Qualcomm pregateste livrarea Snapdragon dual-core

Qualcomm pregateste livrarea Snapdragon dual-core

Qualcomm va incepe comercializarea celor mai rapide cipuri ale sale Snapdragon dual-core pentru smartphone-uri si tablete din trimestrul al patrulea, dupa ce a amanat lansarea lor. Dispozitivele care le vor incorpora este posibil sa apara pe piata catre finalul anului sau inceputul lui 2011.

Compania va livra cipul dual-core QSD8672 de 1.5GHz, care ar putea ajunge in smartphone-uri, tablete laptopuri ieftine, potrivit lui Mark Frankel, vicepresedinte in cadrul Qualcomm CDMA Technologies.

Cipul este un succesor al dual-core-ului Snapdragon MSM8660, care inceput sa fie livrat din trimestrul al doilea al anului in curs. 8672 are un procesor mai rapid decat 8660, care ruleaza la frecvente de 1.2GHz. Procesorul din 8672 este bazat pe arhitectura Arm si va fi fabricat prin procesul de 45de nanometri.

Cipul 8672 are o caracteristica numita “scalare voltaica”, astfel incat fiecare CPU beneficiaza de clocking independent. De examplu, cand un nucleu CPU este idle, celalalt poate opera la viteza maxima, ceea ce conduce la un consum de energie redus.

Cipul are si proprietati de playback video 1080p, fata de modele anterioare cu un singur nucleu, limitate la 720p. In plus, 8672 va avea interfete similare notebook, a mai spus Frankel, incluzand HDMI integrat (high-definition multimedia interface) si interfete de memorie DDR2 si DDR3.

Initial, Qualcomm a anuntat Snapdragon in 2008, iar cipul a fost incorporat de companii precum Dell si Hewlett-Packard. Dell foloseste un procesor Snapdragon in tableta Streak, iar HP il are in laptopul low-cost AirLife. Si Lenovo a folosit un cip Snapdragon pentru un laptop low-cost numit Skylight, dar dispozitivul a fost abandonat dupa ce compania a decis schimbarea strategiei de produse mobile.

Pe segmentul smartphone, cateva dispozitive HTC folosesc procesoare Snapdragon: Evo, HD2 si Nexus, precum si Sony Ericsson Xperia X10. (review)


Sursa: Computerworld

Citește și: