10 mart. 2011 | 19:29

AMD Radeon HD 6990 – Cea mai puternica placa grafica a momentului! [REVIEW] [PARTEA 2]

REVIEW
AMD Radeon HD 6990 - Cea mai puternica placa grafica a momentului! [REVIEW] [PARTEA 2]

Am revenit deci cu restul informatiilor vitale, dupa partea I a review-ului AMD Radeon HD 6990. Pot sa va spun foarte incantat ca in mare parte sursa PC-ului si-a facut treaba intr-un mod foarte impresionant. Astfel se pare ca a supravietuit „vechiul” Radeon HD 6990, tot asa o sa ii spun chiar daca mi-a dat si sunt sigur ca imi va da batai de cap si de acum incolo insa memoriilor le-am facut un mausoleu pe cinste si le-am ingropat cu toate cele cuvenite dupa traditia crestina.

Sa revenim la ale noastre, mentionam de sistemul de test, ei bine acesta si-a modificat putin configuratia in mai bine desigur si vi-l prezint in randurile urmatoare.

[table id=23 /]

Sistemul si-a schimbat configuratia avand in vedere ultimele intamplari. Fata de vechile memorii la 2000 MHz am fost nevoi sa folosesc un kit de 4 GB cu frecvente de 1600 MHz overclockate la 1833 MHz. Rezultatele sunt astfel comparabile doar de acum incolo.

Sursa folosita de asemenea necesita un upgrade pentru a putea rezista varfurilor de tensiune ale unui Radeon HD 6990 si anume maximul de 450W TDP pentru BIOS-ul de overcloking. Noua componenta este modelul de varf de la Antec si anume High Current Pro (HCP 1200W) o sursa care poate sustine fara nici un fel de probleme cel putin 2 astfel de placi grafice. Va voi prezenta un review detaliat al acestui model foarte curand pentru a vedea de ce este cu adevarat capabila. Ce pot sa va spun deocamdata este ca fata de varianta de gaming, High Current Gaming aceasta poate sustine cei 1200W in mod constant si nu doar varfurile de curent egale cu aceasta.

Driver-ul pentru testarea celor doua placi grafice AMD Radeon HD 6990 si ATI radeon HD 5970, precum si pentru crossfire-ul creat din cele doua AMD Radeon HD 6970 a fost Catalyst 11.4, in varianta preview, driver care acum s-a lansat odata cu placa grafica a carui review il facem. Da, am facut o mica comparatie si cu una din placile Nvidia, mai exact GTX 580-ul tot in varianta standard pentru a vedea si diferenta de performanta cu una din placile concurente. Driverul pentru GTX 580 este Forceware 266.58 WHQL (adica certificat de catre Microsoft sa functioneze optim cu sistemul de operare Windows). Comparatia cu lui HD 6990 cu GTX580 este pe jumatate corecta pentru ca cea din urma placa mentionata dispune doar de un singur GPU. Pe de alta parta este intr-adevar cea mai performanta si cea mai scumpa placa a competitorului si pana la aparitia unei variante dual-GPU pe care cred ca Nvidia o are totusi in calcul pentru lansare situatia ramane asa. Mai jos aveti o galerie cu toate cele 3 tipuri de placi cu care am comparat monstrul grafic cu 2 nuclee.

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/comparison cards for 6990/|width=480]

Probabil aveti ceva nelamuriri de ce am testat cu procesorul overclockat? Ei bine nivelul de performanta cerut de catre HD 6990 este si la acest capitol foarte mare drept urmare era necesara cresterea frecventei procesorului. Rezolutia maxima la care am testat a fost doar de 1920×1080 din cauza limitelor monitorului. Avand in vedere ca nu am avut posibilitatea testarii la rezolutii de 2560×1600 sau 2560×1440, cel putin nu inca, iar utilizatorul care isi va achizitiona o astfel de placa nu pre va tine cont de setarile de calitate si le va urca cat mai sus posibil am folosit Anti-Aliasing la 4xsi. Sunt unele jocuri al caror engine nu permite o setare mai sus de 4x si, unde este cazul am mers pe setarea maxima pentru toate rezolutiile.

Dupa cum am mentionat in prima parte HD 6990 dispune de 2 BIOS-uri din fabrica, unul cu frecvente standard si unul cu frecvente ridicate pentru entuziasti. Pentru testare am folosit ambele versiuni cu mentiunea ca totusi peste valorile de 880 MHz la procesorul grafic se mai poate trece cu ceva atentie si un voltaj mai ridicat, lucru de care vom discuta probabil intr-un alt articol dedicat acestui subiect.

Am sa fac o mica paranteza aici pentru a mentiona alte cateva aspecte destul de importante. Achizitionarea unei astfel de placi grafice presupune ca o veti si folosi la capacitati maxime. Dupa cum veti pute observa din rezultatele urmatoare un monitor cu o rezolutie de minim 1920×1080 este necesar pentru a incarca o astfel de placa grafica si de asemenea un procesor de ultima generatie ar fi recomandat. In cazul unui monitor cu o rezolutie mai mica, de exemplu 1680×1050, este suficienta un GTX580 sau char si un Radeon HD 6970 cu un singur nucleu grafic. De asemenea avand in vedere consumul de energie sursa este un element foarte important intr-o astfel de configuratie si mai ales in cazul unor setari de overclocking. Testele efectuate au fost selectate sa nu favorizeze foarte mult vre-unul dintre producatori si de asemenea setarea de CUDA si PhysX au fost dezactivate pentru a nu obtine rezultate mai mici decat trebuie cu GTX 580.

Primele teste au fost realizate cu ajutorul lui 3D Mark 11, ultima versiune a celebrului soft de testare a placilor grafice. Ultima varianta vine cu niste asi in maneca si reuseste sa ingroape in poligoane si cele mai puternice procesoare grafice. Compatibile cu DirectX 11 toate placile au obtinut punctaje impresionante in acest benchmark.

[table id=63 /]

Se poate observa din tabelul de mai sus ca HD6990 se situeaza chiar foarte aproape de cele doua HD 6970 in CrossfireX, diferenta de curent consumat si zgomotul creat de cele doua placi, unde mai punem si nivelul de uzura al celor doua care vor sta aproape lipite una de alta este nejustificativ. Nu mai mentionam pretul lui HD 6990 fata de cel platit pentru doua placi HD 6970, intelegeti unde vreau sa ajung nu?

Ce este deasupra acestei valori nu poate decat sa fie de un real ajutor in accentuarea acestei experiente. Nefind vorba de un benchmark tehnic cum este 3D Mark-ul jocurile folosesc uneori tehnologia proprie de procesare a unuia dintre producatori. De aici pot aparea acele diferente de performanta intre doua placi care sunt la un nivel diferit de pret si sa intampla ca placa cea mai slaba sa dea rezultate mai bune decat cea mai performanta. Cazurile sunt insa putine si daca tinem cont de setari precum PhysX si CUDA de la Nvidia, si le dezactivam in momentul testului atunci nu riscam sa scoatem untul din placile producatorului mentionat mai sus. Mai jos aveti rezultatele din benchmark-urile de jocuri rulate.

[table id=64 /]

Concluziile clare ce se pot trage in urma testului sunt ca in momentul acesta Radeon HD 6990 este lider de piata. Avand in vedere ca este un dual-gpu este mult mai rentabil sa iti cumperi o astfel de placa decat 2 HD 6970. In alta ordine de idei chiar daca consumul de curent este mai agresiv la GTX 580, precum si la Radeon HD 5970 unde performantele sunt inca putin peste valorile lui GTX 580. Alte chestii interesate sunt comutatorul intre BIOS-urile standard si cel de Enthusiast. Conectica de altfel permite conectarea a numai putin de 5 monitoare cu o rezolutie fiecare de 2560×1600. Noul sistem de afisare Eyefinity, gandit de AMD include 5 monitoare in mod portret asezate unul langa altul pentru o experienta cat mai placuta.

In concluzie HD 6990 primeste coroana pentru cea mai puternica placa grafica a momentului. Probabil ca observati ca am insistat  pe cuvantul „momentului” pentru ca stiu ca Nvidia lucreaza intens la varianta dual-GPU pe care o vom prezenta de asemenea in detaliu la momentul lansarii.