ASUS O!Play Mini: mic la stat, mare la redat [Review]
O parte considerabila din continutul multimedia pe care il consumam zilnic fiecare dintre noi se prezinta sub forma unor fisiere, de diverse formate si dimensiuni. Cel mai simplu e sa rulezi aceste fisiere pe un calculator, fie el desktop sau laptop, dar cu siguranta unele dintre ele, in special daca e vorba de formate HD, ar merita sa fie redate pe televizorul mare din sufragerie. Dar sa te chinui sa conectezi desktopul (care, eventual, nici nu salasluieste in mod normal in sufragerie) sau chiar si laptopul la sistemul de divertisment din sufragerie poate fi complicat, inestetic, enervant de repetitiv si de multe ori pur si simplu prea mult pentru nevoile de procesare ale unor formate de fisiere. Cel mai simplu e sa ai in permanenta un player multimedia capabil conectat la televizor, iar continutul poate ajunge pe diverse cai, mai operative si mai comode, cum sunt stick-urile USB sau hard disk-uri externe, mai ales la capacitatile de stocare disponibile in prezent.
Asa ca un player multimedia simplu si usor de conectat si folosit face mai mult sens decat o intreaga uzina multimedia cum este un desktop sau laptop. Asta, desigur, daca nu cumva ti-ai cablat deja toata casa si ai acces facil la retea undeva in zona televizorului sau folosesti o solutie wireless cu aceleasi efecte. In acest caz esti acoperit deja si nu ai asa de mare nevoie de un player multimedia dedicat, intrucat poti folosi facilitatile media extinse ale calculatorului. Dar cum nu cred ca prea multa lume si-a instalat o retea fizica cu ocazia ultimei zugraveli, solutia unui player este cea mai la indemana si lipsita de batai de cap.
Deci O!Play, ca la asta voiam sa ajung, si cred ca multi dintre voi sunteti deja familiarizati cu modelele precedente, numai ca, de data aceasta, ASUS propune un player Mini din gama O!Play, care pastreaza toate caracteristicile de performanta ale fratilor sai mai mari, dar la un pret mult mai accesibil decat al acestora. Cu unele compromisuri, desigur, dar banuiesc acceptabile pentru foarte multi dintre voi.
Unul dintre compromisurile pe care ASUS NU le face este cel cu calitatea HD, O!Play Mini oferind si pe partea audio si pe cea video o solutie de redare performanta, cu sunet Dolby TrueHD 7.1-canale surround si imagini Full HD 1080p. Insa surpriza cea mai placuta este includerea in pachet a unui cablu HDMI, cu care poti transporta catre televizor si imaginea, dar si sunetul, in cele mai bune conditii, ceea ce te scuteste de un drum la magazin. Sigur, pentru televizoare mai vechi, care nu au o intrare HDMI, se poate folosi si o conexiune analogica, cu cabluri RCA. Exista si un conector S/PDIF, daca ai nevoie, si cam la asta se reduc toti conectorii disponibili in partea din spate a aparatului. Panoul frontal al aparatului ofera un port USB si cititorul de carduri 4-in-1, care suporta formatele SD/MMC/MS/xD. Cam asta este toata conectica lui Mini, de un minim necesar, dar care mi se pare suficient pentru principalele moduri de utilizare ale acestui player.
De fapt, O!Play Mini este o versiune mult simplificata a lui HD2, care ofera in plus o conexiune USB 3.0, un port de retea, unul eSATA, precum si conectori pentru Componente si un receptor wireless. Desigur, HD2 a fost gandit sa acopere orice posibil scenariu de conectare, in vreme ce Mini acopera cele mai comune modalitati de conectare si transfer al continutului digital, pe care, daca stam sa ne gandim, le folosim majoritatea dintre noi.
Chiar daca la capitolul conectica Mini ofera doar strictul necesar, la capitolul formate suportate chiar nu face nici un compromis:
Formate video: MPEG1, MPEG2, MPEG4, RM, RMVB, VC-1, H.264
Extensii pentru fisiere video: TRP, MP4, MOV, Xvid, AVI, ASF, WMV, MKV, RMVB 720p, RMVB 1080p, FLV, TS, MTS, M2TS, DAT, MPG, VOB, ISO, IFO, M1V, M2V, M4V
Formate audio: MP3, WAV, AAC, OGG, FLAC, AIFF, Dolby Digital AC3, Dolby Digital Plus, DTS 2.0 +Digital out, Tag ID3
Formate imagini: JPEG, BMP, PNG, GIF
Formate subtitrari: SRT, SUB, SMI, SSA, ASS, IDX, TXT
Deja ar cam fi timpul sa aducem in discutie interfata grafica a acestui player, care este foarte bine realizata. Sistemul de meniuri este simplu si intuitiv si nu arata rau deloc. In plus, daca vrei, poti seta ca meniurile sa fie in limba romana. In setarile avansate ai o multime de setari pentru imagine, cum ar fi aspectul, rezolutia, reducerea zgomotului de imagine (atentie cum setezi asta, sa nu pierzi detalii, daca semnalul este de buna calitate) si multe altele. Cel mai util dintre meniuri va fi insa cel rapid, pe care il poti accesa daca apesi Option pe telecomanda. Vei putea regla foarte repede caracteristicile de baza ale imaginii (contrast, luminozitate, culori), sunetului si subtitrarilor. Ce este remarcabil la subtitrari este faptul ca poti seta dimensiunile si pozitiile literelor, fontul folosit si culoarea acestuia (galbenul e foarte vizibil si contrasteaza bine cu multe imagini). Sistemul de subtitrari al lui Mini mi s-a parut excelent si am apreciat in special posibilitatea pozitionarii textului exact acolo unde vrei. Una peste alta, la capitolul meniuri playerul sta excelent, mult mai bine decat m-as fi asteptat de la produsul Mini din gama.
Telecomanda lui O!Play Mini este foarte aerisita si are exact butoanele de care ai nevoie, fara comenzi inutile, la care oricum poti ajunge usor din sistemul de meniuri. Interesant este butonul care iti permite sa faci zoom in imagine. In rest, tastele sunt suficient de spatiate si dimensiunile generale ale telecomenzii sunt foarte OK.
Dar m-am luat cu vorbele tehnice si nu am mentionat un element esential, care confera o atractivitate deosebita acestui player miniatural: designul, despre care chiar daca vobim abia acum nu inseamna ca ar avea vreo hiba. Asus O!Play Mini arata foarte bine iar formatul compact al carcasei precum si modelul de pe capac contribuie la atractivitatea produsului, pe de-o parte, si la integrarea sa foarte usoara intr-un ambient modern. Memory stick-ul conectat la portul USB frontal se va vedea, desigur, la fel si cablul hardisk-ului extern, dar, per ansamblu, asta nu va afecta prea mult aspectul general al playerului si multi utilizatori probabil vor aprecia mai degraba accesul cat se poate de facil la portul USB.
Din punctul de vedere al performantelor, O!Play Mini sta iarasi la fel de bine ca fratii sai mai mari. Capabil sa redea Full HD 1080p fara probleme, playerul se descurca cu atat mai bine cu formate mai putin solicitante. Cu exceptia Blu-ray ISO, pe care nu l-am avut la indemana, toate celelalte formate au rulat foarte bine cu acest player si chiar nu am ce sa-i reprosez din punctul asta de vedere. Cum spuneam, e bine sa nu uiti de optiunea cu reducerea zgomotului de imagine, pentru ca la filme Hi-Def risti sa pierzi degeaba detalii si nu e vina playerului.
In final, as mai mentiona ca Asus O!Play Mini se prezinta foarte bine si din punct de vedere al pretului, 299 de RON fiind cam la jumatate fata de O!Play HD2, cu care insa seamana foarte bine din multe puncte de vedere. Eu unul vi-l recomand fara ezitare, mai ales la banii astia, daca nu aveti deja cablurile intinse prin casa sau cine stie ce alte solutii mai costisitoare. Si chiar si daca aveti toate astea, este asa de simplu sa transferi un fisier pe un stick sau pe un hard extern si la cat e de mic playerul poti partaja multimedia cu familia ori prietenii fara sa mai umbli cu laptopul dupa tine, asa ca isi va gasi cu siguranta utilitatea.