25 nov. 2011 | 15:54

Black Friday in Romania – Reduceri fara stocuri sau disponibilitate

FEATURE
Black Friday in Romania - Reduceri fara stocuri sau disponibilitate

Dupa modelul americanilor, si magazinele online din Romania s-au decis ca in prima vineri de dupa Ziua Recunostintei (sarbatorita doar la americani…) sa innebuneasca lumea cu „promotii fantastice” la o multime de produse IT si electrocasnice. Diferenta dintre ofertele magazinelor de la noi si cele practicate in strainatate este insa… mare.

Thanksgiving Day – Ziua Recunostintei este o sarbatoare anuala ce comemoreaza recolta si binecuvantarile acelui an. Ea este sarbatorita in SUA in a patra joi a lunii noiembrie, iar in Canada in cea de-a doua zi de luni din octombrie.

Black Friday – Vinerea Neagra marcheaza inceperea sezonului de cumparaturi pentru Craciun. A devenit de ceva vreme foarte cunoscuta in toata lumea, dar este tot originara din SUA. Aceasta are mai mult valente economice si reprezinta ziua in care se ofera reduceri substantiale la toate produsele sau la majoritatea acestora. Se obisnuieste, de asemenea, tot in strainatate, ca angajatul sa aiba acea zi libera pentru a putea profita de mega-reducerile oferite pana la ora inchiderii.

In Romania, ideea a fost preluata anul trecut de catre unele din magazinele online si s-au oferit reduceri la o serie de produse care oricum aveau un cost de achizitie destul de mic si intr-un numar limitat.

In acest an situatia poate fi considerata dezastruoasa! Black Friday a inceput pe unele site-uri la ora 5 dimineata, felicitari celor care au avut curajul sa se trezeasca la aceasta ora pentru a isi cumpara televizoare sau masini de spalat la jumatate de pret, pentru ca cei cu o ora de trezire mai normala (7-8-9 dimineata) nu au mai apucat aceasta sansa. Am monitorizat incepand de la 10 dimineata aceasta situatie si pot sa va spun ca am avut intentia de a achizitiona o serie de produse de IT, insa de la acea ora mai aveam de ales intre carduri MicroSD si mausuri. Situatia sta la fel si acum!

Exista doar cateva magazine care si-au aratat intentia de a participa la aceasta zi, ele sunt prezentate mai jos cu situatia intre orele 9:00 si 14:00.

Emag.ro – Probabil unul dintre putinele magazine online pe care am primit mesajul cu „servere suprasolicitate” de numai… 3 ori pe parcursul acestor ore. Ofera reduceri semnificative la o gama de aproape 100 de produse IT si Electrocasnice, precum si 50% reducere pentru cele mai vandute carti. Problema este ca, incepand cu ora 11:30-12:00 mai puteai sa mai scumperi doar carti (unele titlurile) si stick-uri USB sau carduri microSD.

Evomag.ro – Reduceri la aproximativ 50 de produse, din care la ora scrierii articolului mai erau disponibile doar 2 variante de HDD-uri externe, un videoproiector si 2 laptopuri. De asemenea, screenshot-ul luat la ora 14:00 arata indisponibilitatea site-ului.

PCGarage.ro – Am incercat sa intru de nenumarate ori, dar parca site-ul nici nu mai exista in prima parte a zilei. Curios este faptul ca forumul acestora a functionat fara probleme, probabil nu este hostat in acelasi loc cu site-ul. Oricum, reducerile sunt mai putin substantiale, 10-15% pentru o anumita gama de produse. In plus, odata accesat site-ul, trebuie sa cauti insistent pentru a afla care sunt reducerile, nu am gasit rapid un newsletter cu toate ofertele, ca la Emag sau la Evomag, pe prima pagina.

Domo.ro – Cred ca este site-ul care a mers cel mai bine dintre toate. Bineinteles, te informeaza ca poti beneficia de 15% reducere la toate produsele, steluta de rigoare precizand ca este vorba de cele care nu aveau deja reducere si in limita stocului disponibil. Dar care sunt acestea? Linia telefonica te tine in suspans, spunandu-ti ca operatorii sunt ocupati, iar mai mult de 5 minute nu am avut rabdare sa stau la telefon.

Flanco.ro – Probabil cel mai sincer dintre toate. Fiind constient de faptul ca nu are o infrastructura online bine pusa la punct, invita oamenii in magazine pentru a beneficia de reduceri si pentru a ridica si plati produsele direct acolo. Practic, vei sti la fata locului daca poti sa iti cumperi produsul dorit sau daca ai macar o varianta asemanatoare. Sincer, nu am avut curajul sa ma duc in magazine, pentru ca nu vreau sa imi imaginez ce nebunie este, avand in vedere ca spatiul dintre rafturi este destul de redus si nu imi place aglomeratia.

Avand insa in vedere indisponibilitatea online a comenzilor, chiar a site-ului, perioada de desfasurare a acestui „eveniment” este de 3 zile. Cei interesati vor putea achizitiona produse cu reducere pana duminica seara, insa… „in limita stocului disponibil”.

Koyos.ro – Azi dimineata nu mergea deloc, pe la ora 10:00 ne informa ca este sub mentenanta, probabil nu terminasera de ales produsele la reducere. Acum functioneaza, vad ca produsele beneficiaza de 5-10% „reducere”. Cele cu adevarat ieftine sunt acelea de care chiar nu ai nevoie – un server de straming multimedia audio-video fara fir (de la 1300 lei la 300 lei). Dar cablurile mele de la computer la TV de 35 de lei ce au? Ma incomodeaza chiar atat de tare incat sa trec pe wireless?…

Screenshot-urile sunt luate astazi intre 14:00 si 14:05 de la toate magazinele mentionate mai sus. Situatia dimineata era aproape la fel, cu mentiunea ca nici Emag sau Flanco nu erau accesibile.

Sa nu ma intelegeti gresit, ideea importarii Black Friday si in Romania mi se pare buna, desigur, dar… de ce nu se fac lucrurile pana la capat?

In primul rand, limita de utilizatori simultan existenti pe un site se poate ridica printr-un simplu telefon la serviciul de hosting, iar aceasta poate fi chiar si de milioane de unici online. Nu cred ca fiecare dintre aceste site-uri a avut astfel de cifre de trafic (Emag raporta la ora 13.00 cam 700.000 de vizitatori).

In al doilea rand, stocul s-a terminat extrem de repede, avand in vedere ca unele produse au preturi de la 1000 lei in sus.  Si nu imi spuneti va rog ca a fost lumea atat de pregatita de cumparaturi…

In al treilea rand, reducerile la unele magazine doar imi starnesc un zambet amar: 5-10% e o reducere nesemnificativa pentru un produs de 2000 lei. Poate ca unii se vor bucura si de aceasta, insa eu nu as putea spune ca mi-am cumparat in ziua Black Friday un televizor LCD cu 2 milioane reducere.

Sunt curios ce parere aveti de aceasta situatie si va invit sa dea un click pe linkurile magazinelor de mai sus, daca nu ati facut-o inca, si sa ne spuneti ce produse ati cumparat, daca ati reusit, dar si ce produse ati fi dorit sa achizitionati, dar nu ati gasit reduceri de preturi.