06 iun. 2011 | 22:27

AVer3D CaptureHD: o placa… captivanta [REVIEW]

TEHNOLOGIE
AVer3D CaptureHD: o placa… captivanta [REVIEW]

De la bun inceput tin sa precizez ca nu am mai folosit pana acum vreo placa de captura si nici nu am avut vreodata nevoie, sau cel putin asa cred, motiv pentru care AVer3D CaptureHD a fost realmente o premiera pentru mine. Ideea de a putea captura secventele video dintr-un joc sau dintr-o transmisie 3D nu este insa o idee exotica si sunt convins ca multi dintre voi ati facut asa ceva la un moment dat, pentru diverse motive, asa ca probabil veti fi interesati de o placa care suporta foarte multe dintre tehnologiile video noi.

Motive pentru a-ti dori un clip video dupa criteriile tale personale exista o multime, de la simpla postare pe YouTube a celor mai spectaculoase headshot-uri pe care le-ai reusit in ultima vreme, pana la cine stie ce nevoi de a stoca continut video transmis pe vreun canal de televiziune. AVer3D CaptureHD reprezinta instrumentul cu care poti face asta foarte usor. Este vorba, practic, de o placa PCIe, care este foarte usor de montat, cu conditia esentiala sa ai acces la slotul PCIe X1. Si spun asta intrucat placile video de generatie mai noua este posibil sa acopere slotul respectiv, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa montezi placa video pe al doilea slot PCIe X16 de pe placa de baza (daca il ai). Eu asa am patit si a fost foarte simplu de rezolvat problema. Dupa instalarea fizica urmeaza, desigur, cea a softului, care este Media Center-ul obisnuit al tuturor produselor AVerMedia, care include si capabilitati 3D.

Placa are conectorul clasic pentru antena TV, precum si doua porturi HDMI, dintre care unul este folosit de un manunchi de 10 cabluri cu conectori pentru Component, Compozit, S-Video, audio, precum si pentru receiverul telecomenzii. Daca nu ai nevoie decat de conexiunea HDMI totul este foarte simplu, altminteri va trebui sa suporti in spatele calculatorului inca un manunchi de cabluri, dar cum acesta este ascuns privirii nu ar fi o mare ploblema. Instalarea si conectarea diverselor dispozitive este, asadar, un proces relativ simplu si rapid si foarte curand vei ajunge sa faci cunostinta cu functiile software de care este capabil AVer3D CaptureHD.

Una dintre cele mai importante capabilitati ale acestei placi de captura este posibilitatea de a reda si captura video HD 1080i prin intermediul conexiunii HDMI sau prin cea Component, cu o singura exceptie, si anume captura HDCP (High-Bandwidth Digital Content Protection). Cu ajutorul aplicatiei AVerMedia MediaCenter 3D se poate reda si inregistra continut 3D live (ma rog, cand va fi disponibil pe la noi) sau poti apela la transformarea programelor 2D prin intermediul tehnologiei exclusive see3D. Cel mai bine este sa incerci asta folosind un kit NVIDIA 3D Vision si desigur o placa video capabila de 3D (cele mai recente sunt) si un monitor 3D. Daca incerci cu semnal analogic sau chiar si digital de la operatorul de cablu pe un monitor obisnuit si cu ochelari anaglifici (cei cu rosu si albastru) s-ar putea sa nu fii prea impresionat de calitatea obtinuta. Eu unul nu am fost, pentru ca din pacate nu am avut la indemana un 3D Vision, asa ca nu pot decat sa ii cred pe cuvant pe producatori.

Oricum, daca ai un kit 3D Vision in sistem vizionarea in 3D nu mai este o problema, insa ceea ce aduce in plus placa de la AVerMedia este posibilitatea de inregistrare a continutului 3D. Astfel, poti posta un clip in 3D, spre exemplu un fragment dintr-un shooter, direct in format 3D si oricine poate vedea faptele tale de arme pe internet cu ajutorul unor simpli ochelari 3D anaglifici. Placa inregistreaza la calitatea semnalului disponibil si chiar daca nu am avut un sistem 3D superior, cele cateva clipuri pe care le-am incercat s-au inregistrat OK. Ma rog, la calitatea semnalului analogic venit pe cablul TV. In jocuri semnalul a fost mult mai bun si asta s-a reflectat imediat si in inregistrare. Placa poate captura video direct in format H.264, pana la o rezolutie de 1080i.

Dar ceea ce m-a dezamagit, insa, a fost calitatea conversiei 2D la 3D pentru semnalul analogic de pe cablul TV. Din pacate, efectul 3D a fost aproape insesizabil, dar este drept ca nici semnalul analogic nu are o calitate prea buna. Ceva mai OK s-a vazut transmisia digitala, insa nici aceea nu a fost prea grozava, desigur in 3D, ca altfel avem de-a face cu un tuner TV foarte bun. Asta ar fi singura mea dezamagire legata de aceasta placa, mai ales ca aceasta conversie a fost elementul care m-a atras de la bun inceput la acest produs. Poate o fi de vina furnizorul meu de cablu, dar nu am obtinut ce ma asteptam si trebuie luat in calcul si faptul ca am vazut totul prin ochelarii anaglifici care vin la pachet cu placa.

In rest, toate celelalte functionalitati hardware si software s-au ridicat fara probleme la nivelul asteptarilor. Softul MediaCenter, pe care l-am mai intalnit si la alte produse AVerMedia, este cat se poate de intuitiv si usor de folosit, cu comenzi simple si setari usor de inteles. Daca nu te deranjeaza manunchiul de cabluri de care vorbeam mai devreme, poti folosi si telecomanda, care este aerisita si ergonomica, desi tot setarea cu mouse-ul din interfata mi s-a parut mai comoda.

Una peste alta, AVer3D CaptureHD s-a dovedit un produs robust, care face bine tot ceea ce pretinde, insa pentru calitate maxima in 3D ai nevoie de o placa video cat mai performanta sau de o transmisie 3DTV de calitate, ceea ce inca nu se gaseste pe la noi. Daca doreai sa rezolvi problema capturii video, cu aceasta placa ai putea foarte usor. Totusi, nu trebuie sa uiti ca vorbim totusi de un produs consumer, asa ca nu te astepta sa obtii video la calitatea profesionala cu care se lucreaza intr-o televiziune, spre exemplu. Pentru postarea pe Internet a unor clipuri HD sau 3D, aceasta placa este excelenta. Daca insa vrei sa participi la viitoare festivaluri de film, s-ar putea sa ai nevoie de un echipament video ceva mai puternic.