22 mart. 2011 | 00:10

Core-uri care se repara automat – mai asteptam putin

ACTUALITATE
Core-uri care se repara automat - mai asteptam putin

“Putin” inseamna cativa ani. Da, atat s-ar putea sa dureze pana ajung la utilizatori produsele echipei CRISP (Cutting Edge Reconfigurable ICs for Stream Processing). Insa de un lucru sa fiti siguri: dezvoltatorii nu mai sunt de mult la inceputul cercetarilor.

CRIP este rezultatul colaborarii intre patru companii si doua universitati din Olanda, Germania si Finlanda care au ca scop comun crearea unui nou procesor multi-core capabil de auto-testare si auto-reparare. Pentru a demonstra ca sunt intr-un stadiu foarte avansat al cercetarilor, in acest an la Grenoble, in cadrul conferinte DATE 2011, vor arata o dovada “vie” a acestui concept.

Necesitatea efortului comun se justifica prin problemele inevitabile de stabilitate si conectivitate care apar odata cu minitaturizarea dusa la extrem a procesoarelor din sistemele actuale sau viitoare.

Conceptul de functionare propus de CRISP implica testarea permanenta a conexiunilor dintre core-uri si a core-urilor in timp real de catre un chip special. In functie de rezultatele testelor, un manager de resurse aloca in mod dinamic sarcinile primite de catre procesor core-urilor fara probleme pentru a putea fi dus la bun sfarsit.

Ehe, cu cata nerabdare asteptam si noi astfel de procesoare “cutting edge”.