Cum au dat noroc Nokia si Microsoft

Cum au dat noroc Nokia si Microsoft

Daca in urma cu doua zile Stephen Elop aducea la cunostinta angajatilor ca Nokia nu merge in directia care trebuie si anunta schimbari majore in traiectoria companiei, astazi toate fricile angajatilor s-au transformat in realitate. Stephen Elop si Steve Ballmer de la Microsoft au stat alaturi, in cadrul evenimentului Nokia’s Capital Markets Day.

Tinand cont de trecutul lui Stephen Elop la Microsoft, pentru unii nu ar trebui sa vina ca o surpriza, insa cele doua companii au anuntat incheierea unui parteneriat strategic.

Ce presupune, concret? Nokia va incepe productia de terminale mobile cu Windows Phone 7, insa va trece, de asemenea, prin restructurari serioase la capitolul angajati pe intreg mapamondul. In intarirea ideii de parteneriat strategic, Ballmer a precizat ca, desi nu va exista exclusivitate in parteneriatul cu Nokia in ceea ce priveste dezvoltarea de terminale cu WP7, vor fi elemente pe care doar Nokia le va implementa. Aceasta abordare, aparent, va avea ca scop final diferentierea terminalelor create de Nokia in comparatie cu cele ale concurentei.

Si, foarte important, Nokia va avea acordul Microsoft de a modifica Windows Phone 7 dupa bunul plac, raspunsul a fost oficial si hotarat „Da”. Bine, „dupa bunul plac” se opreste la limita abuzului de acest beneficiu, nu de alta, dar trebuie asigurata compatibilitatea cu ecosistemul actual.

Investitorilor, Stephen Elop le-a anuntat 2 ani de tranzitie, perioada in care sa nu se astepte la profituri foarte mari din actiunile detinute.

Pentru cei care se intrebau daca Nokia va veni doar cu componente hardware la acest parteneriat, raspunsul este nu. Ovi Maps va deveni o parte  importanta din ecosistemul topografic Microsoft, iar continutul din magazinul de aplicatii al Nokia, Ovi Store, va fi asimilat de Microsoft Marketplace.

Dar iata si o prezentare succinta a ceea ce inseamna parteneriatul Nokia-Microsoft (daca vreti mai multe detalii, mergeti la clipul de la final):

Momentan se va continua dezvoltarea si pe partea de MeeGo, chiar daca Alberto Tores (directorul dezvoltarii) a demisionat ieri, insa in ceea ce priveste platforma Symbian, aceasta intra intr-o curba descendenta, iar in 2 ani va disparea complet din portofoliul Nokia.

Nokia a fost si va ramane in continuare in Finlanda, taramul Silicon Valley nu se arata tentant.

Inca ceva: pe viitor nu va fi neglijata posibilitatea unei colaborari Nokia-Google pentru implementarea Android in portabilele finlandezilor. De altfel, tinand cont de fluxul de telefoane si tablete cu sistemului de operare al gigantului, Nokia nu s-ar fi putut diferentia de restul producatorilor.

Acum, revenind la capitolul Windows Phone 7, chiar daca nu s-a anuntat nici un termen pentru lansarea primului Nokia cu WP7, Engadget are informatii de incredere ca pana la finalul acestui an vom vedea un terminal identic la capitolul hardware cu un produs existent din portofoliul Nokia, dar care va integra sistemul de operare al celor de la Microsoft.


UPDATE:

Dupa anuntul de parteneriat Nokia-Microsoft, aproximativ 1.000 de muncitori ai companiei finlandeze au protestat impotriva acordului. Multi dintre ei lucreaza la platforma Symbian, asa ca joburile le sunt in pericol, de vreme ce planurile Nokia se indreapta catre implementarea Windows Phone 7 pe dispozitivele proprii. E adevarat, WP7 nu va fi sistemul de operare exclusiv, in plus va necesita personalizare, totusi Symbian nu va mai juca rolul central in dezvoltarea de software, asa ca pierderea unor locuri de munca va fi inevitabila.

Pana in prezent, nu a fost anuntat un program clar de restructurari, insa acestea vor avea loc.

Sursa update: Geek

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI