10 iun. 2011 | 19:03

Acer Aspire 5750G-2414G64Mnkk – Numele incurca, dar laptopul descurca [REVIEW]

REVIEW
Acer Aspire 5750G-2414G64Mnkk - Numele incurca, dar laptopul descurca [REVIEW]

Acer 5750, Acer Aspire 5750

Sunt cateva momente in evolutia tehnologiilor care, daca reusiti sa le prindeti in urmatorul vostru dispozitiv, va duc un avantaj major: jucariile pe care le achizitionati nu isi vor pierde din sentimentul de actualitate la fel de repede. In aceasta perioada, pe langa promovarea teribila a 3D-ului in aproape orice categorie de dispozitive, a doua generatie de procesoare Intel Core pare sa fie cea mai buna alegere a portabilitatii, iar o placa video de ultima generatie de la NVIDIA, combinata cu o solutie integrata de la Intel sub numele de Optimus, ofera un raport foarte bun de performanta si autonomie.

Acer 5750, Acer Aspire 5750Modelul testat acum, cu numele nu foarte scurt ACER – Aspire 5750G-2414G64Mnkk, combina toate avantajele mentionate mai sus, singura exceptie fiind 3D-ul, in definitiv nu vorbim de un notebook gandit neaparat pentru gaming. Chiar si in aceste conditii, merita sa retineti ca orice sistem, portabil sau desktop, cu un chip grafic actual de la NVIDA este capabil de a reda continut in 3D pe un display extern prin HDMI, atata timp cat respectivul display este compatibil 3D si vine cu ochelarii aferenti acestei tehnologii.

Legat de procesor, chiar daca momentan se gasesc pe piata sisteme, chiar si din aceeasi serie cu acesta, care integreaza vechea generatie de Intel Core i5, cu preturi asemanatoare, e de retinut ca la frecventa de lucru (in unele cazuri si performanta) aflata intre intre aceleasi cifre, diferentele de autonomie sunt considerabile. Noile Sandy Bridge sunt mult mai eficiente energetic, iar acest avantaj combinat cu faptul ca aveti in sistem un procesor Quad Core, ale carui abilitatii sunt exploatate in aproape toate aplicatiile actuale, este o nota pozitiva extrem de importanta.

Acer 5750, Acer Aspire 5750

La capitolul design, chiar daca ACER continua sa imbratiseze elementele consacrate in seria Timeline – tastele aparent metalice, tip folie, sustinute in aer si distantate confortabil una de alta, noul 5750G este construit in jurul unor elemente extrem de solide pe termen lung.

Touchpad-ul este creat dintr-o textura semi-lucioasa si confortabila la utilizare, care se delimiteaza foarte bine de restul ansamblului, chiar daca este din aceeasi culoare cu restul materialelor din jurul tastaturii. La baza touchpad-ului, unii utilizatori aprecieaza o singura bara pentru clic stanga si dreapta, insa personal intotdeauna am apreciat separarea celor doua, un element care aici lipseste.

Display-ul cu margine acrilica, „plasticoasa”, este singurul element care pare un magnet pentru praf si amprente, in schimb, restul constructiei include o alegere foarte inspirata de materiale care, chiar si dupa o utilizare mai indelungata, nu retin nici un fel de urme. Faptul ca in momentul in care impingeti panoul la maxim pe spate acesta intra cativa milimetri sub notebook, fara a face nici un fel de zgomot, este un detaliu care intareste si mai mult eficienta constructiei. Tinand cont ca in anumite contexte este foarte importanta distributia greutatii, mai ales cand prindeti notebook-ul de un colt – in cazul 5750G, indiferent de unde apucati, nu se aud nici un fel de sunete dubioase sau scrasnituri.

Acer 5750, Acer Aspire 5750In ceea ce priveste conectica, in configuratia standard aveti cam tot ce va trebuie. Pentru transmiterea continutului video pe un display sau proiector aveti atat un port HDMI si un port VGA, 3 porturi USB dintre care unul este 3.0, o intrare de microfon si o iesire audio.

Legat de portul USB 3.0, acesta reprezinta una din cele mai considerabile schimbari fata de vechile modele pe care inca le mai gasiti pe piata. Chiar daca nu vi se pare un lucru important, mediile de stocare externe cu acest tip de conectica au ajuns la aproape acelasi pret cu cele compatibile doar cu USB 2.0 si vin, in cel mai rau caz, cu o performanta de 3-4 ori mai mare.

Acer 5750, Acer Aspire 5750

De retelistica se ocupa pe partea cu fir un port Gigabit Ethernet  (Broadcom NetLink), iar la interior de wireless se ocupa un Atheros AR5B97. In ceea ce priveste conectivitatea Bluetooth, chiar daca aveti mari sanse ca un model asemanatator sa includa si un astfel de cip, acest Aspire vine fara. Daca ma incanta considerabil o schimbare in ceea ce priveste elementele de conectica ale noilor sisteme portabile, aceea este lipsa oricaror porturi pe spatele notebook-ului, o caracteristica prezenta si in aceasta configuratie. Pentru card reader, acest sistem vine cu o combinatie de 5 in 1.

Panoul folosit, creat de LG, de 15,6 inci in diagonala, este un LCD cu o rezolutie de HD Ready. Fiind vorba de 1366 x 768, este evident ca vorbim de un raport de aspect de 16:9, extrem de des intalnit in notebook-urile actuale, indiferent de dimensiune. In ceea ce priveste gamutul, contrastul si unghiul de vizibilitate, chiar daca acest display este perfect pentru office si continut multimedia, la lucrul cu mai multe ferestre intr-un mediu cu lumina naturala din pacate va trebui sa jonglati putin cu pozitia ecranului pana veti obtine imaginea perfecta.  Tinand cont ca problema unghiului de vizibilitate redus, mai ales pe verticala, este foarte des intalnita la notebook-uri, acest deficit nu poate fi perceput ca un handicap major. Totusi retineti ca, daca vreti sa va uitati la film cu prietena, preferabil este sa conectati notebook-ul la un TV, daca si contextul va permite.

Chiar daca aspectul este o caracteristica extrem de importanta la un notebook, la fel de importanta, daca nu chiar mai importanta, este peformanta. Pentru a ne face o parere legata de modul in care se comporta aceasta configuratie, extrem de actuala de altfel, de la ACER am folosit atat 3DMark 2006, cat si Vantage, atat Cinebench R10, cat si 11.5.

Acer 5750, Acer Aspire 5750

La capitolul simulare de activitate reala, am folosit cea mai noua versiune de PCMark 7, perfecta pentru a sintetiza activitatile unui utilizator obisnuit pe un sistem cu Windows 7. Pentru ca vorbim un notebook, pe care foarte multi dintre noi si-l achizitioneaza pentru simplul motiv ca il pot folosi departe de priza, pentru a masura veridic autonomia bateriei, am pus notebook-ul pe Power Saving, am dus luminozitatea ecranului la 30% si am inceput navigarea pe internet folosind o conexiune wireless. In acest context am obtinut 4 ore si 45 minute de activitate. Tinand cont ca noul Futuremark PCMark 7 este impartit in mai multe teste, aceasta varianta de Aspire 5750G a obtinut in ordine urmatoarele scoruri: PCMark7 Score 2129, Lightweight 1852, Productivity 1335, Creativity 3600, Entertainment 2408, Computation 5872 si System Storage 1688. Chiar daca de stocare se ocupa un hard disk Toshiba cu 640GB, 8MB Buffer si doar 5400RPM , acesta s-a comportat bine la capitolul rata de scriere (63,5MB/s) si citire (64,72MB/s) in Crystal Disk Mark. In 3DMark 2006 cipul grafic de la NVIDIA GeForce 540M cu 2 GB DDR3 memorie dedicata a obtinut 8243 ca scor total, cu 3487 si 3342 pentru testul SM2.0, respectiv HDR/SM3.0.  In 3DMark Vantage, un scor de 3677 defalcat pe GPU (3148) si CPU (7407) se traduce printr-o performanta buna in toate jocurile noi la rezolutia nativa a sistemului.

Din pacate, in cazul titlurilor mai pretentioase, precum ultimul Crysis 2 sau Portal 2 va trebui sa faceti un compromis la capitolul detalii grafice, insa aceasta nu este o problema majora, daca numarul FPS-urilor este mai mult decat satisfacator pentru o experienta optima de gaming. Scorul pentru xCPU – 8220 din Cinebench R10 nu face decat sa reconfirme ce inseamna un procesor QuadCore si cat de bine este scalata performanta daca o aplicatie stie sa profite de o astfel de tehnologie. 24,27 si 2,21 pentru CPU respectiv GPU in Cinebench R11.5 reconfirma aceeasi performanta deosebita.

Daca ne gandim ca mai mult de jumatate din notebook-urile de la ora actuala sunt create in jurul cifrei de 15,6 inci, pentru primul notebook acesta este un punct foarte bun de start. Luand in considerare performanta peste medie, abilitatile de gamer, dar mai ales faptul ca datorita lipsei sistemului de operare Windows din configuratia standard acest sistem poate fi achizitionat si cu pretul de 2.600 lei, in unele situatii, Aspire 5750G-2414G64Mnkk (LX.RGA0C.004) merita toata atentia. Nu neglijam faptul ca argumentul de achizitie fundamental in piata este criteriul pret/performanta, prin urmare acest model de la ACER trebuie perceput ca fiind rezultatul unei medii calculate foarte bine. Intr-adevar, nu sunt incredibil de multe elemente deosebite in configuratie, insa designul este unul compact, iar interiorul este unul competent – in 9 din 10 cazuri, e suficient.