04 mart. 2011 | 11:53

AirLive N.MINI: wireless pentru consola ta

REVIEW
AirLive N.MINI: wireless pentru consola ta

internet, router, retele, retelistica, AirLive, AirLive N.MINI, wireless, securitate, review

Sunt convins ca foarte multi dintre voi aveti deja setata reteaua de acasa. Cei mai meticulosi poate si-au cablat deja toata casa, cu ocazia ultimei mari zugraveli (eu n-am facut-o si regret si acum), dar solutiile wireless, chiar daca uneori nu ating viteze de transfer similare cu cele pe cablu, sunt suficient de rapide pentru majoritatea dispozitivelor pe care le includ, cel mai probabil un laptop si un telefon mobil fiind configuratia cea mai populara.

OK, dar ce te faci daca nu ai chef sa umbli tot timpul la configuratia routerului tau securizat si optimizat de acel prieten priceput la calculatoare pe care il avem cu totii? Cum rezolvi, spre exemplu, o situatie in care primesti vizita unui bun prieten care iti cere sa se conecteze si el temporar la reteaua ta wirelesss si nu ai chef sa-i dezvalui parola sau, intr-o configuratie si mai securizata, sa-i adaugi si adresa MAC a laptopului sau la cele autorizate in reteaua ta wireless?

Daca e un prieten bun, care te viziteaza des, poate merita efortul de a-i include laptopul printre dispozitivele autorizate in reteaua ta, dar exista o solutie si mai simpla si mai comoda, care nu are de ce sa-ti afecteze cu ceva securitatea retelei wireless de acasa: mini router-ul AirLive N.MINI.

internet, router, retele, retelistica, AirLive, AirLive N.MINI, wireless, securitate, review

Este vorba despre cea mai recenta inovatie AirLive in domeniul retelelor wireless. Routerul miniatural are dimensiunea unei palme si aceeasi raza de acoperire ca a unui router obisnuit si ofera o viteza de 300 Mbps. In plus ofera si avantajul unui consum energetic cu pana la 80% mai mic fata de cel al unui router obisnuit, ceea ce-l tranforma automat intr-un dispozitiv ”verde”. Semnalul emis are puterea de 1 W, fata de cei aproximativ 5 W emisi de routerele obisnuite, dar asta nu impiedica stabilirea unei conexiuni rapide. Routerul functioneaza in trei moduri distincte: ca router propriu-zis, ca Access Point si ca simplu client, in functie de cum il setezi dintr-un mic comutator aflat pe partea dorsala. Pentru acasa, dispozitivul poate fi utilizat ca router wireless, iar de catre cei care calatoresc frecvent poate fi folosit pentru crearea unei retele wireless in camerele de hotel ce ofera doar retele fixe sau cand semnalul din hotspot-ul hotelului este slab.

internet, router, retele, retelistica, AirLive, AirLive N.MINI, wireless, securitate, review

Dupa toate avantajele descrise mai sus, vreau unul? Ei bine, NU. Vreau doua. Pentru ca, impreuna, doua N.MINI pot stabili o retea securizata in doar cateva secunde, printr-o simpla apasare de buton (butonul marcat WPS). Este suficient sa conectezi unul dintre cele doua N.MINI la router (sau, ma rog, la cablul de net, depinde ce fel de configuratie ai pe acasa) si sa il setezi drept AP (Access Point), iar pe cel de-al doilea il poti conecta la consola de jocuri sau la noul tau televizor IPTV, care se poate conecta direct la internet, sau la un media player si trebuie setat drept Client. Apoi, tot ce ai de facut este sa astepti un pic pentru ca cele doua N.MINI sa rebooteze in configuratiile in care le-ai setat si apoi sa apesi pe butonul WEP al celui setat drept Access Point pana ce ledul WPS incepe sa palpaie, dupa care aceeasi poveste si pentru N-MINI-ul care este Client. Dupa un scurt timp in care cele doua routere stabilesc legatura, vei avea conexiune la internet pentru dispozitivul la care ai atasat clientul. Astfel, consola de jocuri din sufragerie (sau televizorul, sau media playerul) se poate conecta la internet la o viteza de 300 Mbps in doar cateva minute, fara sa intinzi fire prin toata casa.

internet, router, retele, retelistica, AirLive, AirLive N.MINI, wireless, securitate, review

Masurand doar 7,5×5,4 cm, AirLive N.MINI suporta frecventa 2T2R MIMO 11 b/g/n Radio, cu aceeasi acoperire ca un punct de acces MIMO (Multiple Input Multiple Output) de dimensiuni normale. Dispozitivul este livrat cu o functie ce permite oprirea planificata a conexiunii wireless la anumite intervale, functie ce poate fi folosita si de catre parinti pentru a controla accesul la internet al copiilor.

Desigur, daca te pricepi la configurarea unui router wireless, o poti face si pentru N.MINI prin interfata web a acestuia si nu voi intra aici in detalii tehnice privind procedura. Dar sistemul descris mai sus permite realizarea unei conexiuni criptate cu zero cunostinte de retelistica, tot ce ai de facut fiind sa apesi niste butoane. Asa ca, daca ai routerul deja setatat si securizat, nu va trebui sa apelezi la prietenul IT-ist ori de cate ori ai chef sa mai conectezi ceva la routerul tau. Poti face asta si singur, folosind doua N.MINI. Dimensiunile sale liliputane sunt destul de spectaculoase, dar adevarata inovatie ramane totusi posibilitatea de conectare prin simpla apasare de butoane, ceea ce ii sporeste enorm accesibilitatea, mai ales pentru cei care nu au cunostinte de retelistica.