17 nov. 2011 | 15:19

ASUS XONAR U3 – Controlezi puterea sunetului? [REVIEW]

TEHNOLOGIE
ASUS XONAR U3 - Controlezi puterea sunetului? [REVIEW]

Tehnologia impinge limitele producatorilor si ii forteaza sa implementeze cele mai noi aparitii in produsele lor. Odata cu aparitia standardului HDMI si a formatelor High-Definition pentru fisierele video, cresterea in calitate a afectat si sunetul, care acum trebuie sa fie capabil sa redea pana la 6 sau 8 canale diferite. La fel s-a intamplat si cu gaming-ul, majoritatea jocurilor actuale fiind capabile de sunet 5.1, iar experienta semnificativ mai placuta in acest caz.

Ce te faci insa daca esti amator de sisteme portabile, care in mare parte dispun doar de o placa de sunet stereo? Chiar si unele variante de laptopuri concepute special pentru gaming au omis acest aspect destul de important, de altfel: sunetul.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus-xonar-u3-board/]

Gata cu chipset-ul AC’97, cel cu care ne-am obisnuit atat de mult cu toate problemele de compatibilitate sau de drivere pe care le aducea cu sine folosirea acestuia. A venit vremea cipurilor integrate High Definition Surround, cipuri integrate chiar si pe multe dintre netbook-urile de generatie noua. Deosebirea insa este ca majoritatea portabilelor ofera un sunet virtual de tip surround.

Unul dintre producatorii care insista pe un sunet mai curat si mai puternic pentru portabile este ASUS. Aceasta idee se aplica deocamdata la partea de redare a sunetului mai exact la boxe, acestia facand un parteneriat cu Harman Kardon si dezvoltand o serie proprie denumita Sonic Master. Mai ramane de descoperit segmentul de procesare al sunetului, unde cei de la ASUS vin cu o solutie externa pe USB, Xonar U3. Aceasta vizeaza in primul rand gamerii si entuziastii audio.

Cutia pare foarte interesanta, suficient de mica pentru a fi usor transportata, dar destul de mare pentru produsul in sine. Exceleaza insa prin design, reusind sa atraga atentia de pe raftul magazinului sau din imaginile de pe un retailer online. Pe laterala cutiei sunt notate in nu mai putin de 15 limbi, caracteristicile principale ale acesteia.

ASUS XONAR U3 – Tehnologii

Headphone amplifier – Xonar U3 nu este doar o placa de sunet, ci si un amplificator de sunet pentru casti. Acest lucru inseamna un calitate si o dinamica mai buna a castilor, care nu este insa oferita de o placa de sunet integrata.

GX 2.5 – GX Audio Engine este tot o inventie marca ASUS, una cu care nu sunt extrem de familiar. Stiu doar ca varianta 2.5 este capabila sa ruleze 128 efecte simultan, un deliciu pentru gamerii inraiti.

Dolby Home Theatre – Xonar U3 foloseste cateva tehnologii de tip Dolby pentru a modifica sau spori sunetul redat. Dolby Headphone, Dolby Digital Live, Dolby Pro Logic IIx, si Dolby Virtual Speaker sunt toate destinate sa transforme un set banal de casti intr-un sistem de sunet surround virtual.

Hi-Fi Class Audio – ASUS promoveaza destul de intens in aceste tipuri de produse o tehnologie denumita Hyper Grounding, care se presupune ca functioneaza ca un neutralizator pentru interferentele externe care afecteaza partea de sunet, mai ales cand aceasta este conectata pe portul USB. Posibil sa fie ajutata de un ecranaj (cel mai probabil din aluminiu avand in vedere greutatea redusa a modulului USB).

ASUS XONAR U3 – Continut Pachet

Pachetul este destul de complet. Interiorul cutiei contine manualul de utilizare, CD-ul de instalare al placii, un prelungitor USB ridicol de scurt insa din contra foarte util, am fost nevoit sa il folosesc din prima avand in vedere ca laptopul pe care s-a facut testarea Lenovo T61 detine porturile USB dispuse pe verticala, si ca un ultim accesoriu util, un adaptor SPDIF pentru iesire de sunet optica. Practic, este o bucata de plastic ce se introduce in mufa normala jack si face adaptarea la cablul optic.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus-xonar-u3-pachet/]

Pentru cei curiosi, puteti incerca sa priviti in conectorul de audio de la laptopul vostru, preferabil pe intuneric, iar daca observati o lumina rosie iesind din acesta inseamna ca dispuneti de un conector digital optic pentru sunet si, probabil, de o placa de sunet destul de inteligenta. Atentie, este posibil ca functia SPDIF sa fie dezactivata din drivere sau din setarile programului de sunet de pe laptopul dvs.

Singura remarca pe care nu ma pot abtine sa o fac este legata de suprafata glossy a placii de sunet. Aici sunt de vina japonezii sau taiwanezii, cu ale lor preferinte mai putin europene.

De asemenea, cele doua „difuzoare” de pe suprafata acesteia sunt doar de forma, mai precis de design, avand in vedere ca exista cate un LED de culoare albastra in fiecare din acestea. Si aceste LED-uri au totusi o functie, aceea de a anunta/irita utilizatorul ca placa de sunet este pornita, singurul moment cand sunt stinse fiind acela cand trecem sunetul pe MUTE. As fi preferat efectul LED-urilor sa fie exact invers, active doar cand este pe MUTE.

ASUS XONAR U3 – Specificatii

[table id=97 /]

Tehnologii folosite

  • Dolby Technologies: Dolby Digital Live/Dolby Headphone/Dolby Virtual Speaker/Dolby Pro-Logic II
  • GX2.5 Gaming Audio Engine
  • Smart Volume Normalizer
  • Xear 3D Virtual Speaker Shifter
  • Magic Voice
  • Karaoke Functions
  • 10-band Equalizer
  • 27 Environment Effects
  • VocalFX
    Adevarul este ca nu am mai auzit de multa vreme de Xear 3D, stiu ca vina mi se asuma direct mie, insa nu prea am mai avut de-a face cu produse de acest gen de mult timp. De asemenea, tehnologiile Dolby deveneau din ce in ce mai putin cunoscute pentru urechile mele obisnuite doar cu sunetul de proasta calitate ale unui laptop cica „de business”.

    La Smart IT orice platforma de dezvoltare este acceptata.

    – CEA MAI AMPLA COMPETITIE DE WEB & MOBILE DIN ROMANIA –

    Inscrie-ti aplicatia!

     

ASUS XONAR U3 -Instalare si Impresii

Procesul de instalare este pe cat se poate de simplu: se introduce placa de sunet in USB-ul laptop-ului, CD-ul cu drivere in unitatea optica, Run, Install, Finish, si eventual restart, in functie de ce sistem de operare detineti. Aviz pentru utilizatorii de Windows Xp, ar fi cazul un upgrade pentru a putea beneficia de toate tehnologiile enumerate mai devreme.

Meniul este destul de complex, detine o multime de setari si poate fi comparat cu cel al unui set de casti mai putin cunoscute la noi in romania de la Corsair, comparat mai ales prin asemanari. Avem optiuni cam pentru toate setarile necesare, probabil si pentru cele ce nu stim ce inseamna si e nevoie de putina rabdare si un Google prietenos cu limbajul tehnic.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/asus-xonar-u3-meniu/]

Testarea propriu-zisa s-a facut pe o pereche de casti ceva mai bune, cele mai bune pe care le aveam la momentul respectiv, ASUS VULCAN ANC (Active Noise Cancelling), casti ce vor primi si ele un review in foarte scurt timp. Din punct de vedere al calitatii audio, nu am un terment exact de comparatie, de asemenea o comparatie pur obiectiva este aproape imposibil de realizat avand in vedere necesitatea unor echipamente extrem de scumpe si a unei urechi muzicale exceptionale.

Riscand a fi subiectiv, tinand cont de exeperienta mea putin limitata, m-am gandit sa cer o opinie putin mai avizata, cel putin pe segmentul de gaming unui profesionist in domeniu – pe cea a unui gamer dedicat.

Acesta a rulat o serie de jocuri folosind castile mentionate mai devreme si placa de sunet al carui obiect este prezentul review si mi le-a pus apoi in brate intrebandu-ma de unde isi poate achizitiona placa. Rezultatul este destul de clar, a fost mai mult decat entuziasmat de calitatea sunetului oferit de Xonar U3. A precizat ca spatialitatea este extrem de fidel redata la fel si zona in care se produce sunetul repsectiv este destul de precisa oferind o imagine de ansamblu unui jucator de shootere.

Pe partea de acustica si redare muzicala, am preferat sa ma joc eu cu placa de sunet cam o saptamana, timp in care am inceput sa indragesc din ce in ce mai mult muzica clasica si acordurile de pian. Trebuie sa recunosc ca ori folosesti o pereche de casti si o placa de sunet foarte buna sau o statie + boxe stereo de calitate pentru a asculta muzica, ori mai bine te lasi de sportul asta.

Placa de unset prezenta pe actualul meu laptop este de 100 de ori mai slaba ca acest Xonar U3 diferenta fiind destul de ridicata chiar si la conectarea statiei si a boxelor de camera. Dinamica este cu mult mai buna, frecventele sunt mult mai clar definite si redate, atat spectrul de joase, medii cat si cel de inalte. Chiar nu credeam ca boxele ieftine pe care le aveam se pot auzi atat de bine.

Pretul acestei jucarii este de aproximativ 170 lei, pe aproape toate magazinele online, si este o adevarata gura de aer proaspat pentru utilizatorii care doresc un sunet de calitate.