21 ian. 2011 | 10:25

Gigabyte M8000 – Gaming cu eleganta [Review]

TEHNOLOGIE
Gigabyte M8000 - Gaming cu eleganta [Review]

periferice, Gigabyte, M8000, mouse gaming, senzor laser, periferic gaming, gaming, review, butoane personalizabile, design ergonomic

Nu conteaza cat de scump sau performant sau iesit din comun ar fi un PC, sau chiar si un Mac nu va putea fi folosit intr-un mod decent fara un set de periferice de calitate. Discutia noastra de astazi se leaga de unul dintre cele mai vechi dispozitive de acest gen si anume mouse-ul. Soricelul este parte esentiala a oricarui computer, iar situatia s-a schimbat odata ce tehnologia a avansat intr-un mod alert. In primul rand, rezolutia monitorului a crescut foarte mult fata de ultimii ani, 1920×1080 sau 1920×1200 devenind un standard pentru multi utilizatori din ziua de astazi. Mouse-ul a plecat de la o rezolutie comuna de 300-400 dpi (dots per inch), rezolutie sau definitie care era acceptabila pentru un monitor cu 1024×768. Odata cu aparitia monitoarelor ce suporta minim 1280×1024 si, de asemenea, a jocurilor ce aveau nevoie de mai multa acuratete din partea dispozitivului periferic, situatia a inceput sa se complice. A inceput sa creasca rezolutia mouse-ului optic pana la un nivel la care nu mai putea fi controlata, mai exact 800 dpi. Atunci s-a decis introducerea unui nou senzor, mai exact este vorba despre cel laser care permitea o definitie mult mai buna si o citire mai rapida a traseului parcurs de catre acest senzor. Conceptul a ramas acelasi, doar tehnologia s-a schimbat destul de mult in acest sens. Gigabyte M8000 are o definite de 4000 dpi, o cifra destul de mare pentru un mouse. Trebuie sa tinem cont ca Gigabyte nu este un producator dedicat sgmentului de periferice si ca dispozitivele de acest gen din partea producatorului nu au fost lansate de foarte mult timp pe piata. Ce am vazut pana acum tinde sa ne tina destul de entuziasmati si despre alte periferice pe care le vor construi pe viitor.

[table id=55 /]

Specificatiile le-ati putut observa, acum sa le discutam putin. Despre sistemul laser am vorbit mai devreme, poate va intrebati de ce rezolutia are o marja atat de mare? Ei bine, mouse-ul este gandit pentru a putea fi folosit atat in mediul de gaming, cat si in mediul de office sau pentru navigare web. Butonul de pe mijlocul mouse-ului regleaza aceasta rezolutie pentru acomodarea si folosirea mai eficienta a acestuia. Daca, de exemplu, vrem sa il conectam la un laptop sau netbook, cei 4000 dpi vor fi chinuitori pentru lucrul in mediul desktop, sageata fugind dintr-o parte in alta a ecranului la o miscare cat de mica a acestuia. Un alt avantaj este cablul cu o lungime peste medie, 1.8 metri care poate fi conectat la oricare din porturile USB ale computerului fara sa mai fim ingrijorati de cat de departe este PC-ul, oferind astfel o mobilitate maxima.periferice, Gigabyte, M8000, mouse gaming, senzor laser, periferic gaming, gaming, review, butoane personalizabile, design ergonomic Stratul din care este realizat cablul impiedica agatarea acestuia prin colturile biroului sau ale monitorului. Setul de greutati de 38 de grame este perfect pentru customizarea in functie de greutatea mainii si de nivelul de mobilitate dorit de catre utilizator. Nu este iesit din comun acest sistem, insa este binevenit la un mouse al carui pret nu ajunge nici pe departe la 300 de lei.

Setul de accesorii nu este foarte complex. El include greutatile, cutiuta rotunda in care acestea se pot pastra, mai ales pe cele pe care nu le folosim, manualul in varianta tiparita si CD-ul cu software si drivere. Este foarte interesant faptul ca functioneaza, cel putin sub Windows 7,  fara nici un fel de driver instalat si sunt active toate butoanele precum si cel pentru schimbarea rezolutiei. periferice, Gigabyte, M8000, mouse gaming, senzor laser, periferic gaming, gaming, review, butoane personalizabile, design ergonomic

De asemenea, primim si un set de material adeziv pentru alunecare, pentru rezerva, la fel ca si cel deja existent pe suprafata mouse-ului.

Butoane – Pe partea din stanga mouse-ului exista cele doua butoane pentru back si forward devenite deja obisnuite la un mouse ceva mai inteligent, usor de apasat si foarte raspunzatoare la comenzi.  mai jos avem butonul pentru selectare al celor trei profile ce se pot inregistra in acesta, un buton rotund care nu este disponibil decat putin mai greu pentru a nu fi apasat accidental. Pe partea superioara avem logo-ul Gigabyte care isi schimba culoarea in functie de profil si de rezolutie, precum si un set de 4 LED-uri cu aceeasi functie. Scroll-ul este bi-directional, suporta comenzile obisnuite, cat si comenzi stanga-dreapta, prin intermediul celor doua contacte incluse.

Software-ul inclus este usor de configurat si permite setarea celor 4 profile destul de complexe in functie de preferintele utilizatorului. In cazul in care sunteti un utilizator obisnuit, acest mouse va fi o solutie sau o alternativa foarte buna pentru mouse-ul pe care il aveati deja. Este destul de mare pentru a nu cauza probleme ale mainii, cum se intampla cu mousii mai mici in cazul unei utilizari intense. Se misca foarte usor pe majoritatea suprafetelor, insa este recomandat un mouse-pad de o calitate ceva mai buna, pentru a beneficia din plin de performantele acestuia. M8000 se descurca excelent, atat cu lucrul pe desktop, cat si cu manipularea si editarea imaginilor, rezolutia inalta il ajuta foarte mult in acest sens. De asemenea, datorita greutatilor stabilitatea acestuia este ridicata, un lucru foarte important pentru multi utilizatori. Personalizarea butoanelor este, de asemenea, foarte bine primita. In loc de butoanele pentru back sau forward se pot seta functii de genul copy/paste sau orice alta comanda, in functie de ce programe folositi mai des. Utilizarea lui este foarte comoda si daca ati intalnit in trecut dureri ale mainii cu care folositi mouse-ul cu Gigabyte M8000 sunt destul de mici sansele sa patiti asa ceva.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/GIGABYTE M8000/|width=480]

Partea din cauciuc pe care se tine degetul mare este moale si are o aderenta ridicata astfel ca degetul mic, cu care obisnuiam sa imping mouseul la stanga pentru a il sustine mai bine in mana acum pot sa il las liber si relaxat. Butoanele se apasa foarte usor acestea nu au nevoie de exercitarea unei forte ridicate, iar suprafata putin mata exclude situatiile enervante si zgomotoase deopotriva, cand raman lipite de degete o fractiune de secunda.

Pe partea de gaming, colegul meu a fost foarte incantat de modul cum se misca acest mouse, incat in momentul in care a trebuit sa il returnez s-a vazut dezamagirea de pe fata lui, cred ca asta spune totul nu?

In concluzie as recomanda M8000 pentru pasionatii de gaming, cat si pentru utilizatorii obisnuiti si, de asemenea, si pentru profesionistii in editare, fie ea de tip audio/video sau foto, mai ales ca pretul lui este undeva intre 150 si 200 lei, mult mai putin decat un mouse de la alta companie specializata si ofera aceleasi, daca nu si mai multe functii.