Ce inseamna Thunderbolt? [+VIDEO]

Ce inseamna Thunderbolt? [+VIDEO]

Intitulat initial Lightpeak, pe vremea cand era in stadiu de proiect, Thunderbolt este o noua tehnologie integrata pentru prima oara in noile notebook-uri de la Apple, creata in colaborare cu Intel, dupa cum am mai precizat.

Practic, aveti un conector care este indentic cu vechiul MiniDisplayport, inventat de Apple acum 3 ani. Se comporta ca un MiniDisplayport, dar suporta si transfer de date cu pana la 10 gbps in doua sensuri. Are la baza un lane PCI-Express 4X combinat pe acelasi port cu functionalitatea unui DisplayPort si este ilustrat printr-un trasnet.

Thunderbolt este, din perspectiva celor de la Apple si de la Intel, viitorul in conectica.

Si inca ceva: Thunderbolt este de fapt motivul pentru care Intel a refuzat sa integreze in chipseturile proprii suportul pentru USB 3.0 [review]. Chiar daca cei mai multi dintre voi va exprimati reticenta fata de noi standarduri din cauza investitiilor aferente perioadei de tranzitie, Intel sustine extrem de convigator ca pentru noul port vor exista adaptoare pentru a-l transforma in aproape orice. Indiferent daca vorbim de FireWire, eSata sau HDMI, in orice moment veti putea conecta orice la noul port Thunderbolt.

La capitolul detalii tehnice, un cablu Thunderbolt va avea initial o lungime de pana la 3 metri, iar in ceea ce priveste alimentarea vor putea fi conectate dispozitive ce vor necesita pana la 10W. Daca ar fi sa luam in considerare faptul ca, cel putin in teorie, noul standard suporta pana la 6 dispozitive legate in serie, asta s-ar traduce intr-o lungime maxima a cablului de 6 x 3 metri. Momentan acesta este cel mai rapid standard. In plus, tinand cont de companii precum Promise sau Lacie care au anuntat dispozitive compatibile, vestile sunt extrem de bune. Daca va numarati printre sustinatorii USB 3.0, Intel promite ca va integra in curand si suportul nativ pentru cel mai nou standard USB.


Sursa: Engadget

Citește și: