28 dec. 2011 | 16:00

CELE MAI BUNE JOCURI VIDEO DIN 2011 – Voi ce ati jucat?

TEHNOLOGIE
CELE MAI BUNE JOCURI VIDEO DIN 2011 - Voi ce ati jucat?

Suntem la cateva zile de finalul anului, iar toate jocurile care trebuiau sa apara sunt deja in magazine. Acum, ca am terminat cu masa de Craciun si ne pregatim de Revelion, consider ca este momentul perfect pentru a intocmi o lista cu cele mai bune jocuri pe care le-am jucat din ianuarie si pana in prezent.

Cel mai bun shooter la persoana intai – Call of Duty: Modern Warfare 3

Prima categorie este si cea mai populara in randul gamerilor, insa totodata cea in care alegerea este foarte grea. Call of Duty: Modern Wafare 3 a reusit sa ma impresioneze anul acesta nu numai prin obisnuitul multiplayer, care a venit cu 16 harti, ci si cu o campanie single player de calitate si doua moduri cooperative care cu siguranta vor “manca” mult timp din vietile jucatorilor. Probabil ca multi s-au plictisit deja de experienta Call of Duty, insa vanzarile care sunt an de an in crestere si-au spus cuvantul. Un aspect mai impotant decat vanzarile este din punctul meu de vedere faptul ca noul Modern Warfare 3 este un pachet complet si calitativ din toate punctele de vedere.

 

Alternativa: Battlefield 3

Chiar daca ofera o fidelitate grafica net superioara lui Call of Duty, Battlefield 3 nu s-a ridicat la nivelul acestuia. Jocul nu este mai bun sau mai prost, insa pachetul complet nu s-a prezentat la fel de bine si nu a inclus la fel de mult continut ca oferta concurenta. Cu o campanie single player dezamagitoare si un mod cooperativ plictisitor, singurul element cu adevarat puternic din acest joc este multiplayer-ul. Cei care vor o experienta de multiplayer noua, diferita de cea a lui Modern Warfare 3, pot merge linistiti pe solutia Battlefield.

Cel mai bun shooter la persoana a treia: Uncharted 3: Drake’s Deception

Anul acesta, Naughty Dog m-a lasat inca odata cu gura cascata, gratie noului Uncharted 3: Drake’s Deception. Cand vine vorba de experiente la persoana a treia, jocul de fata este de departe cea mai buna alegere din 2011, oferind o poveste bine pusa la punct, plina de momente tensionate . Grafica si sunetul sunt probabil printre cele mai bune din industrie, iar multiplayer-ul devine o componenta importanta, gratie aditiilor pe toate planurile. Avem de a face atat cu moduri de joc competitive cat si cooperative, care mai de care mai interesante. Din pacate pentru unii, jocul este exclusiv platformei PlayStation 3.

Alternativa: Gears of War 3

Finalul trilogiei Gears of War s-a dovedit a fi unul din cele mai bune shootere la persoana intai, insa nu s-a putut ridica la nivelul lui Uncharted. Povestea este mai putin dezvoltata, iar modurile multiplayer folosesc in mare parte concepte mai vechi. Foarte interesant la Gears of War 3 sunt modurile cooperative, care constau in parcurgerea campaniei in patru jucatori, Beast Mode si Horde 2.0. Daca vreti un shooter la persoana a treia de calitate si aveti doar un Xbox 360,  noul joc de la Epic Games este alegerea perfecta.

Cel mai bun Role Playing Game: The Elder Scrolls V: Skyrim

Bethesda Softworks au dat lovitura anul acesta cu Skyrim, intrucat a reusit sa primeasca laude din partea tuturor fanilor si al criticilor. Acest joc este atat de mare si de complex, incat nu exista vreo persoana care sa poata accesa tot continutul inclus. Si mai interesant este faptul ca desi este un RPG, iar povestea este in general cea mai importanta, in noul joc The Elder Scrolls, aproape nimeni nu se duce sa rezolve quest-ul principal, ci prefera sa exploreze fiecare colt al regiunii Skyrim din Tamriel. Chiar si cu multele probleme pe care le-a intampinat dupa lansare pe fiecare dintre platformele pe care s-a lansat, calitatea continutului din acest joc reuseste sa le eclipseze.

Alternativa: The Witcher 2

Unul din cele mai serioase si mai aratoase jocuri din ultimii ani este totodata si unul din cele mai bune RPG-uri din 2011, The Witcher 2 de la CD Projekt RED este probabil cel mai matur joc din categoria sa, apeland la motive precum conflictele politice pentru a pune in miscare o poveste de zile mari. Acest joc a fost tinut in spate de o interfata stangace si un control putin cam ciudat. Chiar si asa, in cazul in care Skyrim nu este pe gustul vostru, e aproape imposibil sa dati gres cu The Witcher 2.

Cel mai bun joc de strategie: Total War: Shogun 2

Intoarcerea la originile seriei Total War s-a dovedit a fi un succes pentru Creative Assembly si SEGA, intrucat a fost unul din cele mai laudate jocuri de strategie din 2011. Acesta a pastrat formula de succes consacrata in cei zece ani de existenta a licentei, si a venit cu noi posibilitati de gameplay in Japonia medievala. Shogun 2 este de departe cea mai completa experienta de strategie de anul acesta, una pe care fanii cu siguranta au apreciat-o cum se cuvine.

Alternativa: Might & Magic: Heroes VI

Daca strategiile in timp real nu sunt pe gustul vostru cand vine vorba de lupte, cu siguranta Might & Magic: Heroes VI va va satisface in cazul in care preferati un gameplay pe ture. Cu o poveste neasteptat de dezvoltata pentru un astfel de joc si un multiplayer foarte bine pus la punct, atat fanii vechi ai seriei, cat si nou venitii au putut sa intre in universul Might & Magic in 2011.

Cel mai bun joc de curse: Forza Motorsport 4

Anul trecut titlul de cel mai bun joc de curse a fost acordat in unanimitate lui Gran Turismo 5, anul acesta a venit randul lui Forza Motorsport 4. Intr-adevar, jocul ruleaza pe platforma concurenta, Xbox 360, insa cei care vor cel mai bun simulator de anul acesta vor trebui sa puna mana pe acest joc. Spre diferenta de creatia celor de la Polyphony Digital, echipa Turn10 a inclus in acest joc numai masini si circuite modelate in mare detaliu.

Alternativa: DiRT 3

Studioul Codemasters a continuat lantul jocurilor de curse  de succes cu DiRT 3. Desi initial s-a dorit ca seria  sa mearga spre simulare, succesul acesteia a adus de la sine si experiente arcade (precum evenimentele de Gymkhana) pentru a satisface o plaja cat mai mare de fani. Rezultatul este un joc plin pana peste cap de continut, care reuseste sa se adreseze atat pasionatilor de raliuri, cat si celor care vor doar sa se relaxeze conducand masini pe drumuri asemantatoare celor din Romania.

Cel mai bun joc pentru Xbox 360: Gears of War 3

Fara indoiala, Epic Games a dat lovitura cu lansarea lui Gears of War 3. Acest joc este clar dedicat fanilor seriei, si totodata celor care detin un Xbox 360. Nu exista un titlu mai aratos decat Gears of War 3 pe aceasta platforma, iar multitudinea de moduri de joc, face din acesta unul din cele mai valoroase pachete din gaming din 2011. Foarte important de mentionat este suportul pe care Epic il ofera dupa lansare, fiind deja disponibile mai multe DLC-uri atat gratuite, cat si pe bani, care adauga noi harti pentru multiplayer si o noua campanie.

Alternativa: Batman: Arkham City

Batman: Arkham City reuseste sa fie unul din cele mai bune jocuri de anul acesta, indiferent de platforma. Acesta ofera zeci de ore de gameplay pentru cei care vor sa rezolve toate ghicitorile lui Riddler si toate misiunile secundare. Includerea anti-eroinei Catwoman este de asemenea bine venita, si foarte bine integrata in povestea principala. Cei care isi doreau de mult sa exploreze un oras din perspectiva lui Batman, acu acum posibilitatea sa faca exact acest lucru in Arkham City.

Cel mai bun joc pentru PlayStation 3: Uncharted 3: Dreake’s Deception

De departe cel mai aratos titlu de pe PlayStation 3, al treilea joc Uncharted reuseste sa demonstreze ca are tot ceea ce este nevoie pentru a se plasa pe primul loc in cadrul ofertei din catalogul celor de la Sony. Cu o poveste extraordinar de bine regizata, un gameplay antrenant si un multiplayer care provoaca dependenta, este greu pentru orice detinator al acestei platforme sa gaseasca un joc mai calitativ anul acesta.

Alternativa: inFAMOUS 2

Daca jocurile cu super eroi vi se par mai atractive decat aventurile lui Nathan Drake si aveti un PlayStation 3 la indemana, inFAMOUS 2 este probabil cea mai buna alegere. Nu pot spune ca este un joc mai bun decat Batman, insa experienta inFAMOUS este disponibila numai pe PlayStation 3. De asemenea, este foarte important de luat in calcul si faptul ca acest titlu poate fi jucat cap-coada de cel putin doua ori, intrucat include un sistem de moralitate ce ofera rezultate diferite.

Cel mai bun joc pentru Nintendo Wii: The Legend of Zelda: Skyward Sword

Dupa sase ani de asteptare, Nintendo a lansat in sfarsit un nou titlu Zelda pentru Wii. Acesta este probabil unul din cele mai originale jocuri din serie, insa totodata, unul din cele mai bune. Gameplay-ul este realizat exclusiv folosind senzorul de miscare, oferind o experienta intuitiva si imersiva. Chiar daca anumite elemente scartaie, in comparatie cu titlurile actuale, zecile de ore petrecute alaturi de Skyward Sword vor satisface orice fan Nintendo.

Alternativa: Rayman Origins

Rayman Origins este probabil cel mai interesant platformer in ultimii ani. Acesta include un stil artistic de zile mari si un gameplay accesibil pentru oricine. Avand in vedere ca anul 2011 nu a adus niciun joc din seria Mario pe Wii, Rayman Origins ofera alternativa capabila la aventurile instalatorului italian. Faptul ca poate fi jucat de pana la patru jucatori simultan este un atu care se muleaza perfect pe ideea de socializare pe care Nintendo Wii o promoveaza.

Cel mai bun joc pentru PC: Portal 2

Valve a reusit sa creeze o continuare demna de numele Portal, incluzand pe langa o campanie lunga, si un mod multiplayer cooperativ  de zile mari. Puzzle-urile au fost mult mai dificile, replicile personajelor mai bine scrise, iar rasturnarile de situatie complet neasteptate. Portal 2 arata cel mai bine pe PC si este unul din cele mai satisfacatoare jocuri din 2011. Avand in vedere pretul in continua scadere a acestui titlu, nimeni nu ar trebui sa rateze varianta de PC a jocului.

Alternativa: The Witcher 2

In cazul in care vreti sa va puneti componentele din computer la munca serioasa, probabil The Witcher 2 este cea mai buna alegere pentru voi. Acest joc este unul din cele mai pretentioase de pe piata, cand vine vorba de cerinte de sistem, insa este in acelasi timp si unul din cele mai aratoase. Fie ca sunteti sau nu un fan al jocurilor Role Playing Game, nu prea exista motive pentru a rata acest joc.

Cel mai bun joc al anului: Uncharted 3: Drake’s Deception

Nu cred ca mai exista cuvinte de lauda pe care sa le adresez acestui joc. Chiar daca este disponibil numai pe consola celor de la Sony, studioul Naughty Dog a creat una din cele mai cinematice experiente interactive disponibile in acest moment. Cele zece ore petrecute in compania povestii din Uncharted 3 sunt absolut fenomenale, iar nenumaratele saptamani de multiplayer sunt complet diferite fata de ce au de oferit alte jocuri de anul acesta.

Acestea au fost alegerile mele in materie de jocuri din 2011, insa daca aveti pareri diferite, puteti sa completati lista cu preferintele voastre, folosind comentariile. Tineti minte ca lista aceasta este complet subiectiva, fiind prezentata din punctul meu de vedere. Chiar daca parerea mea este diferita de a voastra, sunt sigur ca si alegerile voastre sunt la fel de bine argumentate. Acum ca 2011 s-a terminat, abia astept 2012, intrucat se anunta inca un an plin de jocuri bune. In curand pe PlayTech vom publica si un articol in care va vom prezenta cele mai asteptate jocuri ale noului an.