09 iun. 2010 | 10:11

PowerColor Radeon HD5870 PCS+: Raceala in plina vara [Review]

REVIEW
PowerColor Radeon HD5870 PCS+: Raceala in plina vara [Review]

[galleria gid=HD5870]

PowerColor este unul din integratorii exclusiv de produse ATI si, dupa cum dicteaza natura produselor acestuia din urma, era de asteptat sa apara pe piata versiuni overclockate ale cipurilor Cypress, mai ales ca a trecut ceva vreme de la lansarea din octombrie a acestora.

PowerColor Radeon HD5870 PCS+ este varianta cu modificari mai reduse la nucleul grafic si cu valori putin semnificative pentru memoria video de 1GB. Astfel, frecventa GPU-ului este de 875 MHz, cea nativa fiind de 850 MHz, iar memoriile ruleaza la o frecventa de 1225 MHz, cea standard fiind de 1200 MHz. Diferentele nu par sa fie atat de mari, iar rezultatele vor confirma acest lucru.

La o examinare mai atenta a placii, am putut observa o serie de elemente interesante. In primul rand, modelul testat de noi este cel care contine ca bundle jocul Call Of Duty Modern Warfare 2. Exista, de asemenea, o versiune identica a acestei placi, care vine cu un cupon pentru inregistrarea lui DIRT 2. PCB-ul este de aproape aceleasi dimensiuni ca si cel standard, mai exact 257 x 110 x 39 mm, placa ocupand, desigur, doua sloturi si detine pentru conectarea cu un display, 2 conectori DVI, unul HDMI si unul DisplayPort. Se poate remarca pe spate lipsa cipurilor de memorie, acestea fiind integral pe partea superioara a placii, pe aceeasi fata cu nucleul grafic. Alimentarea se face prin intermediul clasicilor conectori PCI-Express, cu 6 pini pozitionati pe spatele placii. Atentie aici la spatiul existent pentru placa video in carcasa nou achizitionata, la pozitia HDD-ului si la montarea acesteia. La capitolul racire se pot observa cele 4 heatpipe-uri cu un diametru de 6 si de 8 mm. Spre deosebire de modelul de serie si alte variante de placi cu acest cip grafic, la PCS+ memoriile, precum si PWM-ul (etajele de alimentare ale placii) sunt acoperite de acelasi radiator cu o suprafata incapatoare, asigurand astfel o racire mult mai eficienta.

Pe site-ul producatorului este disponibil un alt model, cu notatia PCS++, care beneficiaza de o frecventa de 950 MHz a procesorului grafic. La prima vedere modele arata la fel: acelasi layout, acelasi PCB, si chiar acelasi sistem de racire. De ce nu ar functiona si modelul PCS+ ca si PCS++? Pentru a ne face o idee despre diferentele dintre acest model si cel standard am rulat o serie de teste sintetice si de gaming, pentru ca apoi sa incercam overclockarea cu un procent mai semnificativ a placii grafice, mai exact cu valorile impuse de fratele mai mare al acesteia PCS++.

Mai jos aveti un mic tabel reprezentativ in care se pot observa caracteristicile placii comparate cu modelele de serie.

[table id=1 /]

Platforma de test:
Mainboard: ASUS P7P55D
CPU: Intel Core i7 870 @ 4.0 GHz
– RAM: Kingston HyperX DDR3 4GB @ 2000 MHz
– Cooler: Noctua NH14
– Video: PowerColor Radeon HD5870 PCS+
– HDD: WD3200AAKS (320 GB/7200rpm/16MB buffer)
– Sursa: Sirtec 800W
– OS: Windows 7 64 bit
– Driver: ATI Catalyst 10.4 WHQL

Probabil motivul pentru care PowerColor a decis sa lanseze o placa video cu un minim de overclocking din fabrica este pentru a stimula acest gen de produse si a motiva utilizatorul sa incerce sa overclockeze placa grafica. Exact acelasi lucru l-am facut si noi. Va vom prezenta cateva rezultate la frecventele standard cu care vine, comparate cu modelul de serie, primul lansat pentru a accentua diferentele de implementare ale sistemului de racire si ale PCB-ului, iar apoi cu maximum de frecvente atinse fara prea mari batai de cap si, desigur, la un nivel decent al temperaturilor.

Sa vedem astfel cum se comporta in primul rand in testele de gaming. Am ales o serie de jocuri, preferatele multor revieweri de placi grafice, desigur.

FarCry 2 este unul dintre cele mai folosite jocuri pentru astfel de teste. Engine-ul acestuia permite randarea in timp real a tuturor efectelor grafice.

Far Cry 2, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

Batman Arkham Asylum este un joc relativ nou cu o grafica avansata, al carui atu este folosirea engine-ului Physx de la Nvidia. Cum  am testat insa un model de la ATI ne vom rezuma la prezentarea rezultatelor cu Physx dezactivat.

Batman Arkham Asylum, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

Crysis Warhead este de fapt un Expansion Pack  pentru Crysis, insa este unul din jocurile cu cele mai mari cerinte de sistem, impunand o configuratie performanta. Este unul din putinele jocuri ce reuseste pana in momentul actual sa ingenuncheze o mare parte din placile grafice, chiar si cele high-end.

Crysis Warhead, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

Resident Evil 5 ofera o grafica mult peste posibilitatile multora dintre acceleratoarele grafice ale momentului. Acest element transforma jocul intr-o foarte buna optiune pentru benchmark-uri grafice.

Resident Evil 5, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

Left 4 Dead reprezinta un benchmark excelent prin prisma faptului ca multimea de elemente in miscare, aka zombies, folosesc la maxim procesorul grafic si memoria acestuia.

Left 4 Dead, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

3D Mark Vantage nu cred ca mai are nevoie de o introducere find unul dintre benchmark-urile de referinta, folosit atat pentru placi grafice cat si pentru alte componente hardware.

3D Mark Vantage, ATI, ATI Stream, ATI Eyefinity, PCI Express, PCS+, PowerColor, ATI Radeon HD5870, placa video, placa video ATI, placa video ATI Radeon HD5870, placa grafica, placa grafica ATI, placa grafica ATI Radeon HD5870, PowerColor Radeon HD5870 PCS+

Dupa rularea suitei de teste am observat mai multe lucruri. In primul rand, valoarea de doar 25 MHz cu care vine overclockata din fabrica aduce cu sine un spor de performanta putin semnificativ. Pe de alta parte, insa, overclockingul realizat prin intermediul software-ului, mai exact al driver-ului ATI, aduce cu sine un spor de chiar si 20 de procente in unele cazuri.

tz_PCS

Temperaturile sunt si ele un subiect destul de incins pentru multe dintre aceste placi, insa se pare ca sistemul de racire proiectat de PowerColor este unul destul de eficient. In primul rand, temperatura ajunge la 75-80 de grade in modul overclock si la doar 65-70 de grade in modul de functionare standard. Comparativ cu modelul de referinta, temperatura cipului grafic si a memoriile este mai redusa cu pana la 8-10 grade, conformandu-se cu specificatiile producatorului.

Trebuie sa luam in calcul si nivelul de zgomot, acesta fiind de asemenea mai redus ca si la modelul de referinta, fapt ce provine din folosirea unui ventilator normal si nu de tip turbina.

show_img.asp

In concluzie, putem spune ca placa s-a comportat exceptional in toate testele. Un ultim amanunt destul de important este acela al driverelor. Pentru a asigura o functionare optima, va recomandam folosirea ultimelor drivere disponibile pe site-ul ATI si nu pe cele care vin pe CD-ul din cutia placii. Motivul este faptul ca aceastea sunt updatate in mod constant, in fiecare luna, si aduc un spor de performanta semnificativ, in general sau pentru anumite jocuri. De asemenea, cu cat cresteti rezolutia, cu atat placa se va descurca mai greu in unele jocuri, 1680×1050 si 1920×1080 fiind rezolutiile optime pentru acest cip grafic, motiv pentru care si noi le-am folosit pe acestea.