Apple lanseaza un nou Macbook Air, un nou Mini si Mac OS X Lion

Apple lanseaza un nou Macbook Air, un nou Mini si Mac OS X Lion

MissionControl_MacBookAir_13inch_PF_PRINT

Dupa ce ieri Apple a impresionat pe toti analisti economici cu anuntarea profitului pe al treilea trimestru, astazi o face din nou cu actualizarea liniilor Macbook Air si Mac Mini, ca sa nu mai amintim ca de azi noul Mac OS X Lion e oficial in AppStore, si pe toate noile sisteme Mac achizitionate.

90mm, f22

Noul MacBook Air este cea mai capabila iteratie a popularului sistem compact si nu doar datorita procesoarelor Core i5 (Standard) sau Core i7 (la comanda). La capitolul design noul Air nu este diferit fata de cel lansat in urma cu mai putin de un an de zile, indiferent daca vorbim de varianta cu ecran de 11 inci sau cea de 13 inci. Exista insa si schimbari, majore. Tastatura este iluminata, iar noul Air vine cu senzor de lumina ambientala atat pentru a ajusta nivelul de lumina impinsa prin ecran cat si de lumina impinsa pe langa taste. Pe langa faptul ca vine cu Lion preinstalatat, la interior, sunt integrate noile procesoare Sandy Bridge Intel Core i5, iar daca bugetul va permite, in cazul configuratiei de 13 inci puteti sari pana la Core i7 la 1,8 GHz cu 4 MB L3 cache. Trecand peste optiunile de configurare cea mai importanta este configuratia de baza a celui mai ieftin Air, cel de 999$ in SUA.

MacBookAir_Hero_1_PRINT

Pe langa un ecran de 11 inci, aceasta suma se reflecta intr-un procesor Dual Core Intel Core i5 la 1,6 GHz cu 3 MB L3 Cache, 2GB DDR3 1333 integrati onboard, o cip grafic Intel HD Graphics 3000 cu 256MB sau 384MB DDR3 din cei 2GB ai sistemului. Un alt motiv de mandrie pentru cei de la Apple este includerea unui port Thunderbolt in MacBook Air, care se poate transforma oricand intr-un HDMI daca aveti nevoie, sau multe alte porturi prin adaptoare. Pe langa mufa de casti si microfonul integrat in carcasa, 2 porturi USB 2.0 au toate sansele sa fie suficiente in majoritatea cazurilor. Deja clasicul Wireless N este acompaniat in noul Air vine cu Bluetooth 4.0 – o alta inovatie in acest domeniu al sistemelor de tip notebook. Daca aveti casti cu microfon pe fir, precum cele de la iPhone, merita sa retineti ca le puteti folosi fara probleme si in combinatie cu orice Air. Autonomia era un punct forte la Air, iar aceste noi modele nu neglijeaza aceasta particularitate, 5 ore pentru varianta de 11 inci si 7 ore pentru varianta de 13 inci ramanand standard.

MacMini_34LF_PRINT

Daca traiti in SUA, cu 599$ (pretul unui iPad 2 WiFi cu 32GB), puteti face trecerea la Mac prin intermediul Mac Mini. Chiar acest sistem a fost neglijat de Apple in ultima vreme, acum se pare ca este din nou in lumina reflectoarelor. Cu o intaltime de doar  aproximativ 3,8 centimetri, acest sistem extrem de capabil poate inlocui fara probleme desktopul de acasa, mai ales daca sistemul pe care il aveti acum are ca scop principal indeplinirea sarcinii de HTPC (Home Theather PC). Creat dintr-o singura bucata de aluminiu, asemeni MacBook-urilor Unibody, noul Mini vine si el cu procesoare Sandy Bridge, Core i5 fiind implicit iar Core i7 fiind disponibil ca optiune de upgrade. Chiar daca cea mai ieftina configuratie vine cu un cip grafic Intel HD Graphics 3000, daca optati pentru configuratia mai performanta, cu 200$ in plus puteti opta pentru un Radedon HD 6630M cu 256MB GDDR5. Hard disk-ul este 500GB, configuratia de baza fiind echipata cu 2GB DDR3 si procesor Intel Core i5 dual core la 2,3 GHz cu 3MB L3 Cache. Pentru iesirea video puteti folosi portul HDMI, perfect pentru a fi combinat cu un LCD de mari dimensiuni, iar pentru o a doua iesire video poate fi folosit noul Thunderbolt cu functionalitate de mini DisplayPort. In configuratia standard s-a renuntat la unitatea optica, in schimb la conectica  pe langa Thunderbolt exista acum 4 porturi USB 2.0, FireWire si  canale de intrare si o iesire audio (digital/analogic). Daca nu aveti pretentii prea mari pe partea de sunet, in cutiuta intitulata Mac Mini este prezent si un difuzor pentru un pic de atmosfera. Daca generatia trecuta de Mini venea cu un cititor pentru SDHC-uri, acum s-a facut trecerea la carduri SDXC. Chiar daca la exterior aveti si un port ethernet pentru integrarea sistemului in reteaua locala puteti fara probleme sa folositi si conexiunea Wireless N sau Bluetooth 4.0 daca va incanta conexiunile fara fir. Pentru cei care prefera elemente clasice de conectica in pachet se gaseste si un adaptor HDMI to DVI, pentru conectarea la un monitor obisnuit.

MacMini_PBOH_PRINT

In primul rand sunt curios cand o sa ajunga la noi, probabil in 2-3 saptamani, dar mai important decat atat, sunt curios la ce preturi vom vedea aceste noi jucarii marca Apple.