Ți-a sunat ceasul!
Dimineață. Te trezești pentru a începe o nouă zi… și aici intervine problema: alarma ceasului, pe care o amâni probabil de cel puțin două ori și care în final înseamnă ”Iar sunt în întârziere!!”
Pentru a veni în sprijinul celor care se trezesc greu, vom prezenta câteva modele de ceasuri deșteptătoare de-a dreptul încăpățânate: nu cedează până te trezești.
Clocky, produs de Nanda, pare la prima vedere adorabil și neajutorat. Vei vedea însă ce poate în momentul în care începe să sune și în același timp să meargă prin casă, forțându-te să te dai jos din pat pentru a-l opri. Dacă ai fost prevăzător și ai lăsat ușa dormitorului deschisă, poate ajunge pe hol undeva și așa ai mai avea o șansă să scapi de el. Dar așa cum a ieșit poate să și intre și oricum propoziția începe cu „dacă”. Pentru 50 de dolari, sigur te va dezvăța de obiceiul de a mai lenevi în pat după ce sună ceasul.
Iar dacă roțile nu te conving, pentru că te deplasezi de-a bușilea pentru a apăsa butonul de oprire a alarmei, există și varianta în zbor. Flying Alarm Clock te va determina să faci și câteva mișcări de înviorare, prin întinderile pe care le faci pentru a-i prinde elicele care se desprind. Sau mai rău, să le cauți prin cine știe ce colțuri unde există probabilitatea să cadă. Ceasul se va opri în momentul în care vei atașa elicele înapoi la ceas. Prin urmare, în fiecare dimineață ai exerciții fizice și de asamblare contra-cronometru, pentru 25 de dolari.
Ceasul deșteptător sub formă de carpetă pare nu doar original, ci și foarte eficient, în teorie: te forțează să te ridici din pat și să calci pe el pentru a se opri. În practică, există anumite inconveniente de care se lovesc producătorii Carpet Alarm Clock, și anume animalele de casă ale proprietarilor, care pot căpăta reacții pavloviene, așezându-se pe covoraș ori de câte ori îți sună ceasul și oprind astfel alarma. Bineînțeles, este doar o simplă chestiune de timp până îți vor intra în reflex și ție astfel de reacții. Omul cât trăiește învață.
Silent Alarm a câștigat în 2008 premiul cel mare al International Design Excellence Awards, fiind o metodă unică de trezire fără zgomot. Asta înseamnă că fiecare persoană are pe deget un inel de cauciuc conectat wireless cu ceasul și care are un dispozitiv de vibrare integrat, ce va genera în final o alarmă tactilă. Și enervantă. Ceasul dispune inclusiv de funcția de snooze, care presupune o mişcare alertă a mâinii pentru amânare. Să nu te mire dacă dimineața vei exclama printre dinți: My prrrrecious!
Perna multitasking este o nouă alternativă pentru somnoroși. Glo Pillow Alarm, creată de Eoin Mcnally, folosește lumini în locul sunetului pentru a te trezi. Cu 40 de minute înainte de momentul programat, perna începe să lumineze încet, pentru o deșteptare matinală treptată și gentilă, folosind astfel un proces natural de trezire, ce imită răsăritul soarelui. Dacă vrei să își facă efectul, este recomandabil ca în timpul somnului să nu porți măști de ochi. A, și multitasking nu înseamnă că poate fi folosită și pentru o bătaie cu perne.
Am prezentat până acum ceasuri deșteptătoare care folosesc simțurile auditiv, tactil și vizual. Dar nu le puteam omite din listă pe cele care stimulează simțul olfactiv. Cu 10 minute înainte de a începe efectiv alarma, Wake n’ Bacon începe să gătească o bucată de șuncă. Te vei trezi astfel într-un miros îmbietor de bacon, prăjit de lampa cu halogen integrată. Nu știm sigur dacă este și comestibilă, dar dacă e, ar fi utilă și o funcție snooze pentru ouă. Ca pregătire, trebuie să pui de cu seară o bucată de șuncă înghețată în ceas.
Bedol Water Alarm Clock se asortează perfect cu un waterbed, pentru că funcționează pe bază de apă, după cum ai putut deduce și din titlul. Deci adio baterii, dar vei fi nevoit să schimbi, totuși, apa la 12-16 săptămâni – depinde doar de cantitatea de apă necesară în sistem. Ceasul are și un micro cip care te avertizează când trebuie să reumpli. Acest dispozitiv este recomandat ecologiștilor. Costă 30 de dolari și nu, apa nu este folosită, așa cum probabil te-ai fi așteptat, pentru a te trezi cu un mic duș de dimineață. Dar ar fi o idee…
Ultima soluție pentru trezire este dedicată posesorilor de iPhone. Pentru 12 dolari poți achiziționa BirdBox-ul celor de la Luckybite, care oferă o modalitate dulce de trezire. După setarea aplicației, plasezi lângă pat cutia conectată la telefon. Iar la ora la care vrei să te trezești vor apărea păsărele în cutie, care vor începe să ciripească. Fiecare cu păsărica lui, dar tu vei avea… stoluri. Fetele se vor simți ca Albă ca Zăpada, băieții – poate – un pic jenați, dar într-un final toată lumea va fi cât se poate de trează.
O singură mențiune aș mai avea. Fiecare ceas are un mod unic de oprire a alarmei și nu se referă la izbirea de perete.
Sursa: MSNBC