05 oct. 2011 | 14:30

Flash – multe probleme, putine solutii

FEATURE
Flash – multe probleme, putine solutii

Prima pagina de internet pe care am accesat-o a fost in 1999 si prima adresa de email mi-am creat-o in 06.09.2000. Aceste detalii sunt importante pentru a evidentia faptul ca stau de foarte mult pe internet si am avut ocazia sa folosesc acest minunat serviciu de pe vremea Internet Explorer 4 si Netscape. Acest lucru se intampla inainte de epoca browser-elor moderne, pe vremea cand un PC cu procesor Pentium la 133MHz si 64Mb RAM era un sistem perfect pentru accesat internetul si de cele mai multe ori nu simteai ca iti trebuie mai mult.

Lucrurile s-au schimbat cativa ani mai tarziu odata cu aparitia Macromedia Flash. Flash se putea gasi si separat, insa inca de la inceputuri facea parte dintr-o suita de programe pentru creat website-uri care inainte de  a ajunge in ograda Adobe a fost creata si mentinuta de Macromedia.

Chiar daca Flash-ul a reusit in scurt timp sa faca internetul mai interactiv si mai dinamic, printre multe alte avantaje, in extrem de multe cazuri, beneficiile au fost fost acoperite de frustrare, nesiguranta si multe probleme. Prima problema a fost ca brusc sistemul pe care il aveati acasa a devenit lent si insuficient pentru ceea ce urma sa fie denumita ,,full web experience”. Chiar daca initial cei de la Apple au parut absurzi in momentul in care au optat pentru a nu integra Adobe Flash in browserul nativ de pe dispozitivele portabile, acum a devenit evident ca lumea  poate sa traiasca si fara Flash. Uitati-va numai la cate iPad-uri si iPhone-uri s-au vandut la nivel global. In continuare o sa atrag atentia asupra catorva handicapuri asociate platformei Flash, atat pentru consumatorii de continut cat si pentru dezvoltatori.

Intr-un website construit integral in Flash butonul de back al browser-ului isi pierde complet functionalitatea. Din cauza faptului ca de fapt navigati printr-un singur fisier swf si nu pe mai multe pagini stand alone. Niciun browser nu stie sa se intoarca la continutul pe care l-ati avut acum 5 secunde afisat pe ecran. Sunteti obligat sa folositi butoanele integrate in pagina indiferent daca aveti incredere sau nu in scriptica ascunsa in spatele respectivului buton.

Intr-un website cu multe linkuri integrate intr-un singur meniu, regula cu care ne-am obisnuit ca un link vizitat isi schimba culoarea, nu se aplica si pentru Flash deoarece este aproape imposibil de implementat. Singurul lucru pe care un dezvoltator poate sa-l faca este sa impuna schimbarea culorii textului din meniu asociat paginii pe care suntem. Legat tot de text, cei care folosesc extensiv functii de accesibilitate din Windows precum fonturi de dimensiuni mari sau high contrast, in site-urile cu Flash au ghinion maxim deoarece regulile din Windows nu se aplica. Mai trist este ca prin scenariul de mai sus trec si cei care au un monitoare de rezolutie inalta, dimensiunea intregului continut de pe un website in flash fiind extrem de mica. Desigur, in orice moment puteti incerca combinatia CTRL si + sau – din pacate la Flash randamentul este mult mai mic.

Deoarece tot textul, pozele si link-urile dintr-un website sunt integrate in fisiere swf, fie ele aplicatii integrate in pagini de internet sau pagini de internet stand alone, motoarele de cautare au mari probleme in a indexa respectivul continut deoarece nu-l poate fi citit. Astfel ranking-ul site-ului scade si un continut care poate ar fi de interes pentru multi utilizatori ramane ascuns. Desi s-a imbunatatit un pic situatia la acest capitol, Google reusind sa indexeze partial acest tip de continut, metoda de indexare este nesigura si nu va puteti baza pe faptul ca site-ul extrem de animat si de interactiv pe care il aveti va ajunge printre primele rezultate ale unui motor de cautare.

Legat de utilizare continutului Flash in orice website, pe pagina de Google Analytics, sunteti sfatuit urmatoarele: ,,The Google index does include pages that use Macromedia Flash. However, this is a new feature, so our crawlers may still experience problems indexing Flash pages. If you are concerned that Flash content on your pages may be inhibiting Google’s ability to crawl your site, you may want to consider using a text web browser such as Lynx to examine your site. If features such as Flash keep you from seeing all of your site in a text browser, then search engine spiders may have trouble crawling your site. You may want to consider creating HTML copies of these Flash pages for our crawler. If you do this, please be sure to include a robots.txt file that disallows the Flash pages in order to ensure that these pages are not seen as duplicate content.” Ce ziceti, va riscati?

In cele mai multe cazuri un site Flash ocupa fizic mai mult spatiu pe serverul pe care este gazduit. Chiar daca aceasta nu ar mai trebui acum sa fie neaparat un impediment, inca apar probleme majore la incarcare din prisma faptului ca in momentul in care vizitati un astfel de site, daca nu este construit pe module, sunteti obligat sa-l descarcati complet pe computer. Situatia descrisa mai sus devine si mai deranjanta in momentul in care prima pagina, cea de intro, care nu ar trebui sa contina nici un meniu, eventual doar un buton, necesita multa rabdare din partea vizitatorului. Tinand cont de faptul ca traim in secolul vitezei nu stiu cati mai stau mai multe de 10-15 secunde sa astepte sa se incarce o pagina, mai ales cand sunt convinsi ca viteza de acces la internet este foarte buna.

Sunetele sau melodiile sunt alte elemente care ma conving sa evit complet site-urile in Flash. Sunt innebunit dupa muzica, si prefer ca aproape orice activitate pe care o intreprind sa aiba un fundal sonor pe gustul meu, cuvintele cheie sunt ,,pe gustul meu”. De cate ori vi s-a intamplat sa accesati o pagina de internet cu boxele la maxim si sa fiti bombardati cu o melodie sau un amalgam de zgomote pe care va este imposibil sa-l opriti in primele 5-10 secunde din simplul motiv ca nu gasiti butonul?

O alta problema este simpla necesitate a pluginului de Flash. Chiar daca este o operatiune care necesita cateva click-uri si oricine poate sa o faca, luand in calcul viteza cu care apar versiuni noi si faptul ca prea putine browsere, spre nici unul, nu vin cu Adobe Flash preinstalat acesta poate fi considerat un parametru in momentul in care va creati site-ul.

Incompatibilitatea cu dispozitivele Apple chiar daca acum 2-3 ani nu era o problema, si lumea inca mai spera ca ceva sa schimbe, insa acum situatia e clara. Atata timp cat website-ul pe care l-ati creat foloseste in mare parte Flash, cateva sute de milioane de dispozitive nu il pot afisa. Chiar este asa de simplu. Daca ne rezumam doar la trafic de pe dispozitive portabile, tinand cont ca extrem de multi utilizatori acceseaza internetul de pe mobil sau de pe tablete, procentul de persoane care nu pot vedea respectivul site cum trebuie este alarmant.

AdBlock-urile sunt prezente pe foarte multe browsere de internet ca extensii pentru utilizatorii care s-au saturat de reclame, majoritatea dintre ele animate. Daca aveti un website in Flash riscati ca un astfel de plugin sa blocheze bucati din pagini sau mai rau, sa deformeze aspectul respectivului site, context in care utilizatorul poate sa nu-si dea seama ca problema este de la el sau de la browser si inchide website-ul fara sa mai revina.

In definitiv Adobe Flash a revolutionat modul in care folosim internetul, a revolutionat continutul pe care il putem vizualiza pe un website si tot datorita tehnologiei Flash a fost pozibila realizarea YouTube. Situatia acum este insa alta. Profilul utilizatorului de internet s-a schimbat, dispozitivele cu care accesam internetul s-au schimbat, rabdarea pe care oamenii o au in momentul in care acceseaza un website este mult mai mica. Este clar ca traim alte vremuri.

Sa mai fie oare Flash pe piata si peste 2-3 ani daca e sa luam in calcul numarul mare de scandaluri legate de probleme de securitate rezolvate cu intarziere,  numarul de troieni care folosesc Flash pentru a prelua controlul unui calculator si mai ales, lipsa de stabilitate a intregii platforme?