Reteaua, ce inseamna si cum se construieste?
Ce inseamna de fapt o retea? Ce inseamna un router? Ce este un switch, o placa de retea? Dar RJ45, Mbps, ADSL, WiFi si multe alte denumiri de care ne lovim destul de des? Ce este acela un IP sau un MAC (nu, aici nu vorbim despre produse Apple 🙂 ). Acestea sunt intrebari la care vom incerca sa le dam un raspuns pe parcursul acestui articol.
In primul rand, pentru un utilizator obisnuit este necesar sa stie cateva lucruri inainte de a incepe sa isi construiasca o retea acasa sau la birou. Pentru un numar de 4-5 calculatoare un router sau un switch cu un pret pana in 200 de lei este suficient. Ce se intampla daca avem mai multe PC-uri ce trebuiesc interconectate si care trebuie sa aiba acces la informatie rapid si eficient?
Switch-ul este capabil sa gestioneze traficul in cadrul unei retele interne, aici ne referim mai mult la switch-urile pentru folosinta casnica. Acestea pot avea 4, 5 sau 8 porturi cu o viteza de 10/100/1000 Mbps.
Switch-urile performante pot gestiona accesul la retea al computerelor conectate, cele simple functioneaza doar ca legatura intre PC-uri. Atentie, a nu se confunda switch-ul cu un HUB, un termen care ati face bine sa il uitati pentru ca va iesi din curand din vocabularul administratorilor de retea. Spre deosebire de un HUB, switch-ul tine minte adresele PC-urilor conectate si tipurile de informatii trimise la si de la acestea. Astfel, acorda prioritate dinamica unor PC-uri cu flux mai mare de date in detrimentul altora. HUB-ul a fost predecesorul switch-ului si, spre deosebire de acesta, cand primea o informatie din retea incerca fiecare port in parte pentru a afla la care dintre ele trebuie sa ajunga informatia, un proces foarte lent care pierdea o mare parte din timpul de transfer al datelor in retea.
Router-ul este un dispozitiv ce interconecteaza PC-urile dar ofera pe langa acest lucru si acces la internet prin intermediul unui port aditional la care se conecteaza un modem. Acesta poate gestiona, de asemenea, traficul sistemelor pe internet, poate oferi limitari la internet, sau la anumite site-uri. Aceasta este, in principal, diferenta dintre router si switch, aici discutand bineinteles de echipamente mai ieftine, cu un grad redus de cunostinte necesare pentru instalarea acestora. Routerul este principalul punct de interes pentru un utilizator casnic si trebuie sa fie bine ales pentru a nu cauza apoi probleme legate de disponibilitatea serviciului de internet (este binecunoscut ca exista anumite modele de routere pe piata ce au diverse probleme cu tipul de semnal oferit de catre ISP – Internet Service Provider).
Modem-ul este device-ul ce face transformarea semnalului de internet pentru ca un computer sa il poata intelege. In prezent la noi in tara se folosesc 3 tipuri de modem-uri:
Modemul de cablu (utilizatorii mai vechi de RDS stiu despre ce vorbesc, este acel dispozitiv in care intra cablul coaxial, acela foarte asemanator cu cel pentru semnalul TV, iar pe alt port iese un cablu ce se conecteaza la PC. Pentru utilizatorii ce locuiesc la bloc acesta a fost inlocuit direct cu cablul de retea ce intra in PC. Pentru cei care sunt la distante mari unii de altii, de exemplu rezidentii de la case sau de la marginea orasului, acest sistem s-a pastrat, fiind unul dintre cele mai ieftine si mai potrivite pentru a transmite semnalul la o distanta mai mare. Cablul de retea permite transportul semnalului pe un maxim de 100 metri teoretic, distanta care asigura functionarea optima a acestuia, atat din punct de vedere al sigurantei datelor cat si din punct de vedere al vitezei de transfer.
Modemul ADSL (Asynchronous Digital Subscriber Line) folosit pentru conectarea abonatilor Romtelecom ClickNet la Internet. Acesta primeste semnalul de internet direct prin linia telefonica fixa, da cele 2 fire de telefon, si il converteste intr-un semnal compatibil cu computerul. Acest tip de sistem de conectare la internet este unul mai nou si permite folosirea cu succes a liniilor telefonice gata instalate in multe dintre casele utillizatorilor. Este, de asemenea, un procedeu de instalare foarte simplu, utilizatorul cerand activarea la unul din sediile Romtelecom, iar echipamentul ii este livrat acasa unde instalarea nu dureaza mai mult de 10 minute si este foarte usoara.
Modemul 3G este folosit pentru accesul la internet prin intermediul operatorului de telefonie mobila, cred ca stiti stickurile acelea la care se face reclama de mai mult de 10 ori pe zi la TV, fiecare operator de telefonie mobila are cate unul care mai de care mai scump si mai destept. Modelele difera de la an la an, la fel si viteza acestora, care este in continua crestere la toti operatorii de telefonie mobila pe masura ce sunt adoptate noi si noi standare de comunicatie de catre acestia.
Modem-ul CDMA apartine Cosmote-ului si Romtelecomului, ZAPP-ul dupa cum stiti a trecut sub patronajul primei companii mentionate. Acestea folosesc banda de 450 MHz pentru a comunica, avantajul acestora fiind aria de acoperire mai mare si implicit un nivel de semnal mai ridicat chiar si acolo unde Vodafone si Orange nu ajunge cu antena. Unicul dezavantaj este viteza poate putin mai redusa decat tehnologia 3G, cu un maxim de 2.4 Mbps download, un aspect mai putin semnificativ, pus in balanta cu existenta semnalului atat in vai cat si pe varful muntelui. 3G, pe de alta parte, este promovat de Vodafone, Orange si, mai nou, RDS. Tehnologia 3G se bazeaza pe o frecventa de lucru de 1900 MHz, mai exact frecventa telefoanelor mobile de la noi din tara. Are o viteza de pana la 7.2 Mbps download, viteza teoretica bineinteles care este atinsa rareori si doar in interiorul oraselor mari sau la margine acestora. Odata ce ai iesit din oras telefonul sau modemul comuta pe EDGE care ofera aproximativ 384 Kbps transfer, destul de putin fata de CDMA nu?. Traficul este relativ, in functie de cat de mult sunteti dispusi sa platiti lunar, pleaca de la 1-2GB in cazul modemului gratuit oferit de RDS si poate ajunge si la 10-20 GB cu un cost de cel putin 20-30 de euro lunar pe abonament.
OK, am facut o prezentare demna de reclama operatorilor GSM asa ca voi trece mai departe la subiectul principal al articolului
Suntem in anul 2010, deci nu mai aducem in discutie o serie de termeni folositi cand s-a descoperit cuprul, de asemenea nici acele tipuri de produse care acum stau si se prafuiesc in depozite.
Schema principala a unei retele este cea de tip stea. Adica in centrul retelei se afla un switch sau un router, care interconecteaza PC-urile intre ele si, in unele cazuri, le ofera si acces la internet. Routerul poate sa aiba inclus unul dintre cele trei modemuri prezentate mai sus. Cele mai cautate sunt cele pentru retea direct si cele ADSL. Sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le stiti in achizitionarea unui router. In primul rand, trebuie sa fiti atenti la cate PC-uri aveti acasa sau la birou si care este modalitatea de conectare a acestora, cu fir sau wireless. 99.90% din sistemele existente detin un port de retea RJ45 pentru conectarea la un router. Wireless-ul este prezent pe toate laptopurile sau netbook-urile momentului, de asemenea si pe o mare parte din telefoanele mobile, asa ca de ce sa renuntam la el in favoarea unei economii de 30 de lei? Viteza de transfer pe cablu este de 10/100/1000 Mbps. Adica un maxim teoretic intre doua sisteme cu acelasi tip de conexiune de 100 MB/s. Viteza in retea si pe internet se exprima in Megabiti (Mbps) pe secunda sau Kilobiti (Kbps) pe secunda. Multa lume face confuzia intre aceasta si viteza de transfer a unui sitck USB sau a unui HDD. Pentru a intelege mai bine acest lucru aveti mai jos un tabel cu informatiile care se invata la orice curs de computere sau in scoala/liceu cei care sunteti dintr-o generatie mai noua.
bit | b | 0 or 1 |
byte | B | 8 bits |
kilobit | kb | 1000 bits |
kilobyte (binary) | KB | 1024 bytes |
kilobyte (decimal) | KB | 1000 bytes |
Megabit | Mb | 1000 kilobits |
Megabyte (binary) | MB | 1024 Kilobytes |
Megabyte (decimal) | MB | 1000 Kilobytes |
Gigabit | Gb | 1000 Megabits |
Gigabyte (binary) | GB | 1024 Megabytes |
Gigabyte (decimal) | GB | 1000 Megabytes |
Sistemul de conexiune wireless este prezent pe aproape toate laptopurile si netbook-urile, cat si pe o multime de sisteme desktop sau home theater, de asemenea si pe media playerele externe si, nu in ultimul rand, pe o multime de modele de telefoane mobile. Acesta este un sistem de conectare la o retea ce foloseste banda de 2.4 GHz in principal. O alta frecventa folosita mai nou este cea de 5 GHz si este benefica mai ales spatiilor aglomerate, urbane, unde o simpla scanare a retelor wireless ofera chiar si 10-15 rezultate. In blocuri sau sedii de firme folosirea unei frecvente de 5 GHz ofera o securitate sporita si, nu in ultimul rand, o viteza de transfer mai buna, neexistand interferente de la alte retele pe aceeasi frecventa. O alta interferenta negativa este cea a telefoanelor fixe fara fir care folosesc o frecventa asemanatoare celei de 2.4 GHz. In astfel de locuri cu multe retele wireless semnalul este mai dificil de procesat, astfel eficienta unui transfer scade, putand fi cu mult redus fata de performantele specificate de producator.
Poate ati auzit de denumiri gen 802.11b, 802.11g sau 802.11n, acestea reprezinta standarde de viteza care au fost concepute pentru retelele wireless. Primul 802.11b are o viteza de transfer maxim teoretica de 11Mbps, 802.11g o viteza de 54 sau 108 Mbps, aceasta din urma fiind una dintre cele mai folosite pana de curand, iar 802.11n cea mai noua si cea mai rapida poate atinge chiar si 300Mbps, in mod teoretic desigur. 802.11n a avut o perioada de testare de aproximativ 7 ani, pana anul trecut, cand standardul a fost finalizat, probabil ca ati vazut pe multe routere sau dispozitive wireless pentru PC fiind inscriptionata notatia N-Draft. Mai exista si 802.11a, care a fost prezent de multa vreme pe piata si care este de fapt inceputul wireless-ului pe frecventa de 5 GHz.
Exista echipamente capabile sa lucreze in ambele benzi de frecventa sau doar intr-una din ele. Primul tip de echipamente este cel mai recomandat, acesta putand avea 2 retele wireless simultan, una pe fiecare frecventa, pe cea de 2.4 GHz putandu-se face conectarea unor sisteme de calcul ce au nevoie de o viteza mai redusa de transfer, iar pe cea de-a doua alte laptopuri sau desktopuri cu cerinte mai mari de la retea, de exemplu un media player extern care va fi ferit astfel de interferentele din jur si va permite o viteza maxima de transfer a continutului HD de pe PC catre un televizor. De asemenea, se pot folosi intr-o companie doua tipuri de securizari diferite. Pe una din frecvente se poate face comunicarea interna a PC-urilor, iar pe cealalta se pot conecta echipamente wireless venita din afara, adica o retea de tip Guest. Pentru un router wireless este bine sa stiti aceste lucruri inainte de achizitionarea unuia. De asemenea, dupa ce ati facut acest lucru, pozitionarea acestuia este cruciala pentru calitatea semnalului si implicit viteza maxima de transfer obtinuta. Routerul este bine sa se afle in centrul spatiului de lucru sau al celui de locuit, cat si in centrul incaperii in care este pozitionat, asta inseamna la o inaltime de 1-1.5 metri de sol, si cat mai aproape de centrul camerei, lucru mai putin posibil de multe ori. De evitat pozitionarea acestuia pe dulap sau sub biroul PC-ului si, de asemenea, la o distanta de preferat semnificativa de obiecte metalice de mari dimensiuni. Distanta dintre un computer si Acces Point nu trebuie sa fie mai mica de 1,5 metri, pentru a evita problemele de conectare la reteaua wireless precum si cele de transfer.
OK, acum ca am discutat despre o multime de tipuri de conectare este vremea sa incheiem acest articol cu promisiunea ca vor urma altele mai detaliate ce vor trata multe dintre aceste aspecte, pentru aceia ce doresc sa isi configureze o retea acasa fara nici un fel de ajutor.