09 aug. 2010 | 13:50

Switch-uri Profesionale Allied Telesis

ACTUALITATE
Switch-uri Profesionale Allied Telesis

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

Pentru fiecare tip de produs exista mai multe clase de utilizatori. Fie ca vorbim despre placi grafice, laptopuri, monitoare sau alte dispozitive acestea se impart de obicei in mai multe grupe: cele destinate utilizatorului obisnuit pentru acasa, segmentului de gaming si de entuziasti si segmentului profesional. La fel este si cazul echipamentelor de retea. Acestea sunt destinate folosirii in mediul home/office sau in mediul profesional. La fel ca si la celelalte categorii de produse cele destinate mediului home/office au un pret mai scazut, performante mai reduse, specifice tipului de utilizare, iar cele profesionale sunt gandite sa reziste mai mult, sa fie mai rapide si implicit sa aiba un pret de achizitie mai ridicat, sau chiar mult mai ridicat. Aici avem pe piata cativa jucatori importanti printre care se numara si Allied Telesis. Acesta se ocupa mai mult de echipamente destinate mediului de business. Produsele sale se regasesc de obicei la baza retelelor mari, la Internet Service Provideri sau in companii al caror trafic de informatii este foarte mare si trebuie sa fie foarte rapid.

Care sunt diferentele intre astfel de produse si clasicele routere sau switch-uri pe care le foloseste fiecare acasa? Ei bine, acestea se rezuma de obicei la numarul mare de conexiuni posibile cu aceste echipamente, viteza de transfer pe care o suporta si interfata de management si control al acestora. Un router/switch folosit acasa are un meniu de baza in care se fac setarile de retea pentru cele 5 sau 8 porturi disponibile pe acesta. Se poate seta tipul de conexiune de internet, IP-urile sistemelor si eventual ceva setari de management al traficului, foarte putine insa fata de cele folosite in mediul profesional. In cadrul companiilor mari, switch-ul joaca un rol foarte important. Acesta este responsabil de buna functionare a retelei construite de catre administratorul de retea, este responsabil de calitatea traficului care trece prin acestea, asa numitul QoS (Quality of Service) pe care il intalnim intr-o versiune primara si la variantele de home si de viteza cu care se fac aceste transferuri.

Switchurile profesionale detin un element crucial pentru functionarea lor si anume interconectarea, acestea se pot lega intre ele pentru a comunica rapid managementul traficului sau a controla alte switch-uri printr-o serie de porturi speciale de mare viteza, asta in cazul in care utilizatorul doreste sa multiplice numarul de porturi pentru o retea mai mare.

Allied Telesis AT 9000/28, AT 8000S/16 si AT X900-12F sunt trei dintre aceste produse.

 

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, traficAT 9000/28 este un switch de tip Layer 2, adica un switch de nivel doi in lista de protocoale de retea iar comunicarea intre echipamente o realizeaza nu prin intermediul IP-ului computerului ci prin intermediul adresei unice de MAC a fiecarei placi de retea pe care o memoreaza. Acesta prezinta 24 de porturi Gigabit capabile sa transfere informatia cu pana la 1000 Mbps, si 4 porturi normale 10/100 de retea ajungand astfel la un numar total de 28 de porturi de conectare dupa cum reiese si din numele acestuia. Exista tot pe aceeasi laterala si un conector RJ45, la fel ca cel pentru retea dar care este folosit pentru interconectarea a pana la 24 de switchuri de acest fel. Pe partea din spate este situat doar portul de alimentare, sursa acestuia fiind interna. Astfel odata montat intr-un rack (acele dulapuri pentru echipamente de retea) nu va mai fi nevoie sa umblati in spatele acestuia.

In tabelul de mai jos aveti specificatiile produsului.

[table id=31 /]

 

Administrarea acestui echpament se poate face in mai multe moduri: prin consola telnet (pentru utilizatorii de Linux in special) SSH, SSL, HTTP (afica administrarea din pagina web care este prezenta si la routerele si switchurile pentru home use) iar firmware-ul este upgradabil prin HTTP sau TFTP. Un element pe care mizeaza in promovarea acestor produse Allied Telesis este consumul redus de energie al cipurilor si componentelor folosite, acestea purtand si emblema Green. De asemenea, zgomotul produs de aceste echipamente este destul de mare atunci cand sunt folosite intensiv, poluarea fonica find si ea un subiect destul de sensibil pentru aceste produse. Butonul eco prezent pe fata acestui produs permite stingerea LED-urilor si deconectarea completa a porturilor de retea ramase nefolosite.

Fiind o serie de echipamente profesionale, acestea folosesc procesoare dedicate pentru managementul retelei si sisteme de operare dedicate. Pe majoritatea, ca si pe acesta, sistemul de operare este de tip Linux si de cele mai multe ori nu avem la dispozitie o interfata grafica, asa ca setarile trebuiesc facut din modul de comanda, adica scriind linii de comanda in interfata acestuia. Cei care au luat parte la cursuri Cisco de retelistica se vor putea descurca si ei destul de bine cu aceste produse, comenzile fiind asemanatoare. Exista totusi si o astfel de interfata , cea care se poate accesa prin HTTP si care se obisnuieste a fi folosita atunci cand facem setarile initiale; cealalta, in mod de comanda, este cea mai utilizata atunci cand aparatul este controlat de la distanta, datorita vitezei mai mari de reactie si a securitatii sporite pe care o ofera.

Pe langa setarile de baza, avem o serie de optiuni ca Port Mirroring, care permite copierea virtuala unui port de retea pentru a analiza traficul de pe acesta.

Mai jos puteti observa o schema de conectivitate in retea a acestui model de switch.

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

 

LACP este un termen ce defineste posibilitatea selectarii a mai multor porturi care sa fie tratate dupa aceleasi reguli, este folosit la legarea a doua switch-uri de acest tip intre ele si asigura o redundanta perfecta in cazul in care unul dintre porturile selectate cedeaza traficul, fiind mutat automat pe unul dintre celelalte selectate.

Statick Truncking este o optiune asemanatoare LACP, insa fata de aceasta nu poate redirectiona automat traficul de pe portul care a cedat pe altul, pachetele trimise catre cel defect fiind pierdute.

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

Routerele de acest tip pot oferi administratorului optiunea de a crea si administra retele virtuale, configurarea acestora fiind foarte facila si intuitiva.

Atentie, la aceste modele de switch-uri doar comenzile de baza pot fi accesate prin intermediul interfetei grafice, cele mai avansate cum ar fi managementul traficului al IP-urilor PC-urilor sau cel al optiunilor de acces pe baza adresei de MAC (adresa fizica a oricarui dispozitiv ce suporta conectarea la o retea cu sau fara fir) se pot realiza doar pe baza de consola de administrare si, evident, de catre un administrator de retea ce are mai multe cunostinte in acest domeniu.

Celelalte doua modele ofera module mai mult sau mai putin avansate de configurare si de asemenea si un pret mai redus sau mai ridicat si din acest motiv va vom prezenta doar caracteristicile lor. Ne-am rezumat sa va aratam cum functioneaza un astfel de dispozitiv si ce fel de echipamente se pot conecta la acesta.

 

Allied Telesis AT-8000S-16

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

Tabel Specificatii

[table id=32 /]

In principiu, aparate de acest gen sunt folosite de providerii de internet, Romtelecom, RDS, UPC precum si chiar de o parte din cei care detin retele private in Bucuresti si in alte orase. Acestea ofera o multime de posibilitati de configurare si de limitare a traficului, un exemplu foarte clar fiind viteza maxima de upload si download precum si alte limitari pe care le observam fiecare pe contract si in viata de zi cu zi cand navigam pe internet. Poate ati avut experienta neplacuta de a vi se deconecta internetul si telefonul pentru neplata, ei bine nu exista nici o echipa desemnata sa scoata cabluri ci aceste switch-uri fac aceste lucruri automat pentru fiecare utilizator in parte.

AT X900-12F

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

Un alt avantaj al acestora este posibilitatea de configurare securizata prin internet, astfel cand unul dintre ele are probleme setarile si reconfigurarea acestuia nu este necesara a fi facuta la fata locului si chiar si la mii de kilometrii distanta pentru a asigura o continuitate cat mai mare a functionarii retelei.

X900 prezinta o serie de specificatii mai avansate acesta fiind si cel mai scump dintre cele trei prezentate si de asemenea cel folosit pentru a interconecta retele de diverse tipuri in diverse locatii. Dupa cum stim o poza spune o mie de cuvinte asa ca vom renunta la tabel si vom pune mai jos graficele de configurare ale acestuia.

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

 

administrare, Allied Telesis, Cisco, D-link, Edimax, fibra optica, certificare Green, HTTP, Layer 2, Layer 3, LED, Linksys, Linux, managementul traficului, mirroring, networking, porturi, retea, retelistica, switch profesional, trafic

Nu vom intra in mai multe detalii din cateva motive:

Domeniul este unul profesional, iar cei avizati in domeniu sunt in masura sa aprecieze mai bine si sa aleaga un astfel de dispozitiv.

Alegerea unui astfel de dispozitiv este bazata si pe relatia de business pe care o are compania respectiva cu unul sau mai multi producatori agreati, de obicei intr-un rack cu astfel de switch-uri se alatura dispozitive gandite sa lucreze impreuna, de la aceeasi companie.

Testarea acestor echipamente este extrem de dificila si variaza in functie de configuratia retelei in care vor fi introduse, de asemenea fiind nevoie de un trafic foarte mare de date si un numar mare de utilizatori conectati la acestea pentru a ne face o parere despre cat de bine functioneaza.