O istorie a Laptop-ului
Cand pronunti cuvantul „laptop”, gandul te duce direct la dispozitivele portabile de ultima generatie cu care ne-am obisnuit, cu un design cat mai deosebit, o greutate de ignorat si configuratii uneori extraterestre, pentru a-ti oferi experiente de neuitat (mai nou si 3D).
Si pentru ca multi dintre voi ati uitat cum aratau primele laptopuri aparute pe piata (sau poate nici nu ati stiut), va vom prezenta cele mai importante astfel de dispozitive ce au revolutionat la timpul lor segmentul portabilelor.
Vom incepe din 1981, cand a fost lansat pe piata Osborne 1, primul computer personal portabil care a avut succes. La o greutate de aproape 11 kilograme si o carcasa mai mult decat voluminoasa, beneficia de un monitor de doar 5-inch (monochrome) si rula sistemul de operare CP/M.
Un an mai tarziu, a aparut Compaq Portable, o varianta imbunatatita a predecesorului Osborne, cu un ecran mai mare si pe baza de MS-DOS, devenind un punct de pornire pentru toti producatorii de dispozitive mobile ai acelor vremuri.
Tot in 1982, a raspuns la apel Grid Compass 1100, bunicul laptopului cu clapa (clamshell-design), care rula un soft special, nefiind destinat publicului larg. A fost folosit chiar de NASA in Space Shuttle. Pretul acestui dispozitiv a fost fixat pe atunci la 10.000$
Epson HX-20 a fost lansat in 1983, fiind primul computer portabil care opera pe baza de baterie comercializat in masa. Cu un display LCD infim, cu rezolutie 120×32 pixeli, incapea fara probleme intr-o servieta (avea aproximativ 1,6 kg – mult sub unele notebook-uril de azi) si putea functiona pentru o scurta perioada de timp fara a fi conectat la o sursa de curent.
Dupa un salt mai mare, ajungem in 1989, an in care a vazut lumina zilei Poqet PC (mic, usor si practic). Dispozitivul rula MS-DOS, sistemul d eoperare standard al perioadei. La aproape 700 grame, functiona pe baza de baterii AA, care puteau avea o autonomie si de cateva saptamani.
Poqet a fost numarul 5 in lista PCWorld „cele mai grozave gadgeturi din ultimii 50 ani”.
Anul 1991 aduce in prim plan un nou jucator pe acest segment: Apple, cu al sau PowerBook 100. Desi nu era primul laptop Mac, modelul 100 a fost primul din seria PowerBook. La acea vreme oferea un trackball pozitionat langa tasta space, loc unde in prezent sunt situate touchpad-urile.
Replica IBM de luat in seama a venit un an mai tarziu, prin modelul ThinkPad 700C. Deja sistemul de operare windows devenea popular, iar folosirea unui mouse (sau a unei solutii similare) era absolut necesara. Laptopul celor de la IBM avea in acest sens TrackPoint (numit si eraserhead). ThinkPad 700C aduce si un ecran TFT color, de 10,4-inch, element nou pe atunci.
Cum Apple nu se putea lasa mai prejos, in 1994 a prezentat PowerBook 500, introducand cu aceasta ocazie notiunea de touchpad, ce a devenit in timp un element standard pentru toate notebook-urile. De asemenea, se pare ca PowerBook 500 a fost primul dispozitiv de acest fel cu difuzoare stereo integrate.
Cu ThinkPad 701, IBM a introdus in 1995 o tastatura ergonomica, cu mai multe taste, numita tastatura fluture (butterfly keyboard), care se putea extinde, dara era desfacuta. Din pacate sau din fericire, moda fluture pentru calculatoarele portabile nu a tinut mult timp.
Patru ani mai tarziu, Apple a revolutionat din nou segmentul calculatoarelor portabile, prin iBook G3, laptop utilizat si de Elle Woods – interpretata de Reese Witherspoon – in Blonda de la drept (2001), datorita designului ce putea fi considerat atunci futuristic. iBook G3 a fost primul laptop cu WiFi (antena fiind pozitionata in spatele ecranului).
In 2005, a aparut Lenovo X41 Tablet, produs 2 in 1: laptop care se putea transforma in tableta. Desi era un element nou, totusi principalele inconveniente erau greutatea ridicata si durata scurta de viata a beteirie.
Primele Eee PC-uri de la Asus au aparut in 2007: mici, ieftine, pe baza de Linux. Inainte de modelul Eee PC 4G, cu cat un laptop era mai mic, cu atat pretul era mai mare. Insa produsul celor de la Asus (cu o greutate sub 1 kg) a fost pus in vanzare la 400$. Si s-a bucurat de un real succes.
In 2010 a avut loc o campanie sustinuta de extindere a utilizatorilor de calculator. Laptopul XO OLPC (One Laptop Per Child) a fost creat pentru copii din lumea a treia. Daca cineva isi cumpara unul pentru 400$, inca unul era automat donat.
In 2010, la moda sunt tabletele cu ecrane multitouch. Cel mai reprezentativ produs ar fi Apple iPad. Intrebarea de final este: ce ne va aduce viitorul?