05 feb. 2010 | 14:08

Touchscreen la pătrat

ACTUALITATE
Touchscreen la pătrat

touchscreen

În zilele noastre nu trebuie să fii vreun expert ca să-ți dai seama că tehnologia ecranelor multi-touch este într-o continuă ascensiune, fiind tot mai prezentă în viața noastră prin gadget-urile în care este integrată. Foarte bine și întrebarea firească este: Ce mai urmează? Răspunsul vine din partea celor de la Displax, care au creat o “piele” ce va revoluționa ideea de ecran sensibil la atingere. Mai exact, o bucată de polimer groasă cât o foaie de hârtie va transforma orice suprafață (sticlă, plastic sau lemn), fie ea curbată sau plană, într-un touch screen.

Displax controller

Având la bază o rețea de nano fire dispuse vertical și orizontal, această tehnologie este capabilă să detecteze până și mișcările aerului. Cu alte cuvinte, un display ce va avea aplicată această folie nu numai că va reacționa la atingere, dar va putea sesiza intensitatea și direcția unui curent de aer. Cum ar fi să stingem un televizor suflând spre el? Sau să schimbăm canalele? E drept că ar fi ceva mai dificil în cazul vreunei răceli, când strănutând în continuu am avea toate șansele să nu ne mai putem uita la TV…

Din punct de vedere al mărimii, această tehnologie poate fi aplicată pe display-uri cu diagonale între 18 centimetri și 3 metri, iar o folie de 127 cm (50 inch) este capabilă să detecteze până la 16 atingeri simultane, cântărește doar 300 de grame și are un nivel de transparență de 98%. De luat în calcul că folia funcționează cu acuratețe și dacă este montată în spatele unui geam de până la 16 mm grosime, la temperaturi între -23°C și +74°C, de aici rezultând o marjă imensă de aplicabilitate în majoritatea domeniilor ce implică interacțiunea om-display (informații, publicitate indoor/outdoor).

Displax multi-touch

Deși tehnologia va putea fi achiziționată începând cu luna iulie a acestui an, ea deja funcționează pe ecranul de 254 cm (100 inch) al celor de la Canal Cuatro din Spania. La oara actuală, acesta este al doilea touch screen ca mărime din Europa.

Dacă privim această tehnologie în perspectivă, predicțiile celor de la Cisco, prezentate într-un articol anterior, par a fi foarte aproape de realitate.


Sursa: Gizmag