12 oct. 2010 | 10:05

Tandberg EX90 – Teleconferinta mai accesibila

REVIEW
Tandberg EX90 - Teleconferinta mai accesibila

Teleconferinta sau sistemul de teleconferinta sunt niste termeni care ii auzim din ce in ce mai des. Nu este vorba aici doar despre folosirea unor programe de genul Skype sau Messenger, ci de un sistem all in one, care ofera atat streaming audio, cat si video, la calitatea cea mai ridicata. Va veti intreba acum de ce avem nevoie de o calitate atat de ridicata pentru a comunica cu cineva aflat la cateva mii de kilometrii distanta? Raspunsul la aceasta intrebare vi-l vom oferi pe parcursul acestui articol.

Pentru o mare parte dintre noi, utilizatorii de rand, webcam-ul si microfonul PC-ului sau al laptopului sunt suficiente pentru a purta o conversatie cu cineva, mai ales ca acea conversatie are loc de maxim 3-4 ori pe luna si este de obicei cu cineva plecat in alta tara. Desigur, dispunem de o calitate mai slaba a semnalului video si audio, insa sunt o serie de servicii gratuite de care poate beneficia oricine.

In mediul business, situatia sta putin altfel, teleconferinta are putin alt scop aici, si anume acela de a inlocui deplasarea angajatilor in anumite situatii pentru intalniri mai putin importante. De exemplu, costurile de transport ale unor angajati, precum si cele de cazare in anumite cazuri pot depasi costurile unui astfel de echipament, care bineinteles poate fi folosit in mai multe situatii.

Calitatea experientei este, in acest caz, unul dintre cei mai importanti factori. Tandberg, o companie cu renume in acest domeniu, mizeaza, ca si competitorii sai, pe reproducerea cat mai exacta a situatiei unei conferinte, in mod virtual, prin implementarea celor mai noi tehnologii audio-video in produsele lor. Sistemele de teleconferinta mari includ o serie de camere video Full HD si o serie de monitoare de mari dimensiuni, dispuse in cadrul acestor sisteme sub forma unor birouri dedicate acestor situatii. Astfel, participantii pot avea o experienta cat mai apropiata de o conferinta reala. Sunetul este, de asemenea, de o calitate foarte buna. Tehnica ce sta in spatele acestor sisteme este formata din o serie de routere si dispozitive ce permit streaming-ul informatiei direct prin intermediul internetului, fara intreruperi si la o calitate variabila, in functie de latimea de banda alocata. Este necesara o latime de banda destul de mare, aproximativ 8 Mbps, pentru a oferi calitate maxima dar este functionala si pe un minim de 768 Kbps.

EX90 este un sistem de teleconferinta destinat celor care practica acest tip de comunicare atat de la birou, cat si de acasa. Este un sistem desktop ce include un monitor de 24 inci cu rezolutie Full HD si o interfata de 8 inci, tactila, ce tine rol de telecomanda, cu ajutorul acesteia controlandu-se teleconferinta.

Ex90 permite share-ul de informatii instant pentru utilizatorii acestuia. Se pot prezenta slide-uri, imagini, video, chiar si desktopul participantilor. Sistemul este foarte usor de folosit, nefiind nevoie de cunostinte tehnologice. Acesta se poate interconecta cu orice alt sistem asemanator, chiar si cu cele de dimensiuni mici, sau telefoane fixe, mobile sau apeluri prin internet. Avantajul acestui produs este ca, fiind rezident pe birou, nu mai este nevoie de programari pentru a face o teleconferinta, utilizatorul nu mai trebuie sa se deplaseze in sala special amenajata el putand participa si de acasa daca doreste. Monitorul include si o serie de intrari video, eliminand astfel necesitatea unui alt monitor pentru PC. Comutarea intre teleconferinta si PC se face in mod automat, la primirea unui apel sau la terminarea acestuia, precum si manual de catre utilizator. Acesta suporta si functia Picture in Picture, utilizatorul putand avea acces la ambele informatii in acelasi timp.

Camera video a lui EX90 este, de asemenea, si mobila, putand fi rotita pentru a puta filma chiar si biroul utilizatorului, in cazul in care acesta doreste sa arate niste desene sau scheme realizate pe hartie celorlalti participanti. De asemenea, se pot adauga alte camere sistemului, acesta fiind complet flexibil din acest punct de vedere. Ce este atat de atragator la un astfel de sistem este posibilitatea rapida de reconfigurare, usurinta in utilizare si montare a acestuia, precum si securitatea oferita. Fiind un sistem dedicat, informatiile audio-video transmise si primite sunt codate de catre receptor, astfel puteti fi siguri ca informatiile cele mai delicate vor ramane la urechile celor destinati sa le auda. Acesta este unul din motivele principale pentru care se recomanda unei companii folosirea unui astfel de produs. Stim cu totii cat de vulnerabile sunt programele de comunicare de genul Yahoo Messenger sau Skype si ca acestea nu sunt destinate utilizarii in cadrul unor companii ce doresc o comunicare interna sigura. Criptarea oferita de Tandberg este una dintre cele mai performante.

Va lasam in compania unei galerii foto cu acest produs, iar apoi o serie de specificatii tehnice pentru cei interesati:

[album: http://playtech.ro/wp-content/plugins/dm-albums/dm-albums.php?currdir=/wp-content/uploads/dm-albums/Tandberg EX90/|height={450px}]

[table id=43 /]

Titlul acestui material sugereaza ca EX90este ceva mai accesibila. Intr-adevar, vorbim de o suma de 12.999 USD, mai accesibila desigur pentru cei care folosesc intens aceste solutii. O solutie mare, tot de la Tandberg, poate ajunge la un pret de aproximativ 100.000 USD.