EA la E3 2011: NFS, Battlefield si Sims pe Facebook

EA la E3 2011: NFS, Battlefield si Sims pe Facebook

Anul acesta, EA Games au venit cu ceva mai putine jocuri decat in anii precedenti, insa acest lucru nu inseamna ca ce au prezentat nu a fost de calitate. Problema a fost faptul ca anul trecut au prezentat jocuri precum Dead Space 2 [review], pe care cu greu le pot intrece anul acesta. Din fericire pentru gamerii de PC, majoritatea jocurilor prezentate au inclus logo-ul Origin la sfarsit. Acesta semnaleaza ca acesta vor veni si pe platforma lor indragita.

Primul joc prezentat a fost Mass Effect 3, pe care il vazusem mai devreme la conferinta Microsoft. Din fericire nu au mai batut campii cu tehnologia Kinect si comenzile vocale. BioWare a prezentat astfel sistemul de lupta, acesta fiind o versiune imbunatatita a celui din Mass Effect 2. Gameplay-ul este acum mult mai apropiat de cel al unui shooter la persoana a treia, insa cei de la BioWare ne asigura ca nu vom duce lipsa de elemente de RPG. Ca o noutate pentru serie au prezentat o lupta cu un Reaper, care il face pe Sheppard sa para o simpla furnica in calea sa. Pentru un joc ce ruleaza pe Unreal Engine 3 pot spune ca arata impresionant, avand in vedere marimea nivelurilor si a inamicilor.

Urmatorul pe lista a fost Need for Speed: The Run, unul din cele mai ciudate titluri prezentate de EA. Acesta este dezvoltat de studioul Black Box, insa spre diferenta de jocurile precedente din serie, acesta nu mai prezinta curse, ci fuga de politie pe parcursul unui fir narativ. La baza acestui joc sta tehnologia Frostbite 2, dezvoltata de studioul DICE, aceeasi folosita pentru dezvoltarea lui Battlefield 3 (vom vorbi imediat si despre acest joc). Ei bine, in The Run Autolog-ul care a debutat in Need for Speed: Hot Pursuit va avea o legatura mult mai mare cu povestea, iar marea noutate este faptul ca actiunea nu se petrece exclusiv pe scaunul de sofer. Personajul principal poate iesi din masina (insa nu va ganditi la GTA) si va fugi pe cai prestabilite. Jucatorul poate interactiona cu protagonistul doar prin apasarea butoanelor care apar pe ecran, fiind mai mult scene cinematice interactive, decat secvente de gameplay.

Dupa NFS a venit randul lui Star Wars: The Old Republic sa intre pe scena, insa nu in stadiu jucabil. Am primit un simplu trailer realizat din secvente pre-randate care prezinta povestea din joc. Decizia a fost cel putin ciudata, avand in vedere ca intr-un MMORPG povestea nu este atat de dezvoltata, iar de cele mai multe ori gameplay-ul primeaza. Avand in vedere ca jocul este programat pentru lansare in toamna acestui an si ca am vazut mult prea putin gameplay din el, presupun ca ori va fi amanat din nou, ori va fi un joc lansat cu probleme mari.

Peter Moore a venit si pe scena EA Games pentru a prezenta un nou trailer din noul joc de snowboarding din seria SSX si pentru a vorbi putin despre FIFA 12. Daca despre SSX nu am inteles mare lucru, pentru ca nu sunt in tema cu seria, despre FIFA am aflat ca va primi un hub online numit Football Club. Acesta va reuni toti fanii seriei, indiferent de platforma, acest club fiind deschis atat jucatorilor de PC, cat si celor de console, platforme de gaming portabile sau telefoane mobile. Prin intermediul FIFA FC, EA Sports va aduce noi challange-uri si achievement-uri pentru fani, va introduce tot felul de competitii si am primit si cateva sugestii despre „povesti” in cadrul jocului. Asemeni Elite pentru Call of Duty, Football Club va fi un Facebook pentru FIFA.

Urmatorul joc prezentat a fost Madden 12, insa nefiind in tema nici cu fotbalul american, nu am inteles o iota din ce a zis nenea Moore. In aceasta parte a conferintei au fost adusi trei jucatori profesionisti de fotbal american pe scena si s-a vorbit despre acest sport, dar si despre jocul care se va lansa in luna august a acestui an.

Dupa doua jocuri sportive dedicate evident barbatilor, EA a considerat ca este vremea sa prezinte si jocuri destinate sexului frumos. Astfel a fost dezvaluit The Sims Social, un nou joc din serie destinat (da ati ghicit) platformei de socializare Facebook. Se pare ca EA tanjeste la tronul de rege al jocurilor sociale pe care sta compania Zynga si a decis sa atace cu cea mai buna licenta casual pe care o are. Din nou, nu am inteles mare lucru din ce s-a prezentat, in afara de faptul ca vei putea juca Sims pe Facebook.

Kingdoms of Amalur: The Reckoning a primit un trailer, desi ma asteptam la o prezentare de gameplay serioasa. S-a accentual sentimentul de clona de World of WarCraft, cel putin in cazul directiei artistice in care merge jocul. Gameplay-ul, spun cei de la 38 Studios, este inspirat din jocuri de actiune precum God of War. Interesant, insa prea putin prezentat.

Desi de obicei numele Insomniac Games este omonim cu platformele PlayStation si seriile Resistance si Ratchet & Clank, acestia au pasit pe scena celor de la Electronic Arts  pentru a prezenta un proiect multiplatform. Acesta se numeste Overstrike si ofera actiune alaturi de alti trei parteneri. Nu au fost oferite detalii suplimentare despre joc, insa din ce am vazut, atmosfera jocului nu va fi prea serioasa, abordand un stil cartoony si comic.

Ultimul joc prezentat a fost Battlefield 3, probabil cel mai anticipat joc al intregii conferinte. Acesta a primit doua noi trailere, unul care prezinta tehnologia Frostbite 2 si diversele sisteme prezente in joc, iar altul care demonstreaza pentru prima data componenta multiplayer. Marea atractie a fost insa sectiunea de gameplay care a durat timp de 10 minute. Jocul a rulat in timp real pe PC si a uimit pe toata lumea. Arata fenomenal! Din pacate am avut parte doar de gameplay la bordul unui tanc si nu actiune de infanterie cum probabil ne asteptam. Poate si demonstratia a fost putin cam lunga, ajungand la aproximativ 10 minute. Odata cu Battlefield a fost dezvaluit si serviciul Battlelog, care va fi un fel de Call of Duty Elite, insa complet gratuit. De asemenea, in septembrie vom primi o sesiune de open beta pentru acest joc, urmand ca pe 25 octombrie sa se lanseze.

Desi conferinta EA incepuse in forta, ce a venit dupa demonstratia de Mass Effect a fost destul de plictisitor si nici macar Battlefield 3 nu a reusit sa uimeasca atat de mult pe cat trebuia. EA a cam dat-o in bara anul acesta in cadrul conferintei, insa au timp sa isi revina cu anunturi si detalii despre jocurile prezentate.

Citește și: