08 mai 2010 | 15:58

Sony Ericsson Satio – camera cu telefon [Review]

ACTUALITATE
Sony Ericsson Satio - camera cu telefon [Review]

DESCHIDERE SATIO 2

Telefon cu camera sau camera cu telefon? Ei bine, Sony Ericsson Satio este mult mai mult decat oricare dintre aceste variante. Daca ar fi sa-l incadram pe scurt intr-o categorie, probabil s-ar numi smartphone cu super-camera, pentru ca, fara indoiala, Satio si-a creat propria categorie, prin dotarea de exceptie pe care o are. Chiar daca nu au fost primii pe piata cu camera de 12 MP (Samsung M8910 Pixon 12 a fost primul) cei de la Sony Ericsson a reusit sa integreze functiile avasante ale unei super-camere foto cu cele la fel de avansate ale unui smartphone, o combinatie care ar trebui sa acopere necesitatile unei game largi de utilizatori.

Design si functionalitate
Satio arata bine si ofera nu doar satisfactii vizale, ci si tactile. Designul este dominat de doua elemente cruciale, display-ul imens de pe panoul frontal si camera de 12 MP de pe verso.

Displayul de 3,5 inch domina net partea frontala a telefonului. Touchscreen-ul este surpinzator de precis, fara a fi unul capacitiv, si are o rezolutie de 360×640 pixeli, afisand pana la 16 mil. culori. Imaginile afisate sunt remarcabil de clare, cu o stralucire si un contrast foarte bune, dar asta numai la interior, intrucat in lumina solara directa este destul de greu lizibil. CREION SATIOCaracteristicile haptice incorporate ofera un feedback util in timpul tastarii, iar reactiile sunt precise si prompte, chiar daca este vorba de un ecran rezistiv, insa poti oricand sa folosesti stylus-ul pentru precizie sporita in selectare, asat daca nu l-ai uitat acasa, intrucat vine separat, nu are un locas in carcasa telefonului (se poate si atasa de telefon avand un oficiu pentru asta pe latura de jos a telefonului, daca suporti chestii de-astea).
In afara ecranului, panoul frontal mai are butoanele de acceptare/respingere a apelului si o tasta pentru meniu, amplasate sub ecran si foarte subtiri, marcate cu LED-uri de culoare albastra. Deasupra displayului este amplasata si camera secundara pentru apeluri video, langa difuzor si senzorul de lumina.

LATERAL SATIO 1LATERAL SATIO 2

Pe latura stanga, exista un buton de blocare/deblocare a ecranului, conectorul proprietar al lui Sony Ericsson si un slot pentru cardul microSD. Din pacate, telefonul nu are un jack de 3,5 mm pentru casti, acestea folosind conectorul proprietar, chestie cam incomoda in utilizare, atunci cand vrei sa blochezi/deblochezi ecranul. Latura dreapta este ceva mai incarcata, cu butoanele de volum (care controleaza zoom-ul in modul foto), o tasta pentru acces rapid la galeria foto, o alta pentru comutarea intre modurile foto/video si declansatorul camerei. Butonul de pornire/oprire este amplasat pe latura de sus.

Panoul dorsal al telefonului nu este plat, ci are un capac slider pentru camera foto de 12 MP. Acesta ofera o protectie excelenta pentru lentile, iar excrescenta pe care o determina nu deranjeaza cu nimic in utilizare, dar este foarte evidenta. Satio vine cu o solutie dual flash, avand atat blitz cu xenon, cat si cu LED, ceea ce acopera necesarul de iluminare atat pentru fotografii, cat si pentru clipuri video.

Satio nu este un telefon mic, dimensiunile sale fiind 112 x 55 x 13 mm si nici un telefon foarte usor, cantarind in jur de 120 de grame. Greutatea a putut fi mentinuta sub control prin folosirea plasticului in constructia carcasei, calitatea buna a acestuia conferind o rigiditate potrivita. Telefonul este disponibil in trei culori: negru, argintiu si visiniu. Atat carcasa, cat si displayul atrag rapid amprentele, dar asta este o chestie inevitabila la un telefon cu touchscreen.

Avand in vedere camera si capabilitatile multimedia, nu ai de ce sa te astepti la o autonomie a bateriei prea ridicata. La o utilizarea absolut spartana, poate te tine 2 zile, dar daca nu poti rezista tentatiilor (si de ce ai face-o?) va trebui sa-l incarci cam in fiecare zi, chiar daca specificatiile officiale indica o autonomie de 360 de ore, care o fi teoretic posibila, dar eu nici macar nu am inceput sa ma apropii de ea.

Interfata si input
Cu toate ca Satio ruleaza Symbian, editia a cincea, interfata sa a fost personalizata in asa fel incat seamana cu cea a Android-ului, avand mai multe ecrane ce pot fi accesate glisand cu degetul spre stanga sau dreapta, sau folosind scurtaturile din partea de sus a ecranului. Ecranul principal este acompaniat de alte patru: cel mai din stanga este dedicat contactelor favorite, urmatorul contine shortcut-uri catre site-urile favorite, urmeaza ecranul principal in centru, apoi pe partea dreapta galeria foto si un alt ecran cu scurtaturi catre aplicatiile cel mai des utilizate.

Satio-interfata

Ecranul principal este destul de standard, cu wallpaper, numele operatorului, data si ora si controale pentru playerul muzical, iar in partea de jos are patru butoane pentru Dialer, Media, Mesagerie si Cautare Web. Cu toate ca poti seta contacte favorite, din ecranul principal nu ai acces direct la contacte, ceea ce pare un pic straniu, intrucat, oricat de multe ar sti sa faca in plus, Satio este, totusi, un telefon. Meniul principal, unde in sfarsit poti accesa si contactele, este familiar oricarui utilizator de Sony Ericsson, cu iconite clasice, foarte usor de recunoscut.

Neavand tastatura, formarea numarului de telefon se face cu ajutorul Dialer-ului, accesibil din ecranul principal, dar nu exista Smart dialing (desi este suportat de Symbian) si nici Voice dialing. Odata initiat apelul, interfata este blocata atunci cand il apropii de fata, gratie unui senzor de proximitate.

Agenda telefonica este cea standard a Symbian-ului editia a cincea si permite un numar virtual nelimitat de contacte. Cautarea se poate face prin tastarea progresiva a numelui, sau folosind literele alfabetului, care sunt afisate doar daca exista contacte incepand cu respectiva litera. Se pot asigna foarte multe campuri fiecarui contact si daca cele presetate nu iti ajung, poti adauga si altele.

Sony Ericsson Satio suporta toate tipurile comune de mesaje – SMS, MMS si email. Interfata editorului este foarte intuitiva si ar trebui sa fie familiara tuturor celor care au folosit vreodata Symbian.

Metodele de input suportate de Satio acopera toate scenariile de utilizare. Terminalul poate afisa o tastatura alfanumerica standard, atat in modul portrait, cat si in cel landscape. In plus, tastatura full QWERTY a lui Satio functioneaza foarte bine atunci cand introduci text. Tastarea este mult usurata de feedback-ul haptic si tastele sunt suicient de mari pentru a limita eventualele erori de tastare. Nu exista mod predictiv de tastare, dar daca nu scri in engleza nu-ti va lipsi prea mult, in caz ca erai obisnuit cu asa ceva. Pe mine unul mai mult ma incurca modul predictiv, asa ca il dezactivez pe orice telefon as folosi.

In pofida accelerometrului care isi face treaba foarte bine in alte situatii, rotirea ecranului nu duce tastatura QWERTY automat in modul landscape, dar poti selecta asta manual, din meniu. Exista si o mini versiune de tastatura QWERTY, dar poate fi folosita eficient numai cu stylus-ul, daca nu ai degete de balerina.

CASTI SATIO

Multimedia
Ca si la multe alte modele Sony Ericsson, partea de multimedia nu este lasata pe seama sistemului de operare, fiind „motorizata” de o versiune mobila a celebrului Walkman. Interfata este foarte asemanatoare cu  Xross Media (pe care ai intalnit-o la PlayStation 3 si la unele televizoare Sony Bravia mai noi) si functioneaza excelent. Calitatea sunetului este exemplara, dar nu poate fi personalizata prea mult, intrucat nu exista egalizatoare de sunet. Basii nu sunt la fel de ampli ca pe un player Walkman dedicat, dar asta nu diminueaza experienta auditiei.

Pe partea de video playerul face o treaba aproape la fel de buna ca pe telefoanele multimedia de la Sony Ericsson, desi lipsesc unele caracteristici avansate ale acestora. Dar imaginile redate sunt excelente, dand impresia de HD, desi rezolutia este cu mult sub nivelul HD. Marea hiba este inabilitatea de a reda DivX/Xvid, desi poti folosi convertorul din softul pentru PC pentru a transforma filmele, cu limitarile de rigoare. Experienta vizionarii ramane insa remarcabila, in special in format 16:9.

SPATE SATIO SI CAMERA FOTO

Camera
Atractia principala a lui Satio o reprezinta camera de 12 MP, o demna reprezentanta a gamei Cyber-shot, capabila sa fotografieze la o rezolutie maxima de 4000 x 3000 pixeli. Camera lui Satio surclaseaza net camerele foto point-and-shoot si chiar si pe unele din gama medie, iar imaginile captate au un excelent echilibru cromatic si saturatie si sunt de o claritate remarcabila. Fotografii la rezolutie de 12 MP nu poti face decat in format 4:3, pentru 16:9 va trebui sa te multumesti cu 10 MP. Interfata camerei este usor de utilizat, viewfinder-ul ocupand partea centrala a ecranului atunci cand este selectat formatul 4:3 si ocupa intregul ecran in 16:9. Setarile camerei includ o gama foarte larga de posibilitati de personalizare, dar si setarile Auto fac o treaba foarte buna.

Satio-camera

Fiind un cameraphone din gama high-end, Satio are, desigur geo-tagging si un sistem de detectie a zambetelor, dar si un foarte interesant mod Touch, cu care poti focaliza poza pe un anumit subiect pe care il poti selecta cu o simpla atingere pe viewfinder.

Satio poate produce cu usurinta clipuri video VGA la 30 de cadre pe secunda, cu imagini clare si culori precise, precum si un contrast foarte bun. Nu poti filma HD, dar camera lui Satio se afla clar in topul mondial al competitiei VGA.

Conectivitate si navigare Web
Sony Ericsson Satio are tot ce ii trebuie in materie de conectivitate: quad-band GSM si suport pentru EDGE, precum si compatibilitate deplina cu retelele 3G. Satio are suport dual-band 900/2100 MHz, pentru retele din toata lumea, dar suporta si o versiune americana la 850/1900/2100 MHz. Vitezele de transfer a datelor ating 7,2Mbps HSDPA si 3,6Mbps HSUPA.

Pentru conectivitate locala, Satio dispune de nelipsitul Bluetooth 2.0 cu A2DP, dar si de Wi-Fi, cu suport DLNA. Transferul de date se mai poate face si prin carduri microSD, adoptate recent de Sony Ericsson in locul Memory Stick-urilor cu care ne obisnuise. Cardurile pot fi scoase si in timpul functionarii iar capacitatea maxima suportata este de 16GB (vine la pachet cuun card de 8GB).

UNDE INTRA CARTELA + BATERIE

La o asemenea conectivitate, se impune si un browser bun, iar cel al lui Satio este fara indoiala superior browserelor cu care erau echipate modelel anterioare de telefoane Sony Ericsson, desi nu fara anumite neajunsuri. Viteza browserului lui Satio este impresionanta in 3G si de-a dreptul fantastica in Wi-Fi, dar unele caracteristici care ar usura navigarea lasa pe alocuri de dorit. Scrolling-ul kinetic nu este nemaipomenit si se opreste cam brusc, iar suportul pentru pagini multiple, desi prezent, se aplica doar in cazul pop-up-urilor si este cam complicat sa comuti intre paginile deschise. Zoom-ul in pagina se poate face prin functia tap-to-zoom, care uneori poate sa o cam ia razna, sau printr-un slider pentru zoom, mai comod de folosit. Browserul nu se prea pricepe sa redimensioneze dinamic elementele din pagina atunci cand faci zoom, inclusiv textul, asa ca va trebui sa tot scrollezi pentru a vedea tot.

Dar paginile sunt renderizate rapid si la o calitate foarte buna. Browserul suporta si Flash si Java, asa ca poti bantui pe YouTube cu el, dar este posibil ca la rularea clipurilor sa mai apara si cate o avertizare „memory low”, in general insa clipul se deruleaza fara probleme. Cu toate micile neajunsuri, browserul lui Satio se comporta, in general, foarte bine.

GPS
Sony Ericsson Satio are un receiver de GPS incorporat, dar nu exceleaza la capitolul senzitivitate. Daca astepti un pic, se conecteaza, dar numai in aer liber, la interior sau chiar pe balcon nu. Satio vine cu softul de navigatie Wisepilot, care ofera toate functiile pe care le-ai astepta de la un sistem de navigatie, inclusiv mers pe jos cu asistare vocala si, desigur, condus cu asistare vocala, harti 3D, setari ale rutei, alerta radare, POI si starea vremii. Dar hartile nu sunt stocate local ci sunt descarcate automat atunci cand este necesar, ceea ce poate deveni cam scump in regim de transfer de date prin roaming.

Satio ambalaj

Concluzii
Sony Ericsson Satio se afla clar in elita telefoanelor cu camera disponibile pe piata. Chiar daca nu a fost primul pe piata cu 12 MP, isi devanseaza competitorii prin mixul de caracteristici smartphone si capabilitatile media.

Gama de preturi praticata de magazinele din Romania pentru acest model este destul de vasta, iar preturile sar destul de mult in functie de ofertant. Cea mai ieftina oferta listata  este undeva in jur de 1.300 RON, dar majoritatea magazinelor au oferte undeva in gama 1.600 – 2.200 RON.

Prima impresie conteaza mai mult decat ne dam seama la un telefon, iar daca aceasta este buna, multe neajunsuri pe care ajungi sa le constati la o analiza mai atenta cumva se mai estompeaza. De lucrul asta mi-am dat seama in momentul in care l-am vazut prima oara pe Satio in realitate, dupa o lunga campanie de hype, care fara indoiala a ajutat, dar a si ridicat stacheta asteptarilor. Satio reuseste sa confirme cea mai mare parte din asteptari, ceea ce se intampla destul de rar. Dar nu este lipsit de probleme, in general minore, dar care se cam aduna si pentru cei foarte pretentiosi alegerea unui Satio ar putea deveni problematica. Dar dincolo de inconveniente, care tin mai mult de usurinta in utilizare, nivelul de performanta al lui Satio ramane la cote foarte ridicate. Asa ca, daca vrei unul dintre cel mai bune telefoane cu camera cunoscute pana acum de om, Satio ar putea fi alegerea potrivita.