dezamagiti, interfata TapUI fiind compatibila numai cu cele care se gasesc preinstalate pe device. Acestea sunt Clock, Calendar, To-Do, News, Grocery List, Weather, Pictures, Music, E-mail si Contacts, care pot fi folosite numai cate trei pe pagina, in locatii prestabilite. A treia pagina este clasicul Launcher, unde se gasesc toate aplicatiile instalate pe device, iar in partea de jos pot fi asezate in linie mai multe scurtaturi catre acestea.

Dupa primele momente petrecute alaturi de Hannspad, am realizat ca interfata touch nu este atat de sensibila pe cat ma asteptam, iar performanta dispozitivului lasa de dorit. Asadar, am cautat un update de firmware, insa mare mi-a fost mirarea cand am realizat ca nu exista asa ceva. Nici calea de hacking prin ROM-uri custom nu este deschisa pe Hannspad, Android 2.2 fiind momentan singura optiune valabila. Ba mai mult, aceasta tableta nu este licentiata pentru a folosi Android Market. Astfel, un magazin 3rd party este folosit pentru download-ul de aplicatii: se numeste App Center, iar oferta sa lasa de dorit. Cele mai multe produse disponibile sunt clone ieftine ale altor aplicatii celebre de pe App Store sau Android Market.

Initial, tableta vine cu Angry Birds, aplicatiile aferente Widget-urilor amintite anterior, precum si o aplicatie de ebooks numita „Libreka!”. Daca despre Angry Birds probabil deja stiti tot, Libreka! este o clona de iBooks (au copiat pana si imaginea de fundal din acesta), care vine preinstalata cu  „Robinson Crusoe” de Daniel Defoe. Aplicatia in sine nu este rea, fiind destul de responsiva, insa lasa de dorit la capitolul interfata. Nici display-ul nu o ajuta prea mult, faptul ca designul tabletei este optimizat pentru folosirea in modul Landscape oferind o experienta de citit obositoare in modul Portrait, din cauza dimensiunilor reduse ale ecranului in latime.

De altfel, si experienta de navigare web sufera din acelasi motiv, singura modalitate comoda de navigare a internetului fiind in modul Landscape. Si, ca tot vorbim despre web browsing, am fost placut surprins de viteza cu care acest device incarca paginile folosind browserul intern. De asemenea, suportul Flash de la Adobe m-a facut sa zambesc, desi personal nu vad includerea acestuia drept o necesitate. Ei bine, aici au inceput sa se vada limitarile versiunii 2.2  de Android,  experienta de utilizare a tehnologiei Flash fiind mult sub asteptari. Aceasta sufera de lag, iar clipurile HD de pe YouTube nu au putut rula la o viteza acceptabila. Ciudat, avand in vedere ca teoretic, cipul Tegra 2 poate decoda filme pana la rezolutia 1080p.

Aproape uitasem sa mentionez tastatura onscreen, care mi-a dat multe batai de cap. Aceasta poate fi folosita atat in modul Landscape, cat si Portrait. Problema este ca tastatura in Landscape (pozitia normala de folosire a Hannspad-ului) se foloseste cu dificultate. Aceasta este impartita in doua jumatati, iar accesul la tastele mai departate necesita lungiri serioase ale degetelor mari.  Un alt inconvenient este tasta „Space”, care este pozitionata prea jos pentru a putea fi apasata cum trebuie. Rezultatul este slab, insa in modul Portrait lucrurile stau ceva mai bine. Toate butoanele se apasa usor, dar faptul ca display-ul este mult prea ingust face navigarea internetului foarte neplacuta in aceasta pozitie.

Dupa o zi de folosire, Hannspad ma dezamagise. Touchscreen-ul nu raspundea cum ma asteptam la comenzi, tastatura suferea din aceasta cauza, iar Flash-ul dadea uneori batai de cap browser-ului, facandu-l sa cedeze cand imi era lumea mai draga. Ca prin minune, App Center a tipat, si m-a atentionat ca exista un update de software pentru Hannspad. Credeam ca este vorba despre un update care sa aduca acest device la versiunea Android 2.3, insa nu a fost asa. Era vorba despre un patch pentru interfata TapUI. Din fericire, alegerea de a face acest update a adus de la sine imbunatatiri semnificative de performanta. De asemenea, incluse in acest upgrade au fost editoare pentru fisiere Office .doc, .xls si .ppt, dar nu as incepe sa imi scriu licenta pe un asemenea device. Gratie deciziei de a aduce la zi interfata, touchscreen-ul a devenit mult mai responsiv. Noua  versiune a interfetei a imbunatatit semnificativ experienta de folosire a Hannspad-ului, insa nu si partea care tine de multitasking.

Desi tableta dispune de 512 MB RAM, iar software-ul suporta rularea mai multor aplicatii in acelasi timp, cei de la Hannspree au uitat sa adauge si un task manager care faciliteze navigarea intre acestea. Singura metoda de a inchide aplicatiile care raman in background este din meniul de setari, la vreo trei sub-meniuri distanta. Aceasta nu constituia o problema prea mare daca nu era indicat sa oprim aplicatiile ori de cate ori nu sunt in folosire. In cazul in care prea multe aplicatii raman active, tableta ramane fara memorie RAM libera si incepe sa se blocheze. Sigura solutie in aceasta situatie este repornirea acesteia sau cautarea unui programel de Task Manager in magazinul de aplicatii.

O alta chichita care mi-a dat batai de cap a fost pozitionarea butoanelor tactile de pe marginea ecranului. Acestea se gasesc in partea din dreapta-sus, unde obisnuiesc sa imi tin degetul mare de la mana dreapta. Nu de putine ori am fost scos in meniu din cauza unei apasari accidentale a butonului Home, sau am parasit pagina de internet pe care o citeam din cauza apasarii butonului Back. Putem trage astfel concluzia ca tableta nu a fost testata pe indelete din punct de vedere ergonomic, fiind grabita spre magazine.

Pe partea de media, Hannspad sta ceva mai bine, insa nu la nivelul la care ma asteptam. Daca in ceea ce priveste muzica avem de-a face cu un player capabil de redarea MP3-urilor folosind o interfata eleganta si ordonata, pe partea de video este haos. Desi Hannspree se lauda cu posibilitatea de a reda semnal 1080p, atat pe ecranul tabletei, cat si pe un display extern folosind mufa mini-HDMI, clipurile MP4 in aceasta rezolutie abia daca pot fi rulate. Sunetul se aude perfect, in timp ce semnalul video primeste cate doua cadre la o secunda. Sunt 100% sigur ca nu cipul Tegra 2 este de vina, ci „musamaua” software numita TapUI, care ingreuneaza tableta in toate situatiile mentionate mai sus.  Performanta in cadrul filmelor 720p nu a fost rea deloc, insa Hannspad-ul nu reuseste sa isi duca toata promisiunile la bun sfarsit.

Atentie! Cand alegeti o pereche de casti pentru Hannspad, incercati sa nu va ganditi la o pereche  cu buton de call sau care include butoane pentru controlul volumului. Dintr-un motiv sau altul, astfel de casti aduc de la sine sunet mono pe Hannspad. Si ca tot veni vorba de sunet, difuzorul extern este destul de puternic pentru ascultarea de muzica intr-o camera mica, insa, din cauza pozitionarii acestuia, devinee inutil atunci cand tableta sta pe masa. Avand in vedere ca se gaseste pe spatele device-ului, asezarea Hannspad-ului in pozitie orizontala obstructioneaza undele sonore.

Spre final, trebuie sa recunosc faptul ca bateria device-ului m-a uimit. Aceasta poate tine pana la opt ore de folosire la o singura incarcare, insa Hannspree au reusit sa rateze ocazia de a face din acest lucru un avantaj. Marea problema este faptul ca Tap n Tap nu au inclus niciun fel de power management in TapUI. Device-ul ramane astfel in full load, chiar si cu ecranul inchis, ceea ce poate duce la consumarea bateriei chiar si in momentele in care nu folosim tableta. Intr-o singura noapte de stand-by, tableta a folosit 30% din baterie nefacand nimic. Astfel, Hannspad intra in contradictoriu cu principiul de baza Always On al device-urilor de acest fel. Cei care nu vor sa se trezeasca fara baterie sunt astfel nevoiti sa opreasca Hannspad-ul atunci cand acesta nu este folosit.

In concluzie, tableta Hannspad SN10T1 este un dispozitiv care nu mi se adreseaza, chiar daca pretul ei este de aproximativ 1.300 lei. Dupa cele cateva zile petrecute in compania sa, am realizat ca am alte asteptari de la un astfel de device. In viziunea mea, o tableta trebuie sa fie disponibila pentru folosire oricand, trebuie sa se incarce de la USB, are nevoie de o oferta de aplicatii mult mai larga si trebuie sa dispuna de o interfata mult mai personalizabila si responsiva. De altfel, fiind un device mobil, display-ul trebuie sa ofere ceva mai multa flexibilitate, iar tastatura trebuie sa fie usor de folosit. Chiar si asa, nu pot spune ca am avut o experienta prea rea alaturi de Hannspad. Din pacate, acesta tableta are mult prea multe neajunsuri pentru a putea fi recomandata unui utilizator serios de Android. Cei care vor o solutie fara pretentii la un pret de buget se pot bucura insa de acest device si pot fi chiar uimiti de multitudinea de utilizari pe care o poate avea. Eu insa ii acord nota 6, si astept cu interes fie un update de software, fie o noua generatie de Hannspad care sa corecteze macar o parte din problemele modelului SN10T1.