27 iul. 2011 | 12:00

China – WiFi gratuit pentru utilizatori, scump pentru provideri

TEHNOLOGIE
China - WiFi gratuit pentru utilizatori, scump pentru provideri

Chiar daca ideea de retele WiFi libere este extrem de populara in multe state europene, si nu numai, mai ales in cadrul anumitor restaurante si cafenele, China pare sa aiba o mare problema cu acest concept.

Urmarea acestei mentalitati este impunerea unei taxe de 3100$ tuturor locatiilor care vor sa ofere acces gratuit la internet persoanelor care le calca pragul. Chiar daca motivul pare sa fie eliminarea posibilitatii de a naviga anonim pe internet, persoanele care navigheaza pe anumite site-uri fiind astfel mai usor de urmarit, modul de implementare pare sa fie extrem de radical.

Intr-un sondaj neoficial initiat de cei de la New York Times concluzia a fost extrem de trista. Aparent nici unul din proprietarii de afaceri din zona centrala a Beijingului nu si-a propus sa se conformeze guvernantilor chinezi, si sa plateasca respectiva taxa. Motivul citat pentru aceasta atitudine fiind numarul mic de utilizatori care le calca pragul pentru a accesa internetul.

La o privire mai atenta a motivatiei acestei legii se pare ca stau revoltele initiate pe retele de socializare in urma cu cateva luni in Cairo, care, fara acces la internet nesecurizat, pot fi extrem de usor detectate si ,,descurajate”.

Singura portita gasita momentan  in respectiva lege este data de utilizatorii de iPad si/sau notebook care studiaza la facultati sau sunt expatriati, din pacate nu se stie cat va mai functiona respectiva exceptie sau daca va fi respectata de catre reprezentantii statului.

Ramane sa vedem care va fi amploarea pe care Partidul Comunist din China vrea sa o asocieze acestei legislatii, si, mai ales care va fi raza pe care se va implementa prima etapa a proiectului.