05 apr. 2011 | 21:39

Cati GB pot incapea pe un disc in 2011?

ACTUALITATE
Cati GB pot incapea pe un disc in 2011?

panasonic bdrexl040411Daca ar fi sa ne luam dupa cei de la Panasonic, raspunsul este 100GB. Primele discuri in format BD-RE XL, intitulate tehnic LM-BE100J, vor fi disponibile incepand cu 15 aprilie si vor costa aproximativ 118 dolari sau 10.000 Yeni, in functie de unde le achizitionati.

Ca tehnologie de constructie, fiecare disc va avea disponibile pentru stocare de date trei straturi, care in momentul crearii discului sunt intercalate de alte doua straturi intermediare si unul pentru protectie. Ultimul dintre cele sase straturi este transparent si are o grosime de aproximativ 0,1mm.

Chiar daca vorbim de discuri cu o capacitate de 100 GB, care pot fi rescrise de un numar foarte mare de ori in comparatie cu discurile BDXL, care pot fi scrise o singura data, discurile celor de la Panasonic vor fi compatibile cu unitatile optice de tip BDXL Writer, existente deja pe piata.  In cazul in care va intrebati, momentan doar Pioneer sau Buffalo au astfel de unitati, iar ca disponibilitate… deocamdata, respectivele dispozitive nu vor ajunge prea curand in mainile romanilor, eventual in mainile celor aflati in Japonia.