30 de ani de sisteme portabile

30 de ani de sisteme portabile

Osborne 1, Osborne Computer

In urma cu 30 ani o companie mai putin cunoscuta in zilele noastra din cauza faptului ca a dat faliment la inceputul anilor ’80, Osborne Computer Corporation, lansa pe 3 aprilie primul computer carabil, intitulat Osborne 1.

Respectivul sistem, lansat la evenimentul West Coast Computer Faire in San Francisco, avea un procesor Zilog Z80 capabil de a lucra la o frecventa de 4 MHz, single core in caz ca se intreaba cineva, 64KB RAM, iar in loc de unitate optica venea cu 2 unitati floppy. La doar… 10,7 kilograme avea un pret de 1795 dolari si venea cu maner pe spate. Ecranul integrat in corpul titanului avea o digonala de 5 inci si putea sa afiseze doar continut monocrom.

Din pacate, compania producatoare a dat faliment la putin timp dupa lansarea produsului, din cauza unui fenomen care a ramas in istorie ca efectul Osborne…

Aviz amatorilor: Daca vindeti un produs, niciodata sa nu lansati la putin timp dupa lansarea primei generatii informatii ca veti face un alt produs mai performant si mai ieftin. Nu de alta, dar riscati ca primul produs sa nu se mai vanda.

Osborne 1, Osborne Computer


Sursa: Technologizer

Citește și:
Etichete: