AVG Internet Security 2011: Tare ca piatra, iute ca sageata [Review]
Nu-i nimic rau in a folosi un antivirus gratuit, eu insumi fac asta de ani de zile si nu am avut nici un fel de problema. Dar spectrul amenintarilor informatice din ziua de azi este cu mult mai larg si nu doar virusii constituie o problema pentru un calculator cu acces la Internet. Un simplu program antivirus nu mai este de mult suficient pentru a naviga in siguranta pe web. Sigur, poti folosi cu mult succes un antivirus gratuit, intrucat nici unul nu face rabat in materie de capacitate de detectie, versiunile gratuite primind aceleasi actualizari ca si suitele cu plata, altfel si-ar pierde ratiunea de a exista. Dar pentru a ajunge la o securitate adecvata mai ai nevoie de un firewall activat si bine configurat (cel al Windows-ului are tot ce-i trebuie si chiar daca nu este atat de sofisticat, odata configurat cum trebuie merge perfect), macar Windows Defender activat si bunul obicei de a nu instala tot felul de prostii care iti atrag ochiul pe net. Toate astea presupun insa un anumit nivel de know-how, nu foarte inalt, dar pentru multi inaccesibil, precum si o oarecare disciplina, pentru a te asigura ca totul este updatata si setat corespunzator.
Motiv pentru care va propun sa dam o raita prin zona solutiilor complexe de securitate, care includ intr-un acelasi pachet tot ce ai putea avea nevoie in materie de protectie si securitate, fara a fi nevoit sa configurezi mare lucru, ceea ce reprezinta si marele avantaj al unei astfel de solutii. Marea problema a unei astfel de suite este ca setarile implicite, chiar daca ofera siguranta optima, pot ajunge sa incetineasca sistemul sau sa te exaspereze cu nesfarsite notificari despre cele mai marunte actiuni pe care programul le ia, sau, mai rau, se pregateste sa le ia si te intreaba pe tine daca e OK. Din fericire, cu AVG Security 2011, suita pe care am testat-o recent, nu am avut astfel de experiente neplacute si, cu exceptia unor notificari venite din partea modulului firewall, aproape ca nici nu am stiut ca lucra in fundal.
Inovatiile incluse in aceasta noua editia a AVG se fac simtite inca de la instalare, proces care a fost accelerat considerabil, iar numarul ecranelor pe care le vezi de-a lungul intregului proces a scazut la 5, de la peste 10 cate erau in versiunile anterioare. In general, toata povestea dureaza sub cinci minute, dupa care vei ajunge la interfata (pentru unii) familiara a AVG-ului, care a suferit unele mici modificari ce au sporit considerabil usurinta in utilizare.
AVG ofera un acces foarte rapid si direct catre toata modulele sale, care sunt listate intr-o fereastra Overview sub forma unor iconite, care prezinta si informatii privind statutul fiecariu modul. Cu un simplu dublu click pe oricare dintre iconite, ajungi imediat la setarile de baza (cele avansate sunt accesibile din meniul Tools), iar daca se intampla ca vreo setare sa o ia razna sau programul constata ca ceva nu este in regula, problema este listata vizibil in partea superioara a ferestrei aplicatii, unde apare si noul buton Fix, cu care poti repara totul cu un simplu click.
De mentionat este si simplitatea procesului de actualizare, pentru care exista un singur buton, spre deosebire de alte programe care au butoane separate pentru actualizarea semnaturilor de virusi si pentru programul propriu-zis.
Viteza scanarii este apreciabila in aceasta noua editie AVG Internet Security, care ofera „smart scanning”, tehnologie ce se bazeaza pe analiza comportamentala inclusa in procesul de detectie., ceea ce inseamna ca fisierele cunoscute drept sigure sunt scanate o singura data, fiind rescanate doar daca apare o modificare in ele. Asta reduce sensibil timpul de scanare, iar daca te grabesti si mai mult, poti folosi o alta inovatie: slider-ul pentru managementul resurselor, care apare in partea de jos a ferestrei de scanare si cu care poti modifica in timp real nivelul de resurse alocate scanarii.
O alta imbunatatiree semnificativa a fost adusa modulului LinkScanner, inclus in suita dar care poate fi descarcat si separat, si care este capabil acum sa scaneze si link-uri postate pe Facebook sau MySpace. Acesta adauga un semn check verde langa link-urile sigure si un X rosu langa cele nesigure, precum si o notificare ca respectivul link a fost evaluat de AVG.
Ca tot vorbim de detectie, este de remarcat si faptul ca aceleasi motoare de detectie din suita cu plata a AVG sunt disponibile si in versiunea gratuita a programului.
Dar asta nu diminueaza cu nimic valoarea ofertei de carateristici premium, inclusa in suita cu plata. AVG Internet Security 2011 include firewall, un modul pentru nprotectia identitatii, scuturi online pentru protectie impotriva descarcarii de fisiere malitioase, link scanning pentru mesaje instant, un spam blocker si actualizari prioritare la noile versiuni AVG. In plus, scanerul pentru download monitorizeaza toate porturile, nu doar portul 80, atunci cand verifica fisiere trimise prin mesagerie instant.
Pentru cei ce utilizeaza Windows Vista sau Windows 7 AVG vine si cu un gadget pentru desktop din care poti initia scanari sau actualizari dintr-un click, fara sa ai nevoie sa lansezi toata interfata, dar eu unul nu i-am prea gasit o utilitate si a zburat de pe desktop imediat dupa instalare. In schimb, utila ar putera fi optiunea PC Analyzer, nou introdusa anul acesta, care iti scaneaza sistemul pentru erori de disc sau de Registry. Include un utilitar de defragmentare si un cleaner de shortcut-uri stricate, dar pentru a efectua vreo reparatie trebuie sa descarci un instrument separat PC Analyzer, dupa ce scanarea a fost finalizata.
Varianta box AVG Internet Security 2011 (licenta pe 1 an, pentru 1 PC) este distribuita la noi prin ASBIS Romania, ajungand la end-user la un pret recomandat de 38 USD fara TVA. De notat faptul ca pretul este sensibil mai mic decat cel recomandat de AVG in listele de preturi globale.
Dintre multele suite de securitate care au trecut vremelnic prin calculatorul meu, AVG Internet Security 2011 are marele dar al discretiei. Nu m-a deranjat cu chestii inutile, este usor de accesat si setat, designul interfetei este suficient de minimalist pentru gustul meu, nivelul de protectie este perfect adecvat pentru locurile pe unde bantui eu pe web si in general nu m-am lovit de problemele cu care m-am confruntat recent la nume mai mari din zona programelor de securitate. Se pare ca trendul ar fi urmatorul: lansezi un programel excelent, care consuma putine resurse si isi face treaba brici, desigur prinde la popor, dupa care incepi si tot adaugi la el. Desigur, nu trece mult si excelentul tau program s-a transformat intr-un asa numit „bloatware”, care are nevoie de un intreg CD pentru instalare si de infinite setari pentru a-l scoate din modul default, care iti incetineste calculatorul. AVG Internet Security 2011 are cam tot ce-i trebuie, acolo unde ii trebuie si nu include nimic inutil, calitate pe care sper sa si-o pastreze si pe viitor. Pentru moment, suita sta bine-merci tot acolo unde a fost instalata de test si cred ca va mai ramane o vreme…