18 mai 2010 | 19:20

Pentru jocurile video asteptate uitam de criza

ACTUALITATE
Pentru jocurile video asteptate uitam de criza

Jocurile video ii mobilizeaza pe romani sa duca mana la buzunar, chiar daca veniturile le-au scazut substantial. Best Distribution, cel mai mare distribuitor de jocuri video din Romania, cu 65% din piata, a vandut anul trecut 380.000 de jocuri, dintre care aproximativ 40% doar in Bucuresti. Titlurile cele mai cautate in 2009 au fost World of Warcraft si Call of Duty 6 – Modern Warfare II, urmate de FIFA 10, Sims 3 si Need for Speed Shift.

Si in 2010 jocurile video vor merge impotriva crizei, iar principalii factori de influenta sunt lipsa finantelor pentru alt tip de distractie mai costisitor si, bineinteles, titlurile din acest an, mai ales cele din a doua jumatate, dupa cum subliniaza Andreea Allardin director general Best Distribution. Cum sa nu iti faci buget de jocuri video, cand stii ca in 2010 vin Starcraft 2, World of Warcraft – Cataclysm, Call of Duty 7, Need for Speed World, FIFA 11, Sims 3 Ambition? De asemenea, anul acesta este posibil sa vedem Medal of Honor, probabil prin trimestrul al treilea.

wow-cataclysm

Cu asemenea titluri, reactia cumparatorilor de jocuri video 2010 putem spune ca este similara cu cea din piata de muzica, unde in acest an s-au aglomerat o multime de artisti asteptati si pentru care merita sa ne reorganizam economiile.  Best Distribution a avut anul trecut afaceri de 7,2 milioane euro, iar in 2010 mizeaza pe o crestere de 10%.

nfs_world

Marea provocare este cresterea vanzarilor pentru consolele de joc. Momentan, PC-ul este platforma preferata, avand 55% dintre vanzarile de jocuri video ale Best Distribution. Dintre titlurile de console, cele pentru PSP si PS3 sunt cele mai cerute, mai ales datorita faptului ca PS3 nu a fost inca piratata, spune Andreea Allardin. Pe de alta parte, este bizara reactia romanilor la DS, consola care in alte tari detine si 10% din piata, insa increderea oficialului este ca romanilor vor prinde mai mult gustul consolelor, iar piata va creste. Oricum, costurile jocurilor pentru console sunt mai mari decat cele pentru PC, de 40-50 euro fata de un pret mediu de 20-30 euro pentru Windows.

Pe partea de online, vanzarile nu au fost spectaculoase, dar romanii se pare ca se indreapta si catre aceasta modalitate de achizitie. Anul trecut, multi au cumparat de pe Amazon.com. Best Distribution a avut vanzari online de aproximativ 8% din total, prin magazinul propriu, GameShop.ro.