02 iun. 2011 | 10:52

E si oficial: AMD face de toate pentru toti

ACTUALITATE
E si oficial: AMD face de toate pentru toti

Chiar daca ARM propulseaza aproape integral piata actuala de tablete, iar Intel si-a anuntat deja intrarea in aceasta cursa, AMD a demonstrat intr-o conferinta de presa din cadrul Computex ca o cursa poate avea si trei concurenti.

Sub numele de cod Desna, seria Z de APU-uri (Accelerated Processing Unit) de la AMD a devenit oficiala si reprezinta alternativa companiei pentru propulsarea dispozitivelor de tip tableta. Creat pe X86, pentru a rula fara probleme un sistem de operare Windows 7, acest nou APU va veni cu un procesor dual core la 1GHz din familia Bobcat si un GPU Radeon HD 6250, mai mult decat suficient pentru orice efecte dintr-o interfata Windows Aero, pentru redarea de continut HD, cat si pentru jocuri sau streaming.

AMD DESNA, AMD seria z, AMD z series

Tinand cont ca vorbim de tablete, mai importanta decat dimensiunea unui astfel de „creier” este autonomia. In acest domeniu noul Z vine cu 6W de consum mediu, mult mai putin decat cei 9W de care are nevoie APU-ul Ontario din tableta W500 de la Acer.

Pentru a arata ca nu este vorba doar de un proiect, noul Windpad 110W de la MSI, cel putin aparent, este deja gazda unui astfel de APU.

In ceea ce priveste evolutia platformei Fusion, de care AMD este foarte mandra, compania a anuntat planuri de noi modele din seria A si E cu care isi propune sa atace chiar si varfurile de lance ale celor de la Intel: extrem de performantele Core i7.

Tinand cont ca trendul in ceea ce priveste denumirea compoenentelor hardware si software obliga companiile la alegeri din ce in ce mai dubioase, AMD nu putea sa ramana pe dinafara. Ca urmare, daca seria de APU-uri midrange care urmeaza sa se lanseze in viitorul extrem de apropiat este intiulata Llano, AMD s-a aruncat deja la a afirma ca viitorul Trinity va fi cel mai performant APU din 2012. Sa fie oare viitorul chiar asa de usor de prezis?

AMD Fusion Apus, AMD Apus, Fusion Apus