E clar, Lytro schimba regulile in fotografie!

E clar, Lytro schimba regulile in fotografie!

Credeati ca totul a fost deja descoperit in fotografie, din punct de vedere al regulilor de fotografiere? O companie aflata la inceputuri in Silicon Valley, intitulata Lytro, ne demonstreaza ca mai sunt multe de spus din acest punct de vedere.

Compania vine cu un nou concept ce pare ca revolutioneaza „normele” in domeniu, chiar daca momentan avem de-a face doar cu un prototip.

Mai precis, Lytro promite o camera care utilizeaza tehnologia campului luminos pentru a schimba radical modul in care realizam fotografii digitale, in care le editam si, mai important decat orice, in care le vizualizam. Daca o fotografie obisnuita este realizata prin intermediul luminii care loveste senzorul, o camera care foloseste un camp luminos in primul rand separa razele de lumina pentru a retine culorile asociate fiecarei raze, intensitatea si directia acestora. Aceasta informatie suplimentara deschide un numar aproape infinit de posibilitati.

Lytro

Concret, dupa fotografiere puteti schimba punctul de focus dupa bunul plac in orice zona a imaginii, printr-un simplu clic. Camerele-prototip Lytro permit si vizualizarea fotografiilor prin aproape orice browser web actual.

In plus, noul algoritm va da ocazia sa experimentati fotografiile cu un efect 3D extrem de interesant, cat si sa imbunatatiti considerabil calitatea unei imagini realizate in conditii de lumina foarte redusa.

De altfel, un punct cheie in strategia Lytro este de a folosi la maxim rezolutia gasita in senzorii de imagine din camerele digitale conventionale, capabilitate pe care cei mai multi fotografi amatori nu o exploateaza indeajuns. Compania a dezvoltat o serie de lentile speciale, pozitionate dupa o anumita tehnica in fata senzorului de imagine, astfel incat imaginea sa fie separata in radiatii de culoare diferite, iar ulerior reasamblata si controlata cu ajutorul unui software.

Lytro a atras investitii de 50 milioane de dolari pentru proiectul sau.

Lytro nu va duce lipsa de competitori. Si „batranul” Adobe s-a aruncat in lupta, desi in scop de cercetare, dezvoltand un prototip de camera pentru separarea campurilor de lumina (light field camera).

Mai mult decat atat, ideea acestei tehnologii pare atractiva si pentru dispozitivele mobile. O companie mica, numita Pellican Imaging, a anuntat in luna februarie un prototip de astfel de camera pentru telefoanele mobile.

Lytro

Sursa: Wall-Street Journal