25 iun. 2010 | 12:02

Vuzix Wrap 920: Cinema in aer liber [Review]

REVIEW
Vuzix Wrap 920: Cinema in aer liber [Review]

video eyewear, ochelari 3D, Vuzix Wrap 920, vuzix, ochelari video, vuzix video eyewear

Cand i-am vazut prima data pe nasul unei persoane, nu i-am deosebit de o pereche de ochelari de soare, chiar la moda as putea spune. Totusi, tradarea a venit de la firele care ieseau din ei. Nu mai avem cum sa cred ca sunt doar niste ochelari obisnuiti.

Dupa care am pus mana pe ei: ochelarii video Vuzix Wrap 920, despre care am mai scris la momentul lansarii. Insa acum, daca tot am intrat in posesia lor, vom verifica daca producatorii doar se lauda cu functionalitatile si caracteristicile ochelarilor sau daca sunt un adevarat cinematograf „pe nas”.

video eyewear, ochelari 3D, Vuzix Wrap 920, vuzix, ochelari video, vuzix video eyewear

Wrap 920 de la Vuzix sunt in acest moment cei mai avansati si mai performanti ochelari video. In momentul in care ii pui la ochi, ai senzatia ca te uiti la un ecran 4:3 cu o diagonala 67-inch (aproximativ 170 cm), pozitionat la o distanta de 3 metri. Concret, proiectia este realizata prin intermediul celor doua ecrane LCD integrate, cu rezolutii 640 x 480 la 60 Hz cu scanare progresivă, la care se adauga un mecanism de ajustare a focusarii, existand si posibilitatea atasarii castilor stereo (care vin la pachet), pentru a oferi o experienta cinematografica de neuitat.

Controlul si reglajul volumului, luminozitatii si contrastului se fac usor si rapid, prin intermediul unei telecomenzi cu dimensiuni un pic mai mari decat ale unei brichete, conectata atat la ochelari, cat si la sursa video, indiferent de standard, NTSC sau PAL. Pe scurt, ochelarii pot fi conectati la iPod, iPhone, DVD portabil, telefon mobil cu video out, camere digitale, PC-uri si norebook-uri cu iesiri VGA. Iar prin intermediul unui adaptor HDMI care se vinde separat, ochelarii pot proiecta continutul redat de Blu-ray playere sau de consolele de jocuri (consolele se pot conecta si prin intermediul cablurilor composit din dotare, dar ar fi preferabila o conexiune HDMI).

Ce mi-a placut in mod deosebit a fost faptul ca nu am intalnit problemele pe care le intampin la cinema, de exemplu, cand la proiectia unui film 3D sunt obligata sa port ochelarii de vedere pe sub cei 3D. Si asta pentru ca, folosind o mica surubelnita in cruce (ascunsa in telecomanda), am putut regla focusarea in functie de dioptrii, savurand imaginile fara a-mi obosi ochii. Sunt norocosi purtatorii de ochelari de vedere cu dioptrii intre -2 si +5 (reglajele maxime).

Am incercat ochelarii Wrap 920 atat la filme in 2D, cat si pe cele 3D (anaglyph si side-by-side). Problema pe care am sesizat-o este localizata la capitolul imagini proiectate, si anume calitatea redarii nu e chiar una HD. Ca sa iti faci o idee, imagineaza-ti imagini mai clare decat in cazul unui proiector NTSC.

Redarea 3D depinde foarte mult de calitatea semnalului de input si nu este la fel de uniforma ca in cazul ochelarilor 3D de la cinematograf sau a celor pentru PC de la Nvidia, care ofera cam aceeasi experienta tuturor utilizatorilor. In cazul Wrap 920 avem de-a face cu doua mini-monitoare, iar daca unghiul la care sunt montate acestea pe rama ochelarilor nu este cel potrivit, anumite persoane ar putea sa nu recepteze efectul 3D prea bine fara a mai umbla un pic la reglajele focalizarii, sau poate chiar deloc, motiv pentru care va recomandam sa-i testati inainte de a-i cumpara. In 2D nu sunt probleme, dar daca ii vreti pentru 3D asigurati-va in prealabil ca va ofera efectul dorit.

Castile care vin la pachet, sunt cu adevarat capabile sa izoleze sunetul, atat din interior spre exterior, cat si invers, si ofera o claritate deosebita a sunetului, mai de calitate decat multe headset-uri produse de companii de profil. Castile se monteaza direct in ochelari, deasupra lentilelor, fara a deranja utilizatorul in vreun fel.

video eyewear, ochelari 3D, Vuzix Wrap 920, vuzix, ochelari video, vuzix video eyewear

Ajungand la capitolul confort, pot spune ca ochelarii au o greutate de 85 grame, ceea ce inseamna ca sunt de aproximativ 2-3 ori mai grei decat o pereche de ochelari obisnuiti. Si asta se simte dupa o anumita perioada de timp, mai lunga sau mai scurta, devenind obositor sa te uiti ”prin ei”, existand chiar si posibilitatea sa alunece de pe nas, desi reglati corespunzator. Pentru a evita aceste inconveniente, eu recomand utilizarea din pozitie orizontala sau macar cu capul sprijinit de ceva. E placut sa stai intins si sa te uiti la filme, fara sa amortesti sau sa iti faci probleme legate de unghiul de vizibilitate al ecranului.

Si desi la prima vedere nu par cel mai potrivit gadget pentru jocurile video, din cauza inconvenientului mentionat mai sus, merita o incercare. Eu una am stat cateva ore si m-am jucat, iar senzatia oferita mi s-a parut mai tare decat in cazul conectarii consolei la un televizor, fie el si cu acceasi diagonala ca a ecranului proiectat de ochelari.

Trebuie doar sa ai grija cine mai e cu tine sau unde te afli, deoarece vei da involuntar din cap si vei gesticula, prins in atmosfera jocului, ceea ce va starni mai mult ca sigur rasete in jurul tau.

Pentru a functiona, ochelarii isi iau curent de la doua baterii AA Alkaline, ce sunt introduse in telecomanda. Un set de baterii au tinut cat garanteaza si producatorii: proiectarea imaginilor timp de 6 ore.

Cutia cu care vin ochelarii contine un cablu composite AV pentru iPod / iPhone (prima oara cand i-am incercat, i-am conectat la iPhone si m-am uitat la videoclipuri de pe YouTube), un cablu composite AV, doua baterii AA alkaline, castile stereo, precum si o husa de protectie impotriva zgarieturilor.

In Romania, ochelarii sunt adusi de Cybernet SRL, fiind disponibile pentru comercializare pe media-soft.ro, la un pret de 270 euro, fara TVA.

In concluzie, poti sta in parc pe o banca, la aer, sau iti poti petrece timpul de asteptare a prietenilor intr-un mod mult mai placut, fara ca cineva sa stie ca tu te uiti de fapt la vreun film, care poate fi chiar si pentru adulti. Si ai noroc ca nu dispune de difuzoare, pentru ca daca uiti sa iti conectezi castile, nu vei avea sunet deloc.