Ai renunta la intimitate pentru un job de vis?
Banuiesc ca acum nu v-ati gandit la intimitatea fizica, sper ca nu v-a trecut asa ceva prin minte!? Ma refeream aici la intimitatea de pe social media si mai ales de pe Facebook. De inteles insa ca, pentru unii, aceasta a devenit chiar mai importanta decat cea fizica si este cel mai de pret lucru pentru ei. Bine glumesc, cred… 🙂
Este de stiut ca una dintre regulile de baza ale social media este sa nu iti completezi in profilul personal date sau imagini care te pot ofensa in mod direct si care iti pot periclita intr-un mod sau altul viitorul. Este, de asemenea, de stiut ca unele date cum ar fi numarul de telefon personal, adresa exacta nu ar trebui publicate. Prin numar de telefon personal eu inteleg, de exemplu, ca daca cineva are nevoie de el mi-l va cere sau il va afla intr-un mod sau altul si nu este nevoie sa il completez in profilul meu public pentru a fi gasit de oricine pe internet.
De ajuns cu asta acum, stiu ca si companiile verifica, in momentul angajarii unei persoane, profilul acesteia de Facebook pentru a decide daca acel candidat este potrivit pentru postul oferit de catre ei. Mi se pare logic insa ca in momentul in care lucrezi cu cineva sa cunosti cat mai multe despre acea persoana pentru a avea incredere ca acesta este un om corect si isi va face treaba la timp si bine.
Pentru o persoana anume insa aceasta intruziune a fost prea mult. Un ofiter al biroului de corectie din Maryland a refuzat sa cedeze username-ul si parola contului de Facebook pentru a primi recertificarea in cadrul biroului. Motivul acestei intruziuni a fost destul de corect. In primul rand, in momentul in care esti o persoana publica sau lucrezi in cadrul politiei trebuie sa fii o integru si sa nu ai legatura cu organizatii criminale sau persoane implicate in acest „business”. Contul de Facebook poate dezvalui, de exemplu, legaturi de acest fel, de aceea este necesara verificarea lui.
Intrebarea suna in felul urmator:
Cat de departe ai merge pentru a obtine job-ul dorit?
Ai renunta la parolele conturilor sociale in scopul verificarii sau poate chiar si al celor de mail?
Aceste practici ale angajatorilor sunt destul de comune chiar si cand este vorba de job-uri mai putin importante sau uneori chiar banale. Nu exista dubii ca unii dintre angajatori au motive bine intemmeiate pentru a verifica complet o persoana inainte de a o agaja pentru a isi demonstra ca este un om de incredere fara relatii sau asocieri dubioase si caruia i se pot incredinta documente sau informatii de mare importanta dar cum ramane cu locurile de munca obisnuite? Au ele nevoie de o atat de mare atentie asupra personalului pe care companiile ii angajeaza.
In mod personal sunt de acord cu incalcarea aceastei „intimitati” cand vine vorba de guvern sau alte pozitii sensibile in securitate de exemplu insa nu consider ca orice companie trebuie sa aiba dreptul asupra conturilor sociale personale ale angajatului. Bine, altfel sta discutia ca in momentul anterior interviului angajatorul sa verifice sectiunea afisata public despre viitorii candidati, iar aici intervin cele cateva elemente importante de care trebuie sa tina cont oricine isi creaza sau actualizeaza un cont de social media.
– Nu incarcati imagini in ipostaze compromitatoare (chefuri, imagini personale sensibile)
– Nu incarcati videoclipuri in ipostaze de asemenea compromitatoare.
– Atentie la datele personale postate pe aceste conturi de social media (cu cat mai putine, cu atat mai bine pentru voi)
– Atentie la paginile favorizate, pentru ca va puteti trezi cu un refuz in momentul in care cineva vizualizeaza contul, pe motiv ca nu este de acord cu sugestiile sau preferintele dumneavoastra.
– Atentie, bineinteles, la limbajul folosit in comentarii, pentru ca va afecteaza in mod direct ca si cel din lumea reala.
Nu mai traim intr-o lume online anonima cum era situatia pe vremea cand „mirc-ul” era la moda, unde fiecare isi alegea un nickname fara a introduce informatii personale sau imagini si fara ca acele conversatii sa fie salvate si indexate pe orice motor de cautare existent.
Un subiect destul de sensibil care dupa opinia mea nu are un raspuns corect. Totul tine mai mult de fiecare persoana in parte si de opinia ei fata de acest subiect. Voi ce opinie aveti?